Vianočná ruža je hviezdou medzi izbovkami, ktoré kvitnú v zime. Vďaka svojim jasným farbám dokáže každú miestnosť rýchlo zmeniť na príjemné a radostné útočisko.

 2021 poinsettia 04000 Autumnal Glow 08 uvod


Či už sú to marhuľové, ružové alebo lososové, ružové odtiene, v prípade vianočných ruží sú tieto farby momentálne hitom. Jemné pastelové odtiene pomáhajú vyvolať pocit tepla a pohodlia a to najmä v spojení s prírodnými materiálmi. Pomôžu vám zrelaxovať a odpočinúť si, majú upokojujúce a povzbudzujúce účinky na vašu náladu.

Do kvetináčov aj do vázy


Vianočná ruža pritom nielenže skvele doplní štýlové kvetináče, zároveň ju môžete použiť aj na vytváranie nádherných kytíc, aranžmánov a zákutí. A dokonca aj na výrobu netradičných vianočných ozdôb na stromček. Farebné listy chránia drobné a nenápadné žlté kvety, pritom samy o sebe vyzerajú príťažlivo. Vedeli ste, že rezané vianočné ruže majú dlhú životnosť? Zostanú čerstvé až dva týždne, avšak len vtedy, keď bezprostredne po narezaní stonky ponoríte na niekoľko sekúnd do horúcej vody (asi 60◦C) a potom ich ponoríte do studenej vody. Naaranžovať ich môžete vo váze s vodou alebo aj do vlhkého florexu.

 

Ďalšou možnosťou ako využiť vianočné ruže, najmä miniatúrne formy, je vytvorenie kokedamy. Ide o dekoratívne machové gule, z ktorých vyrastajú izbové rastliny. Tento zaujímavý floristický trend pochádza z Japonska, a aj v našich končinách je čoraz obľúbenejší. Kokedamu s vianočnou ružou si jednoducho pripravíte aj sami. Určite to stojí za vyskúšanie, pretože kreatívna tvorba má zároveň pozitívny vplyv na náladu, rovnako ako farby a rastliny.

 

Žltá v znamení veselosti a radosti


Žltá farba sa spája so svetlom a slnkom. Vianočné ruže v žiarivo žltej farbe pôsobia nevšedne ale rozžiaria každú miestnosť, vyžaruje z nich radosť a optimizmus. Žlté vianočné ruže sú ideálne na zahnanie smútku a navodenie pozitívnej nálady v pochmúrnom zimnom dni.

 

Červená prináša vitalitu a energiu


Výrazne červená vianočná ruža dokonale kontrastuje so zeleňou ostatných izbových rastlín, čo dodáva miestnosti príjemné teplo a jas. Červené vianočné ruže sú ideálne pre každého, kto chce získať viac energie a vitality, červená evokuje dynamiku, pohyb a zvyšuje hnaciu silu. Ak sa teda cítite unavení a vyčerpaní, s červenou vianočnou ružou nič nepokazíte, skôr si pomôžete. Avšak nie je červená ako červená. Farebné spektrum vianočných hviezd sa pohybuje od jasne červenej po sýto vínovú.


Bez ohľadu na to, akú farbu vianočnej hviezdy si vyberiete, tieto rastliny budú mať určite pozitívny vplyv na vašu náladu. Keď sa nechcete viazať len na jeden farebný odtieň tejto rastliny, jednoducho skombinujte niekoľko vianočných ruží v rôznych odtieňoch, výsledný farebný dekor vás určite rozveselí.


Najširšiu škálu farieb a tvarov vianočných hviezd nájdete v špecializovaných predajniach, kvetinárstvach a hobymarketoch. Nečakajte však príliš dlho. Z ponuky si vyberte rastliny, ktoré majú uprostred farebných listeňov ešte nerozvinuté zelené puky. Doma vám potom tieto rastliny vydržia dlhšie. Na prenos domov si tiež vianočné ruže nezabudnite dať dobre zabaliť, aspoň do dvoch vrstiev papiera. Na nákup sa vyberte počas slnečných dní kedy nemrzne, ideálne okolo poludnia.


Ako doma využiť vianočné ruže a čo urobiť aby vynikli? Pozrite si niekoľko zaujímavých inšpirácií.

 

 

Zdroj a foto: Stars for Europe

 

Pin It