kavovnikRastliny kávovníka arabského, najčastejšie vrúbľované, v súčasnosti už nie je problém zohnať. Pestovať túto rastlinu pôvodom z Afriky môžete aj v našich končinách, je zaujímavou súčasťou interiéru.

V ideálnych podmienkach dokonca rastlina v lete alebo začiatkom jesene zakvitne a môže prekvapiť aj plodmi.

Samotné bielo žlté kvety kávovníka (Coffea arabica) príjemne voňajú a objavujú sa netradične, v menších zväzkoch, v pazuchách listov. Z niektorých potom vzniknú typické plody, v zrelosti červené. Plod ukrýva vo vnútri dve tesne k sebe priliehajúce semená, známe ako kávovníkové zrná. Tie majú sivozelenú farbu a až pražením získajú farbu hnedú. Kávovník je však atraktívny aj bez kvetov či plodov. Je to vždyzelený, husto olistený na pohľad príťažlivý ker. Listy má tmavozelené, niekedy jemne zvlnené a na líci lesklé. Drevina je dlhoveká, v prirodzených podmienkach rodí desiatky rokov a kvitne viackrát ročne. V byte zarodí zdravá rastlina a pri ideálnych pestovateľských podmienkach za asi 3-4 roky.

 

Miesto v byte

 

Pre kávovník vyberte vždy dostatočne svetlé miesto, nie však také, kde dopadajú priame slnečné lúče. Najmenej vhodné sú okenné parapety. Tu by slnečné lúče mohli spôsobiť na listoch rastliny popáleniny. Ideálne sú vykurované zimné záhrady, aj verandy či jedálne. Viac svetla si rastlina žiada počas zimy. V lete ju môžete umiestniť von, pod strom, alebo inde do polotieňa. Kávovník citlivo reaguje na extrémne kolísanie teplôt (preto sa nehodí veľmi do kuchyne) a najmä na nízke teploty. Dobre porastie v priestore, kde sa teplota v lete bude pohybovať v rozmedzí 22-25°C. V zime môže byť nižšia, do 20°C. Dôležité je, aby rastlina mala zohrievaný avšak nie prehrievaný substrát v ktorom rastie. Docielite to napríklad tak, že rastlinu postavíte, ak máte podlahové vykurovanie, priamo na podlahu.

 

Dôležité je pravidelné zavlažovanie rastliny mäkkou vodou, priamo ku koreňom. Medzi každou ďalšou zálievkou však musí substrát mierne preschnúť. Dlhšie trvajúce sucho ale už rastline škodí a spôsobuje opadávanie alebo zasychanie listov. Zasychanie okrajov listov spôsobuje aj príliš suchý vzduch, je to pomerne častý problém pri pestovaní tejto rastliny v bytoch. Vyvarovať sa treba okrem suchšieho vzduchu aj premokreniu substrátu.

 

Počas hlavného vegetačného obdobia, od jari, do začiatku jesene je vhodné kávovník aj prihnojovať. Optimálne raz týždenne, alebo raz za dva týždnne vo forme hnojivej zálievky. Použiť môžete bežné hnojivo na izbové rastliny. Keďže rastlina je kyslomilná, nemalo by hnojivo obsahovať vápnik. Už keď si rastlinu zakúpite, je pravdepodobné, že bude vysadená v kyslejšom substráte. Ak sa po kúpe rozhodnete ju presádzať, na kyslý substrát nikdy nezabudnite, prípadne na pridanie čistej rašeliny. Kávovník dobre znáša aj rez, ak ho vždy na jar ostriháte, podporíte jeho kompaktnosť, rozkonárenie, tvorbu listov a aj bohatšiu násadu kvetov. Presádzať rastlinu stačí raz za tri roky, najlepšie na jar.

 

Rozmnožovanie

 

Ak budete chcieť kávovník niekomu podarovať, nemusíte hneď zháňať nové rastliny. Rozmnožiť si ho môžete aj v domácich podmienkach a zo svojej rastliny. Z rastliny treba odobrať kvalitné polodrevnaté odrezky. Pred zapichnutím do substrátu určeného na rozmnožovanie (obsahuje rašelinu a piesok) treba odstrániť z odrezku listy, ponechať stačí len dva najhornejšie. Koniec odrezka treba ošetriť práškovým stimulátorom. Počas zakoreňovania – ideálne napríklad v izbovom skleníku treba dodržať odporúčanú teplotu do 25°C a vysokú vzdušnú vlhkosť. Substrát musí byť stále mierne vlhký. Zakoreňovanie trvá 2-3 mesiace, potom nové rastlinky treba rozsadiť do malých črepníkov. Kávovník si môžete vypestovať aj zo semien, ktoré však dozreli a neprešli pražením. Tie, ktoré vám dozrejú v byte sa však paradoxne vyznačujú väčšinou nízkou klíčivosťou.

 

Daniel Koštál
Foto: Shutterstock.com

Pin It