Voľné letné dni si mnohí s obľubou vychutnávame na balkónoch a terasách. Ako si na týchto miestach vytvoriť originálnu dovolenkovú atmosféru?

 sukulenty01

 


Ak len teraz začínate dovolenkovať, stále ešte stíhate zariadiť si svoj balkón alebo terasu zeleňou. Stačí si vybrať správne rastliny a tie umiestniť do štýlových črepníkov. Možno netušíte, no mnohé bežne dostupné rastliny prosperujú a vynikajú viac na miestach, kde sa najobľúbenejším kvitnúcim balkónovým rastlinám nedarí. Silnú slnečnú páľavu, sucho a teplo obľubujú napríklad pestovateľsky nenáročné sukulenty. Ich sortiment je rozmanitý a mimoriadne zaujímavý. Stačí sa o túto skupinu rastlín viac zaujímať. Dostanete ich kúpiť v hobbymarketoch aj kvetinárstvach, niekedy aj v bežných supermarketoch. Sukulenty dodajú vášmu balkónu alebo terase originálnu podobu.


Vyberajte


V ponuke nájdete viaceré atraktívne a osvedčené druhy - agávy, eoniá, tučnolisty alebo aj liečivé aloe. A nielen tie. Dobrou voľbou je tiež voňavý eukalyptus. Agávy, aeoniá, tučnolisty a aloe sa vyznačujú tým, že vo svojich listoch dokážu zadržiavať vodu. Umožňuje im to prežiť aj dlhšie obdobie sucha. Sucho a teplo však výborne znáša napríklad aj eukalyptus a to vďaka éterickým olejom, ktorými je presiaknutý. Každá z týchto rastlín ponúka zároveň rôzne druhy a niekedy viacero kultivarov, nabáda to vytvoriť si peknú zbierku.


S využitím týchto rastlín si na svojej slnečnej terase môžete vytvoriť netradičnú a vizuálne pútavú zostavu rastlín, ktorá vás prenesie do navštívených dovolenkových miest. Veľkou prednosťou takéhoto riešenia je, že táto zeleň nebude počas leta vyžadovať veľa vašej pozornosti. Preto ak často cestujete, môžu byť naše tipy ideálnou voľbou. Sukulenty znesú dokonca zanedbanie starostlivosti, nemusíte ich pravidelne zavlažovať, ani prihnojovať. Netrpia chorobami, či škodcami, mnohé nezaberú ani veľa miesta. Nesmiete však zabudnúť správne ich umiestniť a dať pozor na to, aby ste ich nemali sústredené na miestach, kde steká voda. Trvalejšie premokrenie substrátu totiž spôsobuje ich chradnutie.


Pôvod


Na slnečnom balkóne alebo terase môžete mať vďaka uvedeným rastlinám zastúpených hneď niekoľko zaujímavých oblastí sveta. Agáva napríklad prirodzene rastie v Strednej a Severnej Amerike, často aj v oblasti Stredomoria. Eukalyptus pochádza z ďalekej Austrálie, tučnolist sa k nám dostal až z Južnej Afriky a eóniá z Kanárskych ostrovov.

 

sukulenty02

 

Na nákupe


Hoci sa to nezdá, no základ úspechu začína už v predajni. Nezabudnite, že veľkosť črepníka by vždy mala byť primeraná veľkosti rastliny v nej vysadenej. Ideálne je nakupovať väčšie jedince, hoci sú drahšie, konečný efekt bude oveľa zaujímavejší. Listy nakupovaných sukulentov by mali byť dostatočne silné, pevné, nepoškodené, nesmú byť zvädnuté. Rastliny musia byť bez stôp po škodcoch a chorôb. Jedince, ktoré sú poškodené, choré alebo preliate neodporúčame nakupovať. Ich životnosť by na vašich terasách alebo balkónoch zrejme bola nižšia. Ak sa rozhodnete pre zástupcov s ostňami, kupujte si ich len vtedy, ak nemáte deti alebo domáce zvieratá. Tieto druhy sa zároveň viac hodia do väčších priestorov pretože tu nebudú prekážať ani priveľmi ohrozovať.

 

Umiestnenie


Väčšie jedince z nášho odporúčania môžete na balkóne alebo terase umiestniť jednotlivo – naplno vynikne ich nádhera, pôsobivé sú však aj skupinky vytvorené z viacerých, nie príliš malých sukulentných rastlín. Vždy sa ale pri takejto voľbe usilujte o zachovanie prehľadnosti a toho, aby každá rastlina mala okolo seba dostatok miesta. Správnu atmosféru takejto zeleni dodajú terakotové črepníky, ktoré sa pre pestovanie sukulentov a teplomilných rastlín hodia najlepšie. Neumiestňujte však pod ne misky, hromadila by sa v nich prebytočná zálievková voda a vysadeným rastlinám by to škodilo.


Všetky odporúčané rastlinné druhy potrebujú dostatok slnka, ideálne ak k nim slnečné lúče prichádzajú z viacerých strán. Výsledkom bude rovnomerné a krásne vyfarbené olistenie. Na pestovanie použite substrát určený pre sukulentné rastliny, bežne ho dostanete kúpiť. Rastliny zalievajte veľmi málo, intenzívnejšie len v najhorúcejších dňoch. Nezabudnite, že v polovici septembra ich musíte preniesť na  vhodné zimoviská, najlepšie do svetlých priestorov, kde v zime teplota neklesne pod bod mrazu. Vyniesť von ich opäť budete môcť v budúcom roku, približne začiatkom mája.

 

 

Pripravil: dk
Zdroj a foto: Flower Council of Holland, redakcia

 

Pin It