Ide o najlepší spôsob ako zužitkovať bio odpad zo záhrady a zároveň získať hodnotný kompost. Čo je dôležitým predpokladom úspešného kompostovania?

 

janakutlikova v

 

Rozprávali sme sa s Janou Kutlíkovou, country lead pre Slovensko a Českú Republiku online obchodu s ekologickými produktami pre domácnosť a záhradu ZEMITO.sk.

 

Kompostovanie je, najmä medzi mladšími Slovákmi, čoraz obľúbenejšie. Ako túto činnosť, aj z pohľadu záujmu o výrobky, ktoré s ním súvisia, vnímate?

Možno si to ani neuvedomujeme, ale najviac odpadu, ktorý končí na skládkach, predstavuje bioodpad. A pritom úplne zbytočne, pretože v kompostéri ho dokážeme premeniť doslova na zlato. Domáce kompostovanie je jedným z najekonomickejších a najefektivnejších spôsobov spracovania odpadu.


Bol to dôvod, prečo ste sa rozhodli zaujímať sa o túto problematiku a začať s predajom tohto sortimentu?

Ľudia často kupujú hnojivá, aby sa ich rastlinám darilo a pritom si môžu doma v kompostéroch vytvoriť to najúčinnejšie prírodné hnojivo, aké existuje. Preto sme sa rozhodli viac hovoriť o tejto téme, intenzívne informovať o tom, ako narábať s bioodpadom, ako ho efektívne redukovať, aby sa zbytočne nekumuloval na skládkach a poskytol čo najväčší úžitok. Prispôsobili sme tomu aj výber produktov. Navyše je to téma, ktorá sa týka nielen odpadového hospodárenia, ale aj ekológie.

 

kompostovanie01


Aké druhy kompostérov máte v súčasnosti v ponuke?

Máme širokú ponuku, od cenovo dostupnejších až po drahšie modely. Každý zákazník si u nás má šancu nájsť niečo pre seba, do svojej záhrady alebo dvora. Medzi všeobecne najobľúbenejšie patrí JRK PREMIUM kompostér, ktorý si obľúbili aj naši zákazníci. Je to aj naša srdcovka, ide o jedinečný výrobok. Vyznačuje sa vyše 20 ročnou životnosťou a udržateľnosťou. Je vyrobený zo 100% recyklovaného polyetylénu, ktorý je UV stabilný, avšak v prípade poškodenia sa dá každý diel tohto kompostéra vymeniť samostatne. Zároveň ide o výrobok, ktorý do bodky spĺňa zásady cirkulárnej ekonomiky.


Na čo je potrebné pri výbere kompostéra do záhrady prihliadať?
Zohľadniť treba veľkosť záhrady, ale aj to, že takýto produkt musí zvládnuť rozkladajúci sa bioodpad, poveternostné podmienky a veľa ďalších činiteľov. Odporúčam uprednostniť vždy kompostér s dostatočne hrubými stenami, ktoré sú vyrobené z kvalitného materiálu.

 

kompostovanie02


Čoraz obľúbenejšie je aj kompostovanie v interiéroch. Zohľadnili ste tento trend pri príprave ponuky?

Kompostovanie v byte je aktuálne veľká téma. Opäť ide o efektívnu redukciu objemu nášho odpadu, kde až 40% môže tvoriť bio odpad. Ten spôsobuje veľké problémy nielen na skládkach, ale aj v spaľovniach (ide o „mokrý“ odpad, ktorý zadúša žiar v spaľovni). Asi najznámejším vermikompostérom (kompostérom pre bytové podmienky) je Urbalive z portfólia značky Plastia. Je to atraktívny dizajnérsky kúsok, ktorý navrhoval známy Český dizajnér Jiří Pelcl. Pre mnohých ľudí je to nepredstaviteľné, aby mali doma „nádobu“ s dážďovkami, ale ide o veľmi efektívny a bezproblémový spôsob bytového kompostovania.


