Reprezentatívna a bohato rozrastená izbová zeleň je odmenou za vhodné umiestnenie a kvalitnú starostlivosť. K dôležitým úkonom patrí zalievanie. Čo všetko treba vedieť?

 

zalievanie 2022


1. VHODNÝ OKAMIH

Zalievať izbovky raz za čas, alebo v okamihu, kedy vás to napadne, je nevhodné. Urobte si z tejto činnosti pravidelný a príjemný rituál. Najskôr pomocou prsta vyskúšajte, či je substrát dobre preschnutý. Nezalievajte keď je ešte vlhký alebo zmáčaný. Medzi každou ďalšou zálievkou by mal substrát dobre preschnúť, aby sa ku koreňom pestovaných rastlín dostal vzduch.


2. POŽIADAVKY RASTLÍN

Jednotlivé druhy izbových rastlín majú na zavlažovanie rôzne požiadavky. Je preto vhodné vedieť, aké druhy rastlín máte doma a akú majú potrebu vody. Kým niektoré znesú suchší subsrát (sukulenty), iné uprednostnia neustále mierne vlhký substrát, prípadne znesú keď kvetináč stojí na podmiske s vodou. Platí, že druhy s väčšími listami žiadajú viac vlahy.

 

3. SPOSOB ZAVLAŽOVANIA

Obvykle sa zavlažuje pomocou krhličky na povrch substrátu. Mnohé rastliny je však lepšie zalievať do podmisky, vďaka tomu sa dá vyhnúť napríklad hnilobe koreňového krčka. Korene rastlín si vezmú toľko vlahy, koľko potrebujú. Zalievanie do podmisky obľubujú africké fialky, cyklámeny, kalanchoe a ďalšie druhy. Bromélie napríklad treba zalievať netradične – priamo do listovej ružice.

 

4. SPRÁVNA DÁVKA

S množstvom zálievkovej vody to rozhodne nepreháňajte. Platí, že zalievať sa má radšej menej často a intenzívnejšie v rámci jednej zálievky, aby došlo k dôkladnému prevlhčeniu koreňového balu. Zálievková voda by mala byť odstáta, ideálne má mať izbovú teplotu. Nevhodné je zalievanie studenou vodou priamo z vodovodu. Osvedčená na zalievanie izbovej zelene je dažďová voda. Ktorú si však musíte pravidelne zbierať. Nezabudnite, že v chladnejších priestoroch nepotrebujú rastliny tak veľa vlahy ako v prekúrených.

 

5. VODA NAVYŠE

Všetku vodu zo zálievky substrát poňať nemusí, tá ktorá je prebytočná vytečie do podmisky alebo obalového kvetináča. Dôležité je preto zhruba hodinu a pol po zálievke podmisky aj obalové kvetináče skontrolovať a zhromaždenú prebytočnú vodu vyliať. Jej dlhšie pretrvanie by totiž mohlo spôsobiť hnilobu koreňov rastlín. Myslite na to, že izbovú zeleň by ste nemali pestovať v kvetináčoch, ktoré nemajú na dne otvor na odtok prebytočnej vody.

 

6. SEZÓNNE ROZDIELY

Vo všeobecnosti platí, že na jar a v lete majú izbové rastliny vyššiu potrebu vody. Preto by ste ich mali v týchto obdobiach zalievať častejšie. Intenzívnejšia zálievka sa špeciálne týka izboviek v menších kvetináčoch či rastlinných miniatúr. Substrát v menších kvetináčoch totiž vysychá veľmi rýchlo. Riziko rýchlejšieho vyschnutia pestovateľského substrátu hrozí aj zeleni v závesných kvetináčoch. Nezabudnite, že v zime treba zalievať menej a to aj vtedy, keď máte rastliny umiestnené v teplom priestore. Najlepšia doba na doplnenie vlahy bez ohľadu na ročné obdobie je ráno alebo večer.

 

7. SPRÁVNI POMOCNÍCI 

Ponuka pomôcok na zavlažovanie izbovej zelene je v súčasnosti obrovská. Vyberte si krhličku, ktorá sa bude farebne, dizajnovo aj materiálom hodiť do vášho interiéru. Keď máte doma viac rastlín, prípadne urastenejšie jedince, oceníte aj viac krhličiek. Majte v nich vždy napustenú vodu, aby ste mohli rastliny kedykoľvek podľa potreby zaliať.


Napísal: Daniel Košťál
Foto: Pexels

Pin It