Vďaka atraktívnym guľovitým súkvetiam sú klenotom každého kvetinového záhona. Prekvapia dlhou dobou kvitnutia a nenáročnosťou. Poradíme vám, ako postupovať pri výsadbe.

 

cesnakyuv

 


K najkrajším druhom patrí cesnak obrovský (Allium giganteum). Upúta mohutne pôsobiacimi guľovitými súkvetiami, ktoré sú zložené z množstva drobných fialových kvetov. Pri pohľade z blízka pripomínajú drobné hviezdičky. Vzrastom patrí cesnak obrovský k najvyšším druhom, v dobe kvitnutia, v máji až júni, je vysoký až 150 cm. Vynikne v zmiešaných kvetinových záhonoch – ideálne v strednej časti alebo medzi okrasnými trávami. Už pri výsadbe myslite na to, že okrasné cesnaky nemávajú počas kvitnutia pekné listy, tie je lepšie na záhone zamaskovať listami iných, nižších trvaliek.


Cesnak obrovský je skvelou cibulovinou pre moderné, minimalistické záhrady. Jeho krása nekončí ani po odkvitnutí. Suché súplodia môžu byť počas zimy nevšednou ozdobou záhonov a zároveň úkrytom pre užitočný hmyz.


Najlepšie sa tejto cibulovine darí na slnečnom a teplejšom mieste, s priepustnou, hlinitopiesočnatou pôdou. Neodporúčam výsadbu do tieňa ani na miesta s trvale vlhkou pôdou. K prednostiam okrasných cesnakov patrí aj to, že nebývajú napádané chorobami ani škodcami, obvykle aj veľmi dobre prezimujú.

 

cesnaky 1

1. Nákup cibúľ

Cibule cesnaku obrovského dostanete kúpiť počas celej jesene. Pri výbere uprednostnite väčšie, nepoškodené a tuhšie cibule bez povlakom plesní. Nekupujte mäkké cibule, ani tie, ktoré majú poškodený rastový vrchol.

 

 

cesnaky 2

2. Miesto výsadby

Praktickým pomocníkom pri vysádzaní je špeciálny vysádzač okrasných cibulovín. Použiť však môžete aj záhradnícku lopatku. Na vybranom mieste vyhĺbte v primeraných rozostupoch niekoľko výsadbových jamiek. Tento druh cesnaku môžete vysádzať jednotlivo aj do menších skupiniek.

 

 

cesnaky 3

3. Vloženie cibule

Cibule okrasné cesnaku vysádzajte do hĺbky 10-15 cm. Nikdy nie hlbšie ale ani plytšie. Vysádzať môžete až do začiatku novembra. Každý cibula by mala ísť do samostatnej jamky, vždy rastovým vrchom smerom nahor.

 

 

cesnak 4

4. Po výsadbe

Vysadené cibule prihrňte zeminou a jemne pritlačte. Zavlažovať netreba, postarajú sa o to jesenné zrážky. Miesto výsadby si označte, aby ste pôdu na tomto mieste skoro na jar nekyprili. Odporúčam tiež miesto výsadby zľahka zakryť ihličnatými chvojkami. Ochránia výsadbu okrasného cesnaku pred silnejším mrazom.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: Kvetinovecibulky.info

 

 

Pin It