Už na prvý pohľad pôsobia husto olistené kríky obsypané drobnými, farebnými papričkami lákavo. Zaobstarajte si ich a využite na dotvorenie kúzelných jesenných zákutí.

 

papricky


Okrasné papričky (Solanum annum) ponúkajú, pokiaľ ide o skrášlenie exteriéru, veľa možností. Využiť môžete nielen rozmanitosť farieb ale aj tvarov plodov. Nádherne pôsobia v rámci jesenných výsadieb kultivary so žltými, oranžovými ale aj fialovými plodmi. Rastliny sú teraz plodmi bohato obsypané a v spojení s inými kvitnúcimi rastlinami pôsobia kúzelne.

 

Umiestnenie


S nákupom okrasných papričiek sa určite poponáhľajte, ide totiž o teplomilné rastliny. S nástupom chladnejších jesenných dní a nocí začínajú chradnúť. Dariť sa im ale ďalej bude v zimných záhradách, verandách a na zasklených balkónoch.

Pre niekoho môže byť nevýhodou to, že ide o jednoročné rastliny. Minimálne je to príležitosť vyskúšať si pestovanie a rozhodnúť sa o rok napríklad aj pre viac kusov. Pred príchodom zimy môžete plody zužitkovať pri dochucovaní jedál.

 

papricky

 

Okrasné papričky si  jednoducho dopestujete zo semien, ktoré ale treba vysiať začiatkom jari. Potrebné pre hrantík s výsevmi je teplé a svetlé miesto, napríklad na okennom parapete. Z výsevu získate množstvo sadeníc, ktoré môžete využiť ale aj podarovať. Jednoduchšie je si zaobstarať si rastliny s plodmi koncom leta a začiatkom jesene. Bežne sú v predaji, často aj rôzne veľkosti.

Predpokladom úspešného pestovania je voľba slnečného a teplejšieho miesta. V tieni sa okrasných papričkám dobre nedarí. Pestovať túto jednoročku môžete samostatne v štýlovej nádobe, napríklad aj viac kusov spolu, alebo v spojení s inými, typicky jesennými rastlinami. V takomto prípadne oceníte hlavne menšie a kompaktnejšie jedince. Najkrajšie kombinácie vzniknú s chryzantémami, cyklámenmi, vresmi, heucherou alebo nižšími okrasnými trávami.

 

paprick

 

Starostlivosť


Nezaberie vám príliš veľa času, ani nie je zložitá. Najdôležitejšie bude prihliadať na to, aby mala táto rastlina stále mierne vlhký substrát. Nezalievajte však na listy ale priamo ku koreňom. Okrasnú papričku môžete aj prihnojiť, ale nie je to na jeseň nevyhnutné. Priebežne odstraňujte všetky žltnúce alebo poškodené listy, pravidelne kontrolujte aj zdravotný stav rastliny.


Ak si rastlinu o rok zaobstaráte skôr, napríklad počas leta, zaštipnite jej hlavné výhonky a prekvapí vás na jeseň väčším množstvom kvetov. Pri pestovaní v lete má význam aj pravidelné prihnojovanie hnojivom pre plodovú zeleninu.

 


Pred príchodom silnejším mrazov môžete rastlinu zakryť bielou netkanou textíliou, zlikvidovať alebo sa pokúsiť prezimovať ju v svetlej a chladnej miestnosti, v takej kde neklesne teplota pod bod mrazu. Tu vám okrasná paprička môže vydržať, za predpokladu primeranej zálievky, až do Vianoc.

 

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: Floradania

 

Pin It