Onedlho je tu jar a s ňou začiatok novej záhradnej sezóny. Tá tohtoročná môže byť úplne iná než tie predošlé. Stačí uskutočniť niekoľko oživujúcich zmien.

 

trendy2022 dk uvod


Zmeniť sa toho dá v záhrade vždy veľa. Zmeny si ani netreba automaticky spájať s množstvom vynaložených peňazí. Zaujímavý efekt a úžitok vám môžu priniesť aj menšie úpravy alebo zmena pevne zaužívaných postupov. Kým teda nastúpia prvé slnečné jarné dni, porozmýšľajte, čo všetko vo svojej záhrade dokážete zmeniť, ako by ste mohli záhradníčiť efektívnejšie, viac ekologicky, trendovejšie a zároveň zážitkovejšie. Áno, aj o tom by práca v záhrade mala byť. Ponúkame vám niekoľko inšpirácií.


vyvysenezahony 2022 cl

VYVÝŠENÉ ZÁHONY

Ponúkajú viacero všeobecne známych predností. Záhradu robia zaujímavejšou, modernejšou a záhradníčenie je vďaka nim pre mnohých dostupnejšie. Starostlivosť o rastliny v takýchto záhonoch býva pohodlnejšie a jednoduchšie pre zdravých aj hendikepovaných ľudí. Vo vyvýšených záhonoch môžete pestovať široké spektrum úžitkových rastlín – zeleninu, bylinky alebo ovocné druhy, tiež okrasnú zeleň alebo si dokonca v takomto záhone môžete vytvoriť jazierko s vlhkomilnými druhmi. Vďaka špeciálnemu vrstveniu majú rastliny v týchto záhonoch k dispozícii viac živín, vlahy a ideálnu pôdnu štruktúru. Zároveň sú odolnejšie, vitálnejšie a lepšie chránené pred niektorými chorobami a škodcami. V ponuke je obrovské množstvo riešení pre menšie aj väčšie záhrady. Vyvýšené záhony sa hodia pre moderné, vidiecke aj prírodné záhrady. Vojdú sa aj do menších záhrad. Jar je na ich vybudovanie a výsadbu najviac ideálna.

 


trendy2022 kvetinace cl

PESTOVANIE V KVETINÁČOCH

Keď už v záhrade nemáte voľné miesto na nové rastliny alebo by ste si chceli spestriť počas leta vydláždenú plochu kvitnúcimi letničkami, nezostáva nič iné len sa sústrediť na výsadbu zelene do kvetináčov. Tie by mali byť dostatočne priestranné, musia mať na dne otvor na odtok prebytočnej zálievkovej vody, najlepšie ak budú z hľadiska farebnosti, použitého materiálu a dizajnu vhodné do prostredia vašej záhrady. Skôr ako množstvo menších a lacno pôsobiacich vegetačných nádob rôznej podoby však zvoľte hodnotnejšie kvalitnejšie, štýlovejšie a väčšie keramické či kovové kvetináče. Investícia do nich sa určite oplatí, pretože dokážu výrazne zmeniť podobu exteriéru. Pestovať v nich môžete nielen okrasnú zeleň – letničky, trvalky, trávy, exotické druhy a niektoré dreviny, ale aj úžitkové rastliny – zeleninu, bylinky a koreniny či dokonca vybrané ovocné rastliny. Trendové sú najmä kombinované výsadby. Vysadené kvetináče vyniknú samostatne alebo v skupine, kde budú spolu napríklad tri. Kvetináče vám tiež umožnia pestovať niektoré rastliny, ktorým sa nedarí vo voľnej pôde všade. Vysadené vegetačné nádoby sa navyše dajú podľa potreby presúvať na rôzne zvolené miesta.

 


trendy2022 miestooddychu cl

MIESTO PRE ODDYCH

Pobyt v záhrade by rozhodne nemal byť spojený len s prácou. Využite prostredie svojej zelenej oázy aj na oddych, trebárs na nedeľnú chvíľku s obľúbenou knihou a šálkou kávy alebo podvečerné pozorovanie množstva rozkvitnutých rastlín. Najlepšie vám to umožní záhradná lavička, ktorú si môžete umiestniť k stene domu alebo aj priamo do záhradného priestoru či zákutia, ktoré je vám najviac sympatické. V predaji je dnes už veľké množstvo rôznych typov lavičiek, vyberte si takú, ktorá sa z hľadiska použitého materiálu a prevedenia najviac hodí do vašej záhrady. Lavičky bývali už v minulosti bežnou súčasťou záhrad a prečo v tejto peknej tradícii nepokračovať. Poskytnú vám miesto na oddych, aj kedykoľvek počas záhradných prác, zároveň si na ne môžete rozložiť to, čo práve vonku potrebujete. A keď chcete, môžete si na lavičku umiestniť aj kvetináč s rastlinou. Vďaka lavičke, napríklad drevenej, bude vaša záhrada pôsobiť príjemnejšie a útulnejšie.

 


trendy2022 ekologia cl

MYSLITE NA EKOLÓGIU

Záhradníčenie v súlade s prírodou je nielen aktuálne trendové, ale aj mimoriadne dôležité. Postarajte sa preto o to, aby bola vaša záhrada priestorom, ktorý prekypuje prirodzeným životom, kde sa budete cítiť dobre a zdravo nielen vy, ale aj živočíchy, a to nielen tie domáce. Možností je neúrekom. Tak napríklad doprajte včelám dostatok kvitnúcich rastlín. Pekných a nenáročných kvitnúcich záhradných rastlín je veľa, zoznámte sa s nimi a niektoré z nich si zakomponujte do tohtoročných pestovateľských plánov. Založte si zmiešané kvetinové záhony alebo vyskúšajte zameniť klasický trávnik za viac prírodnejší, kde si včely a iný užitočný hmyz prídu na svoje. Začnite tiež zbierať a využívať pri zavlažovaní zelene dažďovú vodu. Pre rastliny je prijateľnejšia, než tá z vodovodu a výsledok čoskoro spozorujete. Ak ešte nemáte, zriaďte si v zákutí záhrady kompostovisko. Vďaka nemu budete mať počas sezóny k dispozícii najlepšie prírodné hnojivo – kompost, ktoré využijete pri pestovaní okrasných aj úžitkových rastlín. Inštalujte si do záhrady hmyzí hotel – pomôže vám prilákať do záhrady užitočný hmyz. Začnite tiež pestovať bylinky. Využijete ich pri varení, príprave liečivých čajov, ale aj na výrobu výluhov, ktorými zlikvidujete niektoré choroby alebo škodce.

 


trendy2022 zmiesanezahony cl

ZMIEŠANÉ VÝSADBY

Mať v záhrade všetko sa jednoducho nedá, hlavne nie v tej menšej. Vyskúšajte tento rok pestovať zeleninu inak, zvoľte trendovejší spôsob usporiadania – zmiešané výsadby. V rámci jedného záhona na slnečnom mieste takto môže spolu rásť viacero zeleninových druhov (s rovnakými nárokmi na pôdu) a s nimi aj letničky, bylinky alebo jahody. Záhon, napríklad vyvýšený, s kombinovanou výsadbou výborne vyzerá, môže dokonca konkurovať okrasným kompozíciám. Dôležité je o vysadené rastliny sa dobre starať, potom sa dostaví očakávaný efekt. Základom úspechu je však ešte predtým zoskupiť rozmanité rastliny, teda druhy s rôzne farebnými listami, stonkami alebo odlišnými rastovými charakteristikami ale tak, aby išlo o rastliny s rovnakými požiadavkami. Z každého druhu pestujte niekoľko kusov, nie jeden či dva.  Vďaka zmiešaným výsadbám budete mať pocit, že ste toho do záhrady vtesnali veľa a súčasne to všetko spolu nebude pôsobiť rušivo, ale usporiadane. Rastliny sa v kombinovaných výsadbách navyše navzájom podporujú a chránia. Zmiešané výsadby sú vhodné pre tradičné vidiecke aj moderné mestské záhrady.

 


trendy2022 recyklacia cl

NEVYHADZUJTE, RECYKLUJTE

Počas jarného upratovania pivníc, kôlní a povál sa vždy nájde veľa rôznych vecí. Mnohé veľmi rýchlo, hoci predčasne, putujú do odpadu, iné zasa naspäť tam, kde boli, hoci je viac než pravdepodobné, že ich ani v ďalšom období nevyužijete. Viaceré z dávno odložených a nepotrebných vecí však môžete ešte využiť, napríklad na pestovanie rastlín. Staré prútené košíky, pozinkované hrnce či keramické nádoby a ďalšie predmety sa napríklad bez úprav stanú netradičnými pestovateľskými nádobami. A nebude prekážať ani to, ak budú na dne deravé. Nie všade však takéto predmety nájdu vhodné uplatnenie. Nič nimi nepokazíte najmä vo vidieckej záhrade a budete prekvapení ako skvele vyzerajú staré pozinkované nádoby v modernej výsadbe, s vhodne zvolenou skladbou rastlín. Je to na vás, aj vďaka takýmto drobnostiam môže mať vaša záhrada originálnejšiu podobu.

 


trendy2022 strom cl

VYSAĎTE SI STROM

Jarné obdobie je na to ideálne. Môže ísť o ovocný alebo aj okrasný strom, najlepšie taký, ktorý sa hodí do našich podmienok a nebude vyžadovať náročné ošetrovanie. Dôležitosť stromov neustále rastie a je dobré mať ich aj vo svojej záhrade. Pravdaže nie všade sa to kvôli priestoru dá, ale v ponuke záhradníctiev sú aj stromy s menšou kompaktnejšou korunkou, ktoré sa vojdú aj do menšej záhrady. Strom oceníte počas leta, kedy vám poskytne príjemný a osviežujúci tieň, na jar, kedy bude plný života, kvetov, vtákov a sviežej zelene a tiež na jeseň, vtedy vám môže odprezentovať nádherný farebný karneval. Záhrady so stromami pôsobia prívetivejšie, harmonickejšie, majú zaujímavý výškový rozmer a z ekologického hľadiska sú hodnotnejšie.

 

A čo ďalšie ešte môžete zmeniť? Vyskúšajte v tomto roku napríklad prednosti nastielania záhonov. Má to viac pozitív a na nastielanie sa dajú využiť rôzne bežne dostupné prírodné materiály. Pokúste sa tiež zmeniť skladbu kvetinových záhonov. Rastliny, ktorým sa nedarí, nahraďte tými, ktorým budú naopak podmienky vašej záhrady vyhovovať. Z nich si potom vysaďte viac kusov, výsledný efekt bude zaujímavejší. Na pestovanie využite v tomto roku rôzne miesta, dostaňte zeleň aj tam, kde ste ju doteraz nemali, napríklad na problematické miesta pod stromami či v tmavších zákutiach. Ak ešte nemáte, zakomponujte si do záhrady aj vodný prvok, bude veľkým prínosom a prinesie vám jedinečný pocit osvieženia.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor

Pin It