Vo vzduchu rozvoniava prichádzajúca jar, a to je správny čas na to, aby ste venovali viac pozornosti trávniku. Zdravý a krásny trávnik je totiž najväčšou ozdobou každej záhrady.

 

travnik starostlivost marec22 1

 

Ak zabezpečíte trávniku potrebnú starostlivosť, odmení vás jasnou zelenou farbou a dlhou sviežosťou.


1. Dokonalosť trávnika spočíva v správnom kosení


Alfou a omegou dokonalého trávnika je pravidelný „strih“, vďaka ktorému získajú jednotlivé rastliny tráv optimálnu hustotu a silu. Ideálne je kosiť ho často a po menších plochách. Čo na to skúsení záhradkári?

 

Praktické tipy ako kosiť správne:


• Odporúča sa meniť smer a vzory pri každom kosení, aby steblá tráv neboli vždy zrezané v rovnakom smere.

• Pri každom kosení je dobré skrátiť stonku približne o polovicu až dve tretiny. Počas horúceho leta môžete nechať trávu o niečo dlhšiu, pretože tak lepšie odolá prievanu.

Na každý typ trávnika je vhodná iná kosačka. V špecializovanej predajni so záhradnou technikou vám poradia, akú potrebuje ten váš.

 

Tie najmodernejšie aku kosačky vás prekvapia výnimočnými funkciami:

• pohon na elektrickú energiu, bez zápachu benzínu a bez hluku,

• voliteľná rýchlosť kosenia,

• rýchle nabíjanie,

• rôzne spôsoby odhadzovania pokosenej trávy.

 

travnik starostlivost marec22 2

 

2. Dostatočná a kvalitná výživa


V priebehu kosenia stráca trávnik živiny, ktoré treba doplniť, aby mohli trávy ďalej rásť. Dusík, draslík a fosfor, ktoré sú pre zdravie trávy nevyhnutné, dodáte trávnatej ploche formou zmesi špeciálnych trávnikových hnojív. Trávnik je dobré prihnojovať každých štyri až päť týždňov a ideálne ak s tým začnete hneď na začiatku jari.


3. Výdatná závlaha


Ak chcete mať kvalitný hustý trávnik sýtej zelenej farby, treba ho pravidelne zavlažovať. Vďaka výdatnej závlahe si udrží sviežosť počas celého leta. Frekvencia polievania závisí od teploty a vlhkosti prostredia.
Keď vysádzate nový trávnik, budete ho musieť zalievať raz denne, aby mali semená dostatok vlahy na klíčenie a vytvoril sa pevný koreňový systém. Ten je totiž základom zdravého trávnika. Najlepšie je zalievať skoro ráno. Trávu môžete polievať viacerými spôsobmi – ručne, čiastočne alebo plne automaticky.

 

travnik starostlivost marec22 3

 

4. Dostatok kyslíka


Pôda trávnika často nemá takú štruktúru, aby poskytovala koreňom dostatok vzduchu. Rast tráv sa tak môže spomaliť. Pre korene tráv je vzduch veľmi dôležitý, umožní im lepšie rásť. Ako sa však k nim dostane viac kyslíka? Môžete si pomôcť jednoduchou záhradnou vidlicou, ktorou vyhĺbite do trávnika otvory v určitých rozostupoch a hĺbkach, a nasypete do nich hrubší piesok. Voda z povrchu tak bude môcť lepšie odtekať a korene získajú viac vzduchu. Na odstránenie odumretých koreňov a iných nečistôt môžete váš trávnik vertikulovať. Keď odstránite trávnu plsť, k spodným častiam sa dostane viac vzduchu. Pomôže to stonkám, aby lepšie rástli.

 

travnik starostlivost marec22 4

 

5. Burina pod kontrolou


Postrachom každej záhrady je burina. Boj s ňou si vyžaduje veľa vytrvalosti, trpezlivosti a výber správnej techniky na jej odstránenie. Nie vždy treba siahnuť po postreku, veľkú časť buriny odstránite aj mechanickými prostriedkami.
Menšej buriny sa najlepšie zbavíte ručným vertikulátorom. Sedmokrásky a púpavy by ste mali vyťahovať s celým koreňom, aby ste zabránili ich opätovnému vyrasteniu. Keď ste už vyskúšali všetko, ale burina vo vašej záhrade naďalej víťazí, najlepšie bude siahnuť po herbicídoch.

 

Zdroj: egopower.sk
Foto: Pexels, Bigstock, Pixabay

PR

Pin It