Farebné listene vianočných ruží po celé desaťročia charakterizujú prichádzajúce najkrajšie ročné obdobie. Rastliny sú už v predaji. Inšpirujte sa možnosťami ich využitia.

 

poinsettia uvod


Kombinácia voňavých čerstvo upečených koláčov, horiacich sviečok a bohato olistených vianočných ruží je kúzelná a zároveň vzácna. Aj vďaka takýmto momentom sú Vianoce také krásne a výnimočné. Odborníci na vianočné ruže zo spoločnosti Stars for Europe prinášajú tipy ako si tieto rastliny naaranžovať a ako sa o ne postarať tak, aby sa im čo najlepšie darilo.


Čo potrebujú?


Vianočná ruža, botanicky prýštec najkrajší, sa cíti ako doma na teplom a svetlom mieste mimo prievanu. Ideálna teplota je v rozmedzí medzi 15 a 22 C°, vďaka tomu sú tieto rastliny vhodné do spální a obývacích izieb. Keďže vianočná ruža pôvodne pochádza z tropického Mexika, potrebuje veľa svetla a v zimných mesiacoch ju poteší okno orientované na juh. Priame slnečné svetlo nie je pre ňu v našich končinách problémom, pretože od polovice októbra sú slnečné lúče miernejšie. Práve naopak, dostatočné svetlo je dôležité pre jej rast a prosperitu. Vianočné ruže neznášajú prievan, takže by ste ich mali vždy umiestňovať na chránené miesto, inak môžu začať opadávať.


Ako zalievať?


Rastliny vyžadujú rôzne množstvo vody, v závislosti od ich umiestnenia, teploty miestnosti, typu rastliny a veľkosti nádoby. Pri štandardnom kvetináči s priemerom 13 cm potrebujú približne 0,2 litra, čiže jeden pohár vody na jedno zaliatie. Tým sa zabráni upchávaniu veľkých pórov v substráte a zároveň nadmernému zavlhčeniu. Mini vianočným ružiam by ste ale nemali dopriať viac ako jeden pohár vody. Prebytočnú vodu, ktorá je kvetináči aj po desiatich minútach treba vyliať.

 

poinsettia


Vianočné ruže zalievajte vtedy, keď je substrát v kvetináči dobre preschnutý. Pokiaľ máte rastliny umiestnené v suchšej miestnosti, alebo blízko radiátora, môžete ich zalievať aj každý deň. Pokiaľ sa nachádzajú vo vlhkejšom prostredí, stačí ich zalievať každý druhý, alebo až každý tretí deň. Môžete to skontrolovať a overiť si tak, že opatrne zodvihnete rastlinu z kvetináča. Pokiaľ je suchá, je čas na prísun vody.


Menšie kvetináče vo všeobecnosti vysychajú rýchlejšie ako väčšie, preto by ste ich mali zalievať častejšie. Mini vianočné ruže by ste mali kontrolovať každý deň, pretože sú chúlostivejšie a náročnejšie na starostlivosť. Tieto rastliny môžete zalievať namočením kvetináča do vody, čo zavlaží substrát viac, ako bežné zalievanie. Ak máte pochybnosti, je lepšie nechať vianočné ruže trochu suchšie a zalievať ich radšej menej a častejšie, ako raz a veľa. Vianočné ruže vám budú robiť radosť oveľa dlhšie, keď ich raz týždenne prihnojíte hnojivom na kvitnúce izbové rastliny. Začať s hnojením by ste mali asi po štyroch týždňoch od zakúpenia.

 

bannerZO 2


Podľa čoho vyberať?


Ak si vyberiete kvalitnú rastlinu a budete postupovať podľa týchto rád, vaše vianočné ruže budú kvitnúť naozaj dlho. Vysokokvalitnú rastlinu spoznáte podľa nepoškodených listov a drobných žltých kvietkov v strede. Substrát v kvetináči by nemal byť ani vyschnutý, ani príliš mokrý. Skutočný obchodník, ktorý miluje rastliny, neumiestni svoje vianočné ruže pri vstupnej hale, kde je často prievan. Keď si vianočnú ružu kúpite, starostlivo ju zabaľte do papiera, aby ste ju pri ceste domov chránili pred prievanom a teplotami pod 12 C°. Papier ju ochráni pred poškodením, ktoré spočiatku môže byť neviditeľné, ale po niekoľkých dňoch môže viesť k predčasnej strate listov.

 

 

Zdroj a foto: Stars for Europe

Pin It