Ak obľubujete zeleninu a máte záhradu, môžete sa postarať o to, aby ste si ju mohli zberať a využívať aj počas zimného obdobia.
Mať k dispozícii čerstvú, vlastnoručne vypestovanú zeleninu aj počas zimy nie je ničím nesplniteľným. Najskôr si budete musieť takúto výsadbu v dostatočnom predstihu naplánovať. Ideálnou dobou je zimné obdobie, začínajú sa predávať aj prvé zeleninové osivá. Pri vyberaní sústreďte pozornosť na druhy, ktoré v článku odporúčame a z nich na neskoré odrody. Niekedy je na sáčikoch s osivami dokonca uvedené, či je daná zelenina vhodná na prezimovanie na záhone.
Od výsevu sa budete musieť o túto zeleninu kvalitne postarať, aby v plnej sile, dobre vyživená a zásobená vlahou dokázala bezproblémovo prezimovať. Svoj zámer, dopestovať zimnú zeleninu, môžete uskutočniť hlavne v nížinných lokalitách, so stúpajúcou nadmorskou výškou to môže byť viac problematické.
ČO VYDRŽÍ?
Na záhonoch vám počas zimy nevydrží bez ujmy samozrejme všetka zelenina. Pre viacero druhov však mráz nie je žiadnou brzdou, práve naopak, prospeje. Prekážať vybranej zelenine nebude ani striedanie teplôt, zimné vlhko či prípadný sneh. Ponechaná zelenina dodáva niekedy záhrade prívetivejšiu podobu, často ide aj o farebne a tvarovo zaujímavé rastliny.
K zeleninám, ktoré dobre odolávajú mrazom patrí napríklad špenát. Ak si ho budete chcieť obrať koncom jesene a začiatkom zimy, budete si ho musieť vysiať už v auguste. Mráz a chlad neublížia ani póru, najviac odolná je odroda Elefant. Pór si pokojne môžete nechať na hriadke a kedykoľvek počas zimy si poň zbehnúť. Najlepšie v dňoch kedy nemrzne. Pri vyťahovaní z pôdy by sa totiž mohol v mrazivých dňoch zlomiť.
https://www.zahradnymagazin.sk/zahrada/uzitkova-zahrada/657-cerstva-zelenina-z-hriadky-aj-pocas-zimy#sigProId84f0668e6a
CHRUMKAVÝ ŠALÁT
Pred zimou si tiež môžete pozbierať listy lahodnej valeriánky a chutný listový šalát, napríklad dubolistého typu. Aj ten však musíte vysiať na hriadku v dostatočnom predstihu, najneskôr začiatkom septembra. Vhod padne aj čerstvá petržlenová vňať, preto sa vyplatí ponechať si v pôde na zimu aj časť petržlenovej hriadky, prípadne pár rastlín kučeravého petržlenu. Vňať padne vhod aj pri prvom jarnom oteplení. Začína totiž rýchlo vyrastať.
Okrem petržlenu môžete nechať v pôde z koreňovej zeleniny aj paštrnák, ktorý sa vyznačuje dlhým obdobím zberu. Využívať ho postupne môžete od jesene až do jari. Ponáhľať sa nemusíte ani so zberom menej známeho ale delikátneho čierneho koreňa. Aj ten môže na zimu zostať v pôde, podľa potreby si ho môžete kedykoľvek vybrať. Vhodné je ale na hriadku s ním nahrnúť suché lístie, ktoré ho lepšie ochráni.
Koncom jesene a počas prvých chladnejších dní tiež môžete bez obáv zbierať hlúboviny. Mrazu a chladu odolá brokolica, netradičný toskánsky kel, ružičkový kel – ten môže zostať na záhonoch aj počas zimy a kučeravý kel, ktorý je zároveň peknou ozdobou. Listy kučeravého kelu sú dokonca vďaka chladu chuťovo atraktívnejšie, aromatickejšie a ľahšie stráviteľné.
Ideálne je zberať zeleninu zo záhrady v dňoch, kedy nemrzne. Vyplatí sa však potom vybrať si zeleniny viac kusov do zásoby. Čo počas zimy neminiete, môžete na jar zlikvidovať a skompostovať.
Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor