Vývoj trendov určujú a ovplyvňujú predovšetkým aktuálne nálady v spoločnosti a jej priority. Platí to aj pre oblasť záhrady. Aké smerovania vystupujú do popredia?

 

zahradnetrendy23 uvod


Od severskej pohody, umiernenosti a autentického minimalizmu v rokoch predchádzajúcich sa posúvame k vlastnými silami udržateľnému dizajnu, ktorý ponúka predovšetkým priestor pokoja, odpočinku a vytrhnutia z rušnej reality.
Ekonomická neistota nás núti k prepracovávaniu detailov, ktoré nebudú náročné na obstaranie ani následnú údržbu. Už vieme, že nejde iba o to zrealizovať záhradu z lokálnych materiálov a rastlín, ktoré rastú v okolí. Trendy sa posúvajú ďalej.


„Pri navrhovaní trvalkových výsadieb v parkoch už nie je jedinou prioritou, aby boli zakvitnuté počas celej sezóny. Musíme myslieť na to, koľko záhