Plamenník má medzi okrasnými rastlinami zvláštne miesto. Je to najmä kvôli jeho extravagantným súkvetiam. Osloví nimi najmä mladších pestovateľov a milovníkov netradičnosti.

 

celosia uvod

 

Okrem toho aj majiteľov modernejších exteriérových priestorov, mestských záhrad, dvorov, átrií, či terás, kde počas niekoľkých letných týždňov vystavuje na obdiv svoje netradičné súkvetie. Môže pripomínať, v závislosti od druhu, či formy, kohúti hrebienok, plameň alebo horiacu fakľu.


Kvety plamenníkov (Celosia) sa zároveň vyznačujú oslnivými farbami. Môžu byť biele, žlté, oranžové, ružové, fialové, červené, zeleno biele alebo purpurové. Vynikajú dokonca jemne pikantnou vôňou, ktorá ich atraktivitu zvyšuje. Kvety plamenníkov sú vďačnou ozdobou váz a je možné ich aj sušiť.


Bežne sa počas leta v záhradníctvach a supermarketoch stretnete s dvoma druhmi, plamenníkom metlinatým (Celosia argentea var. plumosa) a plamenníkom hrebenistým (Celosia argentea var. cristata). Okrem toho sa pestujú aj plamenníky zo skupiny Spicata (Celosia argentea var. spicata), ktoré majú menšie zašpicatené súkvetia.

 

celosia2

 

Odkiaľ pochádza?


Plamenníky prirodzene rastú v trópoch, našli by ste ich vo východnej Afrike, Južnej Amerike a juhovýchodnej Ázii. Rastlina údajne symbolizuje odvahu. Ak túto vlastnosť niekomu chcete dopriať, plamenník môže byť vhodným darčekom. Pekne rozrastená a kvitnúca rastlina navodzuje zaujímavú orientálnu náladu, okamžite púta pohľady a ozvláštňuje priestor.


Sortiment plamenníkov bol v posledných rokoch predmetom intenzívneho šľachtenia, výsledkom je množstvo nových a atraktívne kvitnúcich kultivarov. V centre pozornosti začínajú byť napríklad kultivary s viacfarebnými kvetmi. Zároveň boli na trh uvedené aj jedince, ktoré sa vyznačujú dlhšou životnosťou.


Plamenníky si môžete vysadiť na záhony, atraktívnejšie však pôsobia v dekoratívnych črepníkoch a žardiniérach na balkónoch, terasách a v átriách. Zaujímavejší efekt docielite, ak si v rámci jedného priestoru vysadíte niekoľko kusov týchto rastlín. Pestovanie v interiéri nie je vhodné.

 

celosia1

 

Ako si ho zaobstarať?


Plamenníky dostanete kúpiť v kvitnúcom stave už od začiatku leta. Vyberajte si zdravé, vitálne pôsobiace, mierne rozkvitnuté jedince, bez známok chorôb a škodcov a s nepoškodenými súkvetiami. Uprednostnite nepreliate rastliny, vydržia vám dlhšie. Buďte tiež opatrní pri kúpe jedincov zabalených vo fóliách, často ide o rastliny napadnuté plesňou. Takto zabalené rastliny preto hneď po kúpe vybaľte.
Listy kupovaných plamenníkov by mali byť vždy pevné, sýto zelené a nezvädnuté. Ak sú na stopke červenkasté, nie je to závada ale prirodzený znak tejto letničky.

celosia4

 

Pestovanie a podpora kvitnutia


Rastliny sa ukážu v plnej nádhere na slnečnom, ale nie veľmi úpalovom mieste. Doprajte im bežný substrát pre balkónové rastliny, dekoratívne črepníky vo farbe kvetov, vždy s drenážnou vrstvou na dne.
Substrát by mal byť stále mierne vlhký, usilujte sa o to, aby nepresychal na dlhšiu dobu. Zároveň ale dajte pozor aj na preliatie. Zvädnuté listy sú znak toho, že rastlina trpí nedostatkom vlahy. Zalievajte priamo ku koreňom, nie na listy alebo kvety. Ideálne v ranných hodinách a predtým prstom vlhkosť substrátu skontrolujte.


Nezabudnite ani na priebežné odstraňovanie odkvitnutých kvetov, podporíte tým tvorbu nových. Pomôžete tomu aj tým, že rastlinu budete pravidelne prihnojovať (raz týždenne) hnojivom na kvitnúce balkónové letničky. Ak treba, odstraňujte suché a žltnúce listy.


Na konci sezóny plamenníky hynú, ide totiž o letničky. Po prvom prízemnom mraze ich preto môžete zlikvidovať. Ak sa vám zapáčia a osvedčia, môžete si ich o rok vypestovať zo semien, ktoré bežne dostanete kúpiť. Dôležité ale bude vysiať ich už na konci zimy, predpestovanie priesad trvá dlhšiu dobu.

 

 

Pripravil: dk
Zdroj a foto: Flower Council of Holland, redakcia

 

Pin It