Rozkvitnuté čemerice pôsobia kúzelne. Na ich krehké a snehobiele kvety sa ale vyplatí pozrieť aj zblízka. Jedinečnú možnosť budete mať vtedy, ak čemerice umiestnite na stôl.

 

cemerice  


Niekoľko rozkvitnutých rastlín čemerice čiernej (Helleborus niger) dokáže zmeniť priestor terasy počas zimy na nepoznanie. Stačí si vybrať jedince s niekoľkými rozkvitnutými kvetmi a s množstvom ešte neotvorených kvetných pukov (tie postupne rozkvitnú). Čemerice potom už len treba vkusne naaranžovať a umiestniť na vybrané miesto. Najlepšie zvoliť také, kam na rozkvitnuté rastliny uvidíte aj z okien domu.


Kvetom čemeríc neprekáža nízka teplota, mráz ani zimné slnko. Vyhovuje im ale viac chránené a dostatočne svetlé miesto. Neznesú dlhodobo zmáčaný substrát v kombinácii s chladom. Pri zalievaní týchto rastlín preto dbajte na to, aby substrát medzi každou ďalšou zálievkou dobre preschol. Zalievajte iba v dňoch, kedy je slnečno a nemrzne a vždy až po dôkladnej kontrole vlhkosti substrátu.


Čemerice, ktoré sa stanú súčasťou exteriérových dekorácií, môžete jemne doplniť machom, lišajníkmi, kúskami kôry, opadanými vetvičkami. Netreba to s množstvom prírodnín preháňať, dôležité je, aby vynikli rozkvitnuté rastliny. Nevyhnutné je zvoliť aj vkusnú a do daného prostredia vhodnú nádobu, do ktorej čemerice a prírodniny sústredíte. Ako pri vytváraní takejto zimnej dekorácie postupovať?


1. Všetko potrebné

Najskôr si zhromaždite všetko potrebné. Najdôležitejšie budú aspoň štyri zdravé a bohato rozkvitnuté čemerice čierne. Neobávajte sa investovať ani do kvalitnejších a viac rozkvitnutejších rastlín. Nezabudnite na štýlovú nádobu, trochu keramzitu a pestovateľského substrátu, vankúšiky lesného machu, konáriky a suché listy. Ideálne sú bukové, pretože patria k najviac trvácim.

cemerice01

 

2. Substrát

Na dno širšej a hlbšej misy, ktorá by mala odolať mrazu, nasypte trochu keramzitu a následne čerstvý univerzálny pestovateľský substrát.

cemerice02

 

3. Výsadba

Do substrátu vysaďte rozkvitnuté rastliny čemeríc. Vysadiť ich môžete aj tesnejšie k sebe. Použite rastliny s kompaktným koreňovým balom, ten určite nerozoberajte.

cemerice03


4. Mach

Substrát okolo vysadených rastlín pozakrývajte bochníkmi machu. Pomôže udržať mierne vlhký substrát a zároveň stiahne prípadnú prebytočnú vlhkosť. Aranžmán vďaka nemu získa zaujímavejšiu a prírodnejšiu podobu.

cemerice04


5. Vetvičky

Nakoniec aranžmán doplňte niekoľkými vetvičkami opadavých drevín a listami buku, ktoré charakterizuje hrejivo pôsobiaca medená farebnosť.

cemerice05

 

 

Pripravil: Daniel Košťál
Foto: HEUGER

 

Pin It