Cestovanie k moru bude síce počas tohto leta za istých okolností možné, napriek tomu si veľa ľudí užije letné dni opäť doma. Aké rastliny navodia dovolenkovú atmosféru?

 

leto s palmami


Atmosféru slnečných prímorských letovísk vám najlepšie pripomenú palmy ale aj juky a kordylínky. Hodia sa najmä do moderných exteriérov ale chybu neurobíte ani vtedy, keď ich umiestnite na terasu k staršiemu domu. V tomto období je v ponuke hobbymarketov a záhradníctiev viacero druhov týchto rastlín a dokonca aj urastenejšie, hoci drahšie jedince. Teraz je aj ideálna doba na ich kúpu. Počas leta si nimi môžete ozdobiť slnečné terasy, dvory alebo priestory okolo bazénov. Už pri kúpe je však dobré vedieť, že ide o trváce rastliny, ktoré budú potrebovať vhodné zimovisko, napríklad zimnú záhradu. Celoročne totiž ostať vonku nemôžu. Keď nemáte vhodný priestor na bezproblémové prezimovanie, rastliny vám vydržia len jednu sezónu a môžu byť pre vás zbytočne veľkou investíciou.


Zaobstarať si môžete jednu urastenejšiu rastlinu alebo niekoľko rovnakých menších. Po kúpe umiestnite rastliny do vkusných vegetačných nádob, ktoré vyberajte vždy s prihliadnutím na prevládajúci štýl v exteriéri. Keď je to potrebné, môžete ich presadiť do väčších kvetináčov ale pri presádzaní nikdy nerozoberajte koreňový bal. Na dno črepníka dajte keramzit a použite substrát pre stredomorské rastliny. Po kúpe a prípadnom presadení bude lepšie umiestniť tieto rastliny na pár dní najskôr na polotienisté miesto, až potom na také, ktoré je viac slnečné.

 

leto s palmami


Aké druhy sa osvedčili na našich terasách? Je to napríklad impozantne pôsobiaci datľovník kanársky(Phoenix caneriensis). Upúta množstvom dlhých perovitých listov a v staršom veku aj výraznejším kmeňom. Niektoré druhy datľovníkov však tvoria kmeň už v mladšom veku a majú jemnejšie listy (P. roebelenii). Nádherné vejárovité listy má aj ďalšie pekná palma - trachykarp konopný (Trachycarpus fortunei). Ide o nenáročný druh, ktorý sa postará o dokonalú dovolenkovú atmosféru. Nezaberie veľa miesta a každoročne prekvapí novými listami. Je to nižšia rastlina, ktoré nezaberie veľa miesta. Datľovníku napríklad budete musieť vyhradiť viac priestoru.


K zaujímavým rastlinným druhom, ktoré by nemali chýbať na vašej tohtoročnej dovolenkovej terase patrí aj kordylínka (Cordyline australis). Upúta pravým exotickým vzhľadom, farebnosťou (niektoré kultivary majú bordovo sfarbené listy) a prekvapí pestovateľskou nenáročnosťou. Veľa zaujímavých možností nájdete aj medzi jukami. Vyskúšajte juku vláknitú (Yucca filamentosa), napríklad kultivar Golden Sword. Vytvára efektné ružice mäkkých a panašovaných mečovitých listov. Táto juka nepichá, neohrozí deti ani domáce zvieratá. Na chránených miestach tento druh juky prezimuje aj vonku. Medzi jukami ale nájdete aj veľa iných druhov a kultivarov, môžu mať zelené alebo aj nápadnejšie, farebnejšie listy. V staršom veku juky krásne kvitnú, kvety sú elegantné, veľmi nápadné, usporiadané v súkvetiach a najčastejšie sú biele.

 

leto s palmami


Starostlivosť o tieto rastliny je jednoduchá. Najdôležitejšie bude dopriať im dostatok vlahy, najmä v najhorúcejších letných dňoch. Zalievajte ich raz za niekoľko dní a odstátou vodou. Vždy tak, aby medzi každou ďalšou zálievkou substrát dobre preschol a nebol počas dlhšej doby príliš zmáčaný. Všetkým týmto rastlinám prospeje skôr to, že ich zabudnete zaliať než príliš častá a výdatná zálievka. Skoro ráno môžete zároveň ovlažiť listy týchto rastlín jemnou vodnou hmlou.

 

leto s palmami

 

Počas leta palmám, kordylínkam a jukám doprajte aj živiny, odmenia sa vám vitálnejším a reprezentatívnejším vzhľadom, krásnymi a sýto sfarbenými listami. Prihnojujte ich hnojivom na palmy, vo forme zálievky a ideálne raz týždenne. Priebežne odstraňujte všetky žlté, suché alebo poškodené listy, tie totiž celkovú atraktivitu týchto rastlín znižujú. Vonku môže táto zeleň zostať až do konca septembra, prípadne do začiatku októbra. Potom rastliny aj s kvetináčmi premiestnite do chladného a svetlého priestoru, kde neklesne teplota pod 0°C. Prezimujú tu a v nasledujúcom roku, približne v máji, ich opäť budete môcť vyložiť do exteriéru.

 

Pripravil: dk

Foto: Flower Council Holland

 

Pin It