Aktuálne ponúkame novinku a to je vermikompostér, v ktorom môžete zároveň aj pestovať rastliny. Berdík je produkt malej českej firmy a je to dômyselný produkt, ktorý v priamom prenose ukazuje ako skvelo dokážete z bioodpadu pomocou kalifornských dážďoviek vyprodukovať kvalitnú pôdu pre rastliny. Ide tak o kompostovací kvetináč.

 

kompostovanie03

Zákazník, ktorý kupuje kompostér, ocení aj pridanú hodnotu, napríklad vo forme poradenstva. Akú dôležitosť tomuto prikladáte?


Jednou z našich kľúčových zásad a hodnôt je urobiť maximum preto, aby bol zákazník spokojný. Snažíme sa poradiť ako vieme, napríklad pri výbere konkrétneho modelu, zároveň poskytujeme komplexné informácie o tom, ako správne kompostovať. Ku každému kúpenému kompostéru dostane zákazník od nás príručku, ktorá mu pomôže vytvoriť kvalitný vlastný kompost.


Má niektorá z vašich rád mimoriadnu dôležitosť?
Je ich niekoľko. Dôležité je napríklad vedieť, že kompostér by sa mal dať otvoriť z každej strany. Vtedy má jeho užívateľ najľahší prístup ku produktu kompostovania - kompostu.

Súčasťou kompostovania je aj použitie niektorých pomôcok. Aké kompostovacie príslušenstvo ponúkate v e-shope?
Je to napríklad prekopávač kompostu, pretože o kompost sa treba starať a potrebuje vzduch. Práve na to je prekopávač ideálny. K prémiovým kompostérom dokonca prekopávač prikladáme zdarma. Ak chcú zákazníci získať kompost rýchlejšie, odporúčame Oxygen Generator, ktorý používa aj každý z nás kto kompostujeme. Praktickým doplnkom je aj nádoba na biodpad, do ktorej možno odkladať napríklad kompostovateľný odpad z kuchyne. Je vybavená uhlíkovým filtrom a preto sa z nej nešíri zápach. Akonáhle je nádoba naplnená, stačí jej obsah vysypať na kompostovisko. Niektorí zákazníci si obľúbili aj papierové kompostovacie vrecúška.

 

kompostovanie04

 

Aké novinky v oblasti kompostovania pripravujete?
V spolupráci so spoločnosťou JRK a Priateľmi Zeme sa snažíme vzdelávať Slovákov v tejto oblasti, a to cez rôzne prednášky a workshopy. Plánujeme vydať brožúru o kompostovaní online, aby sa dostala k čo najviac ľuďom. Priebežne tiež spolupracujeme s výrobcami na zlepšení materiálov na praktickom dizajne kompostérov.

Kde sa záujemcovia o ponuke pre kompostovanie a tiež o samotnom kompostovaní môžu dozvedieť viac? 

Pravidelne pridávame články na náš web. Článok, ktorý sa týka kompostovania, má najväčšiu čítanosť, čo je pre nás jasný signál, že kompostovanie je téma, o ktorú majú ľudia obrovský záujem. Organizujeme tiež zaujímavé diskusie a realizujeme osvetu cez našich influencerov (najmä pokiaľ ide o bytové kompostovanie). Pravidelne sa tejto téme venujeme aj v rámci našich sociálnych sietí. Máme dokonca Zemito Akadémiu, ktorá sa snaží zodpovedať všetky otázky týkajúce sa kompostovania. Veľký záujem o túto problematiku je aj vo firmách, organizujeme zaujímavý seminár Ako začať s vermikompostovaním. V neposlednom rade denno-denne komunikujeme s veľkým počtom zákazníkov a odpovedáme na ich otázky. Máme vysokú spätnú väzbu, čo nás teší.

 

Pripravil: Daniel Košťál
Foto: ZEMITO.sk.

 

 

Pin It