K letnému balkónu či terase patria rozkvitnuté rastliny. Ideálne na ich pestovanie sú najmä slnečné miesta. Čo v prípade, keď je svetla menej?

 mnozstvokvetov


Polotienistý balkón nemusí byť pre milovníka kvetín prekážkou. Dokonca ani tienistý. Aj miesta s horšou intenzitou svetla dokážu byť plné kvetov, sviežej zelene alebo pestrofarebných listov. Dôležité je vybrať si vhodné druhy letničiek a ďalších rastlín, správne ich skombinovať a vhodne sa o ne postarať. Ešte stále si môžete zohnať sadenice týchto rastlín, teraz zoženiete aj atraktívne menej známe druhy. Po kúpe si ich čo najskôr vysaďte do rôznych vegetačných nádob.


Sezónne rastliny


Sortiment kvitnúcich rastlín, ktorým vyhovujú polotienisté alebo tienisté miesta, je celkom široký. K najbohatšie kvitnúcim druhom patria netýkavky sultánske. Ich kvety sú jednoduché alebo plné, biele, ružové, červené alebo fialové. Rastliny sú zároveň bohato olistené, vďaka tomu pôsobia sviežim a energickým dojmom. Netýkavky vyžadujú veľmi intenzívnu zálievku, substrát v ktorom rastú by nemal na dlhšiu dobu úplne preschnúť, nesmie byť ani dlhodobo zmáčaný. Množstvo kvetov podporíte pravidelným prihnojovaním. Výhodou je, že tejto letničke netreba odstraňovať odkvitnuté kvety. Netýkavky rastú rýchlo, kvitnú až do prvých mrazov a ich pestovanie zvládne aj úplný začiatočník. Pestovať ich môžete samostatne alebo v rámci kombinovaných výsadieb. Nemusíte sa obávať ani neskoršej výsadby, rastliny sa zakrátko po vysadení rýchlo rozrastú. Vyskúšajte tiež netýkavky zo skupiny New Guinea. Sú robustnejšie a krášlia ich kvety aj listy. Najlepšie prosperujú v samozavlažovacích nádobách.

 

netykavka

Netýkavka


Veľká rozmanitosť druhov a kultivarov je typická aj pre sortiment begónií. To je ďalšia rastlina, ktorá výborne prosperuje a vytrvalo kvitne v polotieni. Môžete si vyberať medzi drobnokvetými aj veľkokvetými begóniami, medzi jedincami, ktoré charakterizuje trsovitý alebo naopak previsnutý rast. Begónie kvitnú krásne, veľa a dlho. Každý jeden kvet je malý klenot, stačí sa naň pozrieť zblízka. Kvety niektorých begónií dokonca voňajú. Tieto rastliny nevyžadujú špeciálnu starostlivosť, doprajte im ale viac chránené miesto, aby ich nepoškodil vietor. Vyžadujú dostatok vlahy, prihnojovanie, priebežné odstraňovanie odkvitnutých kvetov (veľkokveté kultivary) a žltých alebo poškodených listov. Begónie sa hodia na mestské aj vidiecke balkóny a terasy.

 

begonia

Begónia


K obľúbeným a osvedčeným rastlinám pre polotienisté a tienisté miesta patria fuksie. Aj oni vynikajú ohromnou rozmanitosťou druhov a kultivarov, ponúkajú kvety rôznych farieb, tvarov a veľkostí. Každoročne sú uvádzané zaujímavé novinky. Pestujú sa dobre a obvykle spoľahlivo kvitnú počas celého leta. Nájdete medzi nimi trsovito rastúce kultivary, aj také, ktoré prevísajú, majú kompaktnejší alebo skôr voľný rast. Fuksie dokonca môžete pestovať v tvare menších stromčekov, výborne znášajú tvarovanie. Ich pestovanie nevyžaduje špecifické zásahy, denne ich zalievajte, raz týždenne prihnojujte, počas letných dní ich občas ráno oroste a nezabudnite odstraňovať odkvitnuté kvety. Fuksie nadchnú romantikov, ocenia ich aj milovníci moderného pestovania. Môžete ich dokonca začať zbierať, rastliny však musíte včas zazimovať.

 

fuksia

Fuksia


K ďalším osvedčeným letničkám, ktoré sa rýchlo rozrastú a pekne zakvitnú aj na menej slnečných miestach patria lobelky. Vďačné sú hlavne tie, ktoré majú previsnuté výhonky, tieto kvitnú najdlhšie. Vyskúšajte aj okrasný tabak. Hoci v polotieni nekvitne tak bohato ako na slnečnom mieste, pôsobí tu sviežo a veľmi prívetivo. A jeho kvety sú veľmi pôvabné. Osvedčenou voľbou je aj bakopa, v polotieni sa jej darí o niečo lepšie, prekvapí dlhými prevísajúcimi výhonkami a množstvom drobných bielych alebo ružovo fialových kvetov. Pri vytváraní výsadieb nezabudnite ani na druhy s okrasnými listami. Nádherne sa tu rozrastie zádušník, plektrant, povojník batátový alebo koleusy, ktorých je veľké množstvo kultivarov. Kompozície môžete doplniť aj o drobnolistý brečtan.

 

okrasny tabak

Okrasný tabak


Trváce rastliny


Keď nechcete každoročne vysádzať množstvo nových rastlín, môžete sa rozhodnúť pre osvedčené trváce výsadby. Na polotienistých miestach sa napríklad výborne darí hortenziám alebo durmanom, ktoré ale musíte včas zazimovať v pivnici. V plnej nádhere sa tu z trvaliek ukáže napríklad astilba, jarmanka či pakost. Trvalky vysaďte vždy do priestrannejšieho kvetináča a nezabudnite im dopriať dostatok vlahy. Na presychanie je najviac citlivá astilba avšak práve v sortimente tejto rastliny nájdete veľa zaujímavých jedincov. Astilba môže mať biele, ružové alebo fialové súkvetia.

 

hortenzie

Hortenzie


Keď je pre vás lákavejšia predstava sviežej zelene, na polotienistých a tienistých miestach sa výborne darí aj mnohým rastlinám, ktoré sú okrasné listom (heuchery, funkie) a tiež nenáročným papraďorastom, medzi ktorými nájdete veľmi veľa pekných druhov.

 

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor

 

Pin It