Ibištek sýrsky (Hibiscus syriacus) je obľúbený kvitnúci ker, ktorý sa často pestuje v záhradách. Exoticky pôsobiace kvety tejto dreviny však môžete obdivovať aj na terase.

 

ibisteksyrsky v


Dostupných je viacero krásne kvitnúcich kultivarov, ktoré sú vhodné aj pre pestovanie v priestrannejších vegetačných nádobách. Vybrať si môžete napríklad jedince s fialovými, ružovými alebo bielymi, jednoduchými, či poloplnými kvetmi. Jednoduché, doširoka roztvorené kvety majú nápadnú dlhú tyčinku a často farebne výrazný stred. Táto drevina, ktorá pochádza z ďalekej Ázie, kvitne od júla do jesene. V období mimo kvitnutia upúta hustým olistením.


Ibištek môžete pestovať v tvare menšieho kríka alebo malého stromčeka s rôzne vysokým kmienkom a korunkou. V druhom prípade môžete voľné miesto pod korunkou využiť na výsadbu ďalších  okrasných rastlín.


Využitie v exteriéri


Ibištek sýrsky prosperuje na slnečných a teplejších miestach. Na terase s takýmito podmienkami sa mu bude výborne dariť a každoročne prekvapí záplavou kvetov. Zle naopak rastie v polotieni alebo tieni.


Pri výsadbe použite bežný záhradnícky substrát, nezabudnite na vytvorenie drenážnej vrstvy z keramzitu na dne pestovateľskej nádoby. Tá by mala mať na dne aj otvor na odtok prebytočnej zálievkovej vody. Uprednostnite vždy zároveň takú, ktorá je dostatočne priestranná, ideálne mrazuvzdorná, štýlovo aj materiálovo vhodná na vašu terasu.


Ibištek sa pri ideálnych podmienkach zvykne rýchlo rozrásť a aj preto sa hodí skôr pre stredne veľké alebo väčšie terasy. Umiestnite ho k stene – drevine prospieva sálajúce teplo alebo do stredu skupinky, ktorá pozostáva z rôznych sezónnych kvitnúcich rastlín.

 

Sezónna starostlivosť


Záhradné ibišteky sú nenáročné aj pri pestovaní v nádobách. Dôležité je im dopriať v čase najväčších horúčav dostatočnú zálievku (pozor na trvalé premokrenie substrátu). Ak je substrát dlhšie preschnutý, dochádza k opadávaniu kvetov. Vyplatí sa myslieť aj na prísun živín, vďaka čomu množstvo kvetov znásobíte. Žiadne ďalšie špecifické zásahy nie sú potrebné, drevina nebýva napádaná chorobami ani škodcami.


Vzhľadom na to, že tento druh ibišteka patrí medzi kry kvitnúce v lete, doprajte mu pravidelný jarný rez (marec). V rámci jarného rezu stačí skrátiť jednotlivé výhonky na asi tretinu dĺžky. Súčasne je potrebné odstrániť všetky slabé, staré, poškodené alebo križujúce sa výhonky a tiež zvyšky plodov. Pravidelný rez podporuje bohatú násadu kvetov.


Vonku môže ibištek zostať aj počas zimy. Je však vhodné nádobu obaliť do jutoviny a na povrch substrátu nasypať hrubšiu kôru. Akonáhle však vonkajšia teplota klesne pod -5°C je vhodnejšie nádobu s ibištekom premiestniť do chladnej a svetlej garáže alebo nevykurovaného skleníka. Vyložiť von môžete drevinu opäť v marci.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: Flower Council of Holland

Pin It