Ešte stále máte príležitosť dobehnúť zameškané. Pobyt na čerstvom vzduchu, v úzkom kruhu priateľov, či len vo dvojici, je v tomto období ideálnym riešením.

 

party5


V čase hrozby šírenia koronavírusu je trávenie voľného času v záhrade lepšou voľbou ako stretávanie sa v rôznych interiéroch. Využite preto ešte niektoré letné popoludnie, či podvečer a vychutnajte si jedinečnú letnú atmosféru v spoločnosti tých, ktorých máte v obľube. Čaro týchto okamihov podtrhne niekoľko dôležitostí a drobností.


Pohodlie


Pripravte si najmä pohodlné miesta na sedenie, prípadne rezervu, ak by prišlo viac ľudí než ste čakali. Ak vám niečo chýba, v tomto období to ešte môžete kúpiť, dokonca za akciovú cenu. Okrem záhradného nábytku, ktorý vám bežne slúži počas leta, ocenia vaši hostia napríklad lavičky, lehátka, rôzne kreslá, či dokonca hojdaciu sieť. V staršom dome sa iste nájdu aj rôzne retro drevené stoličky, dajte mi teraz šancu poslúžiť. V prírodnej záhrade to zasa môžu byť pníky stromov.


K dokonalej pohode prispejú aj rôzne mäkké sedáky na stoličky a lavice, takisto vankúše. Vhod, najmä vo večerných hodinách, padne aj teplejšia deka. Na stôl nezabudnite dať vkusný a čistý obrus, ideálne taký, ktorý sa štýlovo, farebne aj materiálom hodí do prostredia vašej záhrady alebo dvora. Rozhodne neodporúčam použiť obrus, ktorý vám najskôr padne do ruky. Hostia aj takúto maličkosť ocenia a rovnako aj to, že na prestretý záhradný stôl postavíte vázu s čerstvou nastrihanými kvetmi zo záhrady. Hoci ide o neveľké veci, prispeje to k útulnosti a nezabudnuteľnosti týchto chvíľ. Ak máte čas, môžete si z kvetov zo svojej záhrady urobiť aj ďalšie dekorácie – vložiť ich do menších váz, naaranžovať k tanierom s jedlom, k svietnikom, či do vysokých sklených skúmaviek a závesných nádob.


Stolovanie na letnej záhradnej párty sústreďte buď do záhrady alebo na dvory, najlepšie na polotienisté miesta (pobyt na slnečnom mieste môže byť pre niekoho nepríjemný). Ideálne tam, kde sa dobre cítite, kde nebudete rušení neželanými pohľadmi z okolia a kde máte vysadené atraktívne rastliny. Podľa potreby však k tomuto miestu môžete sústrediť aj kvitnúce, či nekvitnúce reprezentatívne pôsobiace rastliny z iných častí vašej záhrady. Pri ich umiestňovaní nezabúdajte, že by nemali prekážať ani ohrozovať. Vo všeobecnosti tiež platí, že menej je viac. Namiesto množstvo množstva menších črepníkov použite radšej jeden dva väčšie, priestor dokonca dotvoria lepšie.

 

party1


Drobnosti


Ani záhradná slávnosť sa nezaobíde bez vkusného príslušenstva na stolovanie. Hoci dokonale a dokonca noblesne pôsobia na záhradnom stole súpravy tanierov, pohárov, džbánov a ďalšieho stolovacieho príslušenstva, praktickejšie je nakúpiť si jednorázové taniere a príbory z papiera, či iných recyklovateľných materiálov. V súčasnosti už zoženiete presne také, ktoré budú ako stvorené pre záhradné akcie. Myslite pritom na určitú jednotnosť, dajte letnému exteriérovému stolovaniu správny štýl. Nie je vhodné mať po stole pre hostí hrnce a misky od výmyslu sveta.


Ak obľubujete atmosféru záhradných stretnutí a pravidelne ich pripravujete, investujte do samostatného príslušenstva. Zíde sa vám a iste to ocenia aj vaši hostia. V rámci priestoru na stolovanie sa zíde aj menší servírovací stolík na nápoje, či jedlá. Nápoje môžete dokonca dať zachladiť do retro vedra alebo fúrika s ľadom a vodou.


V podvečerných a večerných hodinách budete potrebovať aj svetlo. Okrem bežného osvetlenia môžete využiť rôzne lampáše s voskovými sviečkami – navodia príjemnú romantickú atmosféru, prípadne využiť aktuálne vyhľadávanejšie štýlové svetelné reťaze. Uplatniť môžete aj vonné sviečky, ktoré vám zároveň pomôžu odohnať obťažujúci hmyz. Dokážu to aj mnohé rastliny, napríklad plektrant, či eukalyptus.


O skvelú atmosféru sa tiež v záhrade môže postarať príjemná a nie veľmi hlasitá hudba, či prirodzene pôsobiaci žblnkot vody v záhradnej fontáne. Zaujímavým trendom je aj vybudovanie netradičného záhradného kina.

 

party3


Pochúťky


Originálna záhradná párty sa samozrejme nezaobíde bez množstva typických letných dobrôt. Niekto si nevie tieto akcie predstaviť bez grilovania, inému stačí posedenie pri zmrzline, letných dezertoch a káve. Ideálne je vždy ponúknuť hosťom niečo z vašej záhrady, či už naoberané čerstvé ovocie alebo vlastnoručne vyrobené dobroty z tohtoročnej úrody. Väčšina ocení aj zeleninu, nezabudnite dať ochutnať vaše tohtoročné rajčiny alebo papriky.


Možnosti sú v tomto skutočne obrovské a vždy to môže byť niečo veľmi originálne a nevšedné, dezerty, nanuky, ovocné šaláty, nátierky, obložené chlebíky a pod. My sme takto nedávno ochutnali delikátnu marmeládu z uhoriek. Myslite aj na to, že v lete veľa ľudí siaha automaticky po nealko nápojoch. Nemusíte ale ponúknuť hneď tie zo supermarketu. Popýšte sa vlastnoručne pripravenými limonádami. Výborná je citrónová s lístkami medovky, s levanduľovým sirupom, mätovo citrónová , výborne osvieži aj uhorková. Ďalších možností je neúrekom, záleží vždy na vašej kreativite a snahe o jedinečnosť. Nezabudnite si však tieto vzácne chvíle najmä naplno užiť, onedlho tu už totiž máme babie leto a po ňom prichádza jeseň.

 

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: Pelargonium for Europe

 

Pin It