V posledných rokoch áno, ale len na slnečných, teplejších a pred vetrom chránených miestach. Ideálne sú pre ne stanovištia pred južnými a juhovýchodnými stenami.

 

figovnik2 

Figovníky neustále prechádzajú procesom šľachtenia, výsledkom sú odolnejšie kultivary. Práve tie sa hodia na pestovanie v našich podmienkach. Ide napríklad o kultivary Brown Turkey, White Royal a ďalšie. Vďaka tomu sa môžete potešiť z bohatej úrody sladkých fíg aj v našich podmienkach.


Figovníky sa dajú pestovať vo voľnej pôde a bohato plodia najmä v teplejších vinohradníckych oblastiach. Počas prvých zím, kým zakorenia, však žiadajú dôkladnú zimnú prikrývku koreňov. Použiť môžete napríklad suchú slamu alebo lístie v hrubšej vrstve. V chladnejších lokalitách odporúčame pestovanie figovníka vo väčšej vegetačnej nádobe, ktorú pred zimou prenesiete do svetlého a chladnejšieho, bezmrazového priestoru. Figovník pestovaný v nádobe skrášli slnečné dvory, záhrady, terasy a miesta pri bazénoch.


Pestovanie nie je zložité. Najlepšie táto dlhoveká drevina rastie v piesočnatej zemine so slabou alkalickou reakciou, ideálne s prímesou lávového štrku. Pri pestovaní v nádobách môžete použiť predávaný substrát pre stredomorské rastliny a netreba zabúdať ani na kvalitnú drenáž. Drevine vo voľnej pôde zasa vyhraďte dostatok miesta, zvykne sa rozrásť do šírky. Starostlivosť inak nie je zložitá. Po zasadení je potrebná zálievka, neskôr po dobrom zakorenení už pravidelne zavlažovať netreba. Figovníky celkom dobre znášajú sucho.


Počas sezóny netreba ani u tejto dreviny zabúdať na prihnojovanie. Osvedčené je hnojivo, ktoré je určené pre drobné ovocie. Veľkou prednosťou figovníkov je, že veľmi netrpia chorobami, ani nie sú napádané škodcami. dk

Pin It