Zelenina v nich výborne prosperuje, poskytuje kvalitnú a bohatú úrodu, zároveň je lepšie chránená pred chorobami a škodcami. Naplno tu ukáže aj svoju estetickú hodnotu.

 woodblocx

Mnohé druhy zeleniny pútajú svojimi farebnými listami, iné zasa kvetmi, plodmi alebo netradičným spôsobom rastu. To všetko môžete pri zakladaní zeleninových výsadieb vo vyvýšených záhonoch využiť. Dokonca môžete mnohé druhy zeleniny bez obáv skombinovať s bylinkami alebo aj vybranými okrasnými rastlinami, predovšetkým s letničkami. Nie je vhodné vysadiť si vyvýšený záhon jedným druhom zeleniny, tieto miesta majú oveľa vyšší a zaujímavejší potenciál.


Zeleninové druhy


Na založenie zeleninovej výsadby je práve teraz vhodná príležitosť. Zaobstarajte si v záhradníctvach alebo na trhovisku a následne vysaďte priesady plodovej zeleniny – rajčín, paprík, baklažánov alebo predpestované sadenice uhoriek šalátoviek. Okrem toho si v tomto období môžete vysadiť priesady zeleru, póru a rôznych druhov hlúbovín – kalerábu, brokolice, ružičkového, kučeravého alebo toskánskeho kelu. Nezabudnite ani na hlávkový, či listový šalát, vyhraďte mu miesto pri okrajoch vyvýšeného záhona. Na prelome apríla a mája si ešte môžete vysiať semená kríčkovej alebo popínavej fazule – vyvýšeného záhonu dodajú zaujímavý výškový rozmer. Nezabudnite ani na cviklu, jej buľvy oceníte pri príprave zdravých smoothies alebo pri grilovaní.


Keď si vyvýšené záhony správne naplníte a nezabudnete ani na kvalitnú kompostovú zeminu, vysadená zelenina bude mať k dispozícii dostatok živín pre bezproblémový rast. Platí, že rastliny, ktoré majú pravidelný prísun vlahy a živín sú odolnejšie a nebývajú až tak napádané chorobami či škodcami. Zároveň sú lepšie chránené pred slimákmi a slizniakmi, steny vyvýšeného záhona sú totiž pre tieto živočíchy bariérou. Okrem toho sa k pestovanej zelenine nedostanú napríklad krty a hraboše. Nutné je však pri zakladaní vyvýšených záhonov inštalovať na dne sieť proti nim.

 

woodblocx


Zmiešané výsadby


V rámci jedného, primerane veľkého záhona je najlepšie vytvoriť si zmiešanú zeleninovú výsadbu. Skombinujte rastliny s odlišnými rastovými charakteristikami (popínavé, plazivé, trsovito rastúce), s rôznymi typmi listov, kvitnúce aj plodiace. Veľmi pekne kvitne napríklad popínavá fazuľa, ale aj zemiaky, ktorým sa v týchto záhonoch darí lepšie než na klasických hriadkach.


Farebnejšími listami sa pýšia niektoré odrody mangoldu, listového alebo hlávkového šalátu, kučeravý kel, kaleráb alebo cvikla. Plodmi zasa pútajú cukety (atraktívne aj chutné sú kultivary so žltými plodmi), papriky, rajčiny alebo baklažány. Na tieto rastliny rozhodne pri zostavovaní výsadbového plánu pre vyvýšený záhon nezabudnite. Vyberajte si však skôr nenáročné druhy, resp. zvážte podľa toho, aký čas budete vedieť venovať starostlivosti o vysadenú zeleninu.


Nezabudnite, že nie všetky rastliny sa spolu dobre znášajú, znášanlivosť jednotlivých druhov si vopred overte. Pokiaľ ide o doplnkové rastliny, odporúčame z byliniek nechtík, borák, tymián, pamajorán, bazalku, šalviu, saturejku alebo koriander. Z letničiek zvoľte aksamietnice, ktoré odoženú škodcov a pomôžu ozdraviť pôdu vo vyvýšenom záhone.

 

woodblocx


Zelenina podľa tratí


Pri výsadbe zohľadnite aj nároky vysádzaných zeleninových druhov. Väčšina týchto rastlín potrebuje slnečné a teplejšie miesto s priepustnou pôdou. Jednotlivé druhy alebo aj odrody však môžu mať odlišné požiadavky na živiny. Podľa toho rozoznávame príslušnosť rastlín k jednotlivým tratiam. Do prvej trate patria rastliny s vyššími nárokmi, tieto potrebujú kvalitne vyhnojenú a najmä kompostom výdatne zásobenú pôdu. Ide o zemiaky, rajčiny, patizóny, cukety, papriky, baklažány, pekinskú kapustu, zeler alebo pór.


Do druhej trate patria zeleniny, ktoré majú stredné nároky na živiny, pôda by mala mať ale kvalitnú štruktúru. Dariť sa tu bude koreňovej zelenine ale aj hlúbovinám, špenátu, šalátom, feniklu, fazuli, cesnaku, bôbu. Do tretej trate patria druhy s nižšími nárokmi na živiny, napríklad hrach, fazuľa, reďkovka, špargľa alebo cibuľa. Pred výsadbou zelenín z tretej skupiny by ste pôdu nemali príliš vyhnojiť. 


Starostlivosť


O vysadenú zeleninu je treba sa riadne postarať aj vo vyvýšených záhonoch. Vďaka špecifikám týchto záhonov je ale táto činnosť pohodlnejšia a príjemnejšia. Hravo ju zvládnu aj starší ľudia. Pri práci dokonca môžete sedieť na okraji záhona alebo si starostlivosť rozložiť do viacerých etáp. Najdôležitejšie bude dopriať vysadenej zelenine dostatok vlahy, pričom ideálne je zavlažovať ráno a podmokom – priamo ku koreňom rastlín. Vlahu pomôže udržať v pôde vyvýšeného záhona vhodná nástielka, napríklad na menšie kúsky nasekaná jačmenná slama. Dôležité je rastliny počas sezóny aj prihnojovať, pravidelne zberať úrodu (podporíte tvorbu ďalších plodov), likvidovať vyrastajúcu burinu, tiež choré, suché alebo poškodené listy. Rastliny, ktorým skončí vegetačné obdobie môžete včas nahradiť ďalšími druhmi. V lete to môže byť špenát, šaláty alebo reďkovka.

 

 

 

woodblocx l  Odborník radí

 

Akých rád sa držať pri hľadaní vhodného miesta pre vyvýšený záhon?


1. K záhonu by ste mali mať pohodlný prístup, ideálne zo všetkých strán.
2. Odpozorujte, ako na pozemok svieti slnko a zvážte, aké druhy zeleniny plánujete pestovať. Potrebujú slnečné stanovisko alebo skôr tienisté či polotienisté?
3. Plánujete mať záhon na slnku? Pomôže vám, ak bude v blízkosti voda na zalievanie.
4. Nelámte si hlavu, ak na pozemku nemáte spevnenú plochu, vyvýšený záhon postavíte na zemine, tráve, dlažbe, asfalte či betóne.
5. Vyvýšené záhony sú ideálnym riešením aj pre záhrady na svahu. S ich pomocou vytvoríte na svahovitom pozemku úrodné kaskády a terasy.

 

Článok bol pripravený v spolupráci s internetovým obchodom WoodBlocX s ponukou vyvýšených záhonov WoodBlocX. Patentovaný inovatívny systém WoodBlocX je vo svojej podstate na trhu ojedinelý. Postaviť ho zvládnete hravo aj sami, bez skúseností. Drevo pochádza z pomaly rastúcich škótskych či lotyšských borovíc, ktoré sú mimoriadne odolné a húževnaté, čo v spojení s tlakovou impregnáciou zaručuje dlhú životnosť stavby, aj pri neustálom kontakte s vlhkou zeminou. Drevo je pestované podľa zásad trvalo udržateľného rozvoja, nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, jeho trvanlivosť je 15 rokov. Na zostavenie ideálneho záhona je možné využiť praktický konfigurátor, no k dispozícii je aj viacero návrhov obľúbených zostáv alebo samotní odborníci z firmy WoodBlocX, ktorí radi vytvoria záhon na mieru každej záhrade.

 

Pin It