Vintage dekor je spôsobom, ako dodať záhradám jedinečné čaro. Premeniť vašu záhradu, balkón či terasu na zasnený rustikálny priestor je jednoduchšie, než by ste si mysleli.

 

vintage bonami


Podmanivú vintage atmosféru si môžete vytvoriť upcyklovaním bežných domácich potrieb, ktoré použijete novým kreatívnym spôsobom. Tento druh upcyklácie nielenže znižuje množstvo odpadu, ale môže vám pomôcť nájsť nové využitie pre predmety, ku ktorým sa viažu milé spomienky.


Ak máte slabosť pre nedbalú eleganciu alebo vášeň pre prehrabávanie sa v second handoch, trhoch so starožitnosťami či v bazároch – je čas nechať vašu zbierku zažiariť. Na trhu je tiež dostupné množstvo štýlových produktov od osvetlenia až po kvetináče s patinou alebo „ošúchaným“ vzhľadom, ktorými môžete svoj obľúbený štýl doladiť.


Kuchynský riad premeňte na kvetináče


Plechy na pečenie, dózy na sušienky a servírovacie misky možno jednoducho premeniť na rozkošné kvetináče pre vaše rastlinky. Stačí z nich odstrániť vrchnáky a vyvŕtať drenážne otvory. Ak nemáte chuť na vŕtanie, použite napríklad starý kovový cedník.


Obzvlášť dobre sa do vintage záhradného štýlu hodia zaujímavé plechovky či staré hliníkové kanvice na mlieko – použite ich ako kvetináče alebo vázy na čerstvo rezané kvety. Buďte kreatívni a prelakujte ich, alebo si jednoducho doprajte patinu starého kovu.


Úprava starých vedier, košíkov a hlinených kvetináčov je dokonalým spôsobom, ako dodať kvetináčom vo vašej vintage záhrade charakter. Naskladajte rôzne nádoby na police alebo ich zaveste na pergolu či verandu.

 


Nábytok s patinou


Tradičné anglické záhrady a záhrady pri chatách a chalupách majú spoločných veľa štýlotvorných prvkov s vintage záhradným dizajnom. Poobzerajte sa po roztomilých drevených lavičkách alebo kovovom sedení, ktoré sa skvele hodia k tejto estetike. Ďalší mobiliár začleňte do vašej záhrady tak, že ho natriete farbami v pastelových odtieňoch, ktoré ladia s vašimi kvetmi alebo črepníkmi. Keď chcete skratku k historickému vzhľadu, tak aby váš nábytok či dekor vyzeral starý skôr, ako mu pomôže čas, môžete ho nechať na slnku, použiť brúsny papier farbu, náter alebo lak špeciálne určený na praskanie a odlupovanie.


Magické osvetlenie


Vintage záhradu doladíte vhodne zvoleným záhradným osvetlením. Vyhnite sa moderným svietidlám a zamerajte sa na atmosférické osvetlenie alebo použite lampáše, kúzelné rozprávkové svetielka a girlandy. Mäkké žiarovky v teplých farbách vyzerajú magicky v každej záhrade, ale záhrade v štýle vintage pridávajú skutočné kúzlo. Omotajte ich okolo stromov alebo ich umiestnite do pohárov alebo sklenených váz a rozmiestnite v priestore.

 


Zdroj a foto: Bonami


PR

Pin It