Prvosienky sú obľúbené exteriérové kvitnúce jarné rastliny. Sortiment týchto rastlín zahŕňa aj druhy, ktoré sú určené na pestovanie v interiéri.

 

prvosienka kaliskata


K takýmto patrí napríklad prvosienka kalíškatá (Primula obconica). Ide o trvalku, ktorá pochádza z Číny. Na rozdiel od iných prvosienok môže byť pri správnom pestovaní viacročnou izbovou rastlinou, ktorá každoročne pekne rozkvitne.


Pozor na alergikov


Má elipsovité, na okrajoch zúbkaté listy, ktoré vytvárajú pekný trs. Od zimy až do jari pekne kvitne. Kvety sú sústredené v okolíkoch a bývajú ružové, modré alebo biele, prípadne červenkasté. Atraktivitu kvitnúcich rastlín zvýraznia dekoratívne obalové kvetináče, ktoré by mali byť skôr jednofarebné a ladiace s farbami kvetov rastliny.


Prvosienka kalíškatá môže byť súčasťou moderného aj tradičného interiéru, upúta vo vstupných priestoroch, verandách aj zimných záhradách, na stolíkoch aj poličkách. Vynikne samostatne aj v menších skupinkách, ktoré pozostávajú z viacerých kusov vybraného kultivaru. Nevýhodou tejto rastliny je obsah priminu, látky, ktorá môže u niektorých ľudí spôsobiť alergické reakcie. Preto by sa táto izbovka nemala objaviť v domácnostiach alergikov ani v detských izbách.

 

primula cl


Pestovanie


Po kúpe si túto prvosienku umiestnite na chladné a svetlé miesto. Nebudú jej vyhovovať príliš prekúrené miestnosti, ani miesta v blízkosti tepelných zdrojov či krbov. Prekáža jej suchší vzduch ale ocení pravidelný prísun čerstvého vzduchu z vonku. Miestnosť, kde túto rastlinu pestujete preto treba pravidelnejšie vetrať, najlepšie počas slnečných dní.


Dôležitá je aj zálievka, ideálne vždy až po tom, čo substrát v kvetináči preschne. Osvedčilo sa zalievanie do podmisky. Dôležité je však vylievať prebytočnú zálievkovú vodu. Vhodné je aj prihnojovanie, použiť môžete hnojivo pre kvitnúce izbovky. S dopĺňaním živín to však nepreháňajte, rastlina citlivo reaguje na prehnojenie. Prvosienka kalíškatá tiež ocení občasné orosenie odstátou vodou. Zvýši to jej príťažlivosť a celkovú vitalitu.


V rámci ďalšej starostlivosti je vhodné odstraňovať odkvitnuté kvety, žltnúce a suché listy. Každoročne po odkvitnutí je tiež vhodné túto prvosienku presadiť do čerstvého substrátu a o niečo väčšieho kvetináča. Počas leta môžete rastlinu pestovať na polotienistom mieste v záhrade, na balkóne či terase. Väčšinou vytvorí množstvo nových listov, ktoré ju potom zdobia aj mimo obdobia kvitnutia.

 


Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor, Flower Council of Holland, Floradania

Pin It