Máte priestrannú záhradu a chcete jej plochu využiť skutočne naplno? Potom práve pre vás je určený zoznam vecí, ktoré vo vašej záhrade nesmú chýbať.

 

zahradnymagazin foto edit

1) Bylinky, zeleninové záhony a ovocné stromy

Záhrada historicky slúžila majiteľom predovšetkým na úžitok a potravinovú sebestačnosť. V posledných rokoch ale toto využitie pôdy okolo domu išlo trochu do úzadia a prevládlo využitie odpočinkové.

Dnešná mladá generácia však chuť domácich potravín znovu objavuje, a to aj vďaka rastúcemu záujmu o zdravšie, udržateľnejšie a vegetariánske stravovanie. A tak v záhradách čoraz častejšie nachádzame najmä bylinky, ale aj niekoľko druhov zeleniny.

Pokiaľ chcete, aby vám záhrada prinášala radosť, skúste to cez chutnú domácu zeleninu. Vypestovať si môžete domáce paradajky, papriky, uhorky, baklažány, cukety či tekvice, šalát, trendový mangold alebo tradičnú koreňovú zeleninu – mrkvu či petržlen, na dochutenie jedál tiež cesnak a cibuľu. Z byliniek odporúčame bazalku, medovku, pažítku a oregano.

 

2) Prístrešok na relaxáciu a grilovanie

Práve na oddych a voľnočasové aktivity dnes záhrady slúžia najčastejšie. V žiadnej záhrade by tak nemal chýbať prístrešok, či už v podobe altánku, pergoly alebo napríklad markízy. Pod ten umiestnite záhradný nábytok – jeho široký výber nájdete na Favi.sk – a grilovanie a pohoda počas dlhého letného večera môžu začať.

Pokiaľ dom a záhradu ešte len plánujete, dobre premyslite, ako vonkajšie a vnútorné priestory prepojíte. Je totiž pravdepodobné, že časť vybavenia na grilovanie budete mať doma v kuchyni. A tak je lepšie mať vonkajší grilovací priestor práve v blízkosti kuchyne. Ideálne je, pokiaľ budú v kuchyni francúzske okná, vďaka čomu tieto priestory v prípade potreby vzájomne prepojíte.

 

3) Športové vyžitie k záhrade patrí

Záhrada je tiež neodlučiteľne spätá so športom. Chýbať by v nej preto nemala trávnatá plocha, na ktorej si pôjde v rodinnom kruhu zakopať s loptou alebo zahrať bedminton.

Na dláždenej terase je možné zase umiestniť basketbalové koše, na ktorých si budete môcť zahrať streetball. Samostatnou kapitolou je potom bazén. Ten nadzemný slúži skôr na osvieženie. Veľké zapustené bazény možno ale využiť na vytrvalostné plávanie, lovenie predmetov z dna, trénovanie sált alebo napríklad jednoduchú domácu verziu vodného póla.

 

4) Zázemie pre domácich majstrov

Ak sú vo vašej rodine nadšení domáci majstri, v záhrade im vyčleňte zázemie. Aj z malého záhradného domčeka, v ktorom si budú môcť uskladniť náradie a pracovať tu na svojich výtvoroch, budú nadšení. Ostatne záhrada a majstrovanie idú ruka v ruke. Nemusíte neustále vymýšľať niečo nové. Záhrada, plot, dom, pergola, záhradný nábytok a spotrebiče... To všetko si žiada pravidelnú údržbu.

 

Zdroj: Favi.sk

Foto: Unsplash

PR

Pin It