Kvety sa pri príprave jedál používali už v dávnych dobách. Vyskúšajte, neoľutujete. Jedlé kvety pravdepodobne nájdete aj vo svojej záhrade, môžete si ich aj cielene vypestovať.

 

jedlekvety 2

 


Ak nemáte záhradu, na vypestovanie jedlých kvetov vám postačí aj slnečný balkón, či terasa. Najkvalitnejšie sú však kvety priamo zo záhrady. Zbierať ich môžete priebežne počas celej sezóny a podľa potreby aj využívať.
Ideálne ak si v úžitkovej časti záhrady, prípadne pri bylinkovom záhone, vyhradíte kúsok miesta a sem rastliny, ktorých kvety sú jedlé postupne vysadíte alebo si vysejete ich osivá. Ak máte dostatok miesta, môžete si založiť aj samostatný záhon, v ktorom sústredíte trváce druhy rastlín s jedlými kvetmi, a k nim pridáte tie jednoročné, ktorých je celkom dosť.


Väčšine rastlín, ktoré vám jedlé kvety poskytnú, vyhovuje slnečné miesto s výživnou, priepustnou a mierne vlhkou pôdou. Dostatok slnečných lúčov je predpokladom toho, aby sa na rastlinách vyvinuli kvalitné kvety a bolo ich počas celej sezóny dostatok.


Vypestujte si ich svojpomocne


Začať so zakladaním záhona pre rastliny s jedlými kvetmi môžete už skoro na jar. Pôdu treba dôkladne a do hĺbky skypriť, odstrániť trváce buriny, zapracovať preosiaty kompost a vyrovnať. Následne môžete vysadiť trváce druhy rastlín – trvalky alebo aj kríky, vždy v primeraných rozostupoch od seba. Koncom jari môžete do pôdy vysadiť aj niektoré hľuznaté rastliny, ktoré vás jedlými kvetmi zásobia v lete a začiatkom jesene (napríklad georgíny).


Obvykle ide o pestovateľsky nenáročné druhy, ktoré rýchlo vyrastú a počas sezóny vám poskytnú množstvo kvetov. Už na začiatku pestovania by ste ale mali vedieť, že tieto rastliny nesmiete hnojiť, ani postrekovať chemickými prípravkami. Využiť však môžete rastlinné výluhy a odvary. Chemické hnojivá a postreky sa nesmú aplikovať ani na rastliny na susedných záhonoch, ideálne ani v celej záhrade. Vysádzajte a vysievajte si preto len také druhy rastlín, ktorým sa vo vašej záhrade bude dariť. Také, ktoré nebudú náchylné na poškodenie chorobami alebo napadnutie škodcami.


Pri pestovaní týchto rastlín je dôležitá pravidelná a primeraná zálievka, a tiež odstraňovanie odkvitnutých kvetov, čím podporíte tvorbu nových.


Ktoré kvety chutia?


Paleta jedlých kvetov je prekvapivo široká, mnohé rastliny iste dobre poznáte. Na konzumáciu sú napríklad vhodné menšie kvety ruží, sedmokrások, púpavy, kapucínky, nechtíkov, prvosienok, hluchaviek, mečíkov, cukety, ľaliovky, sirôtok, fialky, klinčekov, petúnok, levandule, pažítky, slezu, agátu, bazy alebo boráku. Využiť môžete aj kvetné lupienky slnečnice, nevädze, ibiša, georgín, či chryzantém.


Na použitie v kuchyni sú vo všeobecnosti najvhodnejšie kvety z vlastnej záhrady, prípadne aj niektoré kvety z voľnej prírody. Kvety na konzumáciu sa zberajú ráno, najlepšie tesne pred použitím, aby neboli zvädnuté. Dôležité je ich vždy dobre umyť pod tečúcou vodou, prípadne na chvíľu ponoriť do studenej slanej vody, nechať odkvapkať a osušiť. Odporúčam ich zberať vo vysokom štádiu zrelosti, kedy obsahujú najviac aromatických látok. V prípade, že kvety hneď nevyužijete, uskladnite ich v chladničke na vlhkom papieri alebo v mikroténovom vrecku.


Prekvapivé zistenia

 

Kvety dodajú jedlám sviežosť a originalitu, mnohé aj zaujímavé príchute. Kvetné lupienky georgín chutia napríklad kyslasto, kvety kapucínky sú pikantné, fialky sladkasté, netradičnou chuťou sa vyznačujú kvety levandule alebo nechtíka.
Použitie krehko pôsobiacich jedlých kvetov je pritom rôzne. Borák je vynikajúci do uhorkových alebo zeleninových šalátov, rovnako aj kvety slezu. Kvety kapucínky, či aksamietnice ozvláštnia jedlá z grilu a mäsové jedlá, puky sedmokrások zasa môžete použiť podobne ako kapary (nakladajú sa v slanom náleve).


Aromatické kvety levandule, ruže či fialky dodajú šmrnc dezertom. Pre intenzívnejší účinok ich pár hodín pred podávaním jemne posypte cukrom. Pri dekorovaní a osladzovaní dezertov môžete použiť aj sladkasté kvety prvosienky či hluchavky, a to nielen v čerstvom, ale aj v sušenom stave.


Zaujímavo chutia aj lupienky ruží poliate čokoládou, kvety sedmokrásky a nechtíka v letných polievkach, nátierkach, či šalátoch. Jedlá, ktorých súčasťou majú byť jedlé kvety, by nemali byť príliš aromatické ani korenisté. Účinok kvetov totiž potom zanikne a budú len dekoráciou. Takisto nie je dobré kombinovať množstvo rôznych druhov kvetov v rámci jedného pokrmu. Kvety jedlám dodajú nielen príjemnú arómu a farbu, často sú aj zdrojom vitamínov a ďalších dôležitých prírodných látok.


Tomuto sa vyhnite


Na konzumáciu či dekorovanie nie sú vhodné ukážkovo pôsobiace kvety z kvetinárstiev ani záhradníctiev. Pravdepodobne totiž prišli do kontaktu s agresívnymi chemikáliami alebo boli uskladňované vo vode s prípravkami na predĺženie trvanlivosti. V žiadnom prípade sa na konzumáciu a ani zdobenie jedál nesmú používať kvety jedovatých rastlín – konvaliniek, narcisov, iskerníkov, jesienok, oleandrov, náprstníkov, lobeliek, rododendronov, stračej nôžky a mnohých ďalších druhov. Alergici by kvety konzumovať nemali, prípadne by im aspoň pred konzumáciu mali odstrániť peľové tyčinky. Neodporúčam tiež konzumovať kvety z chorých alebo škodcami napadnutých rastlín.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: Shutterstock.com

 

 

Pin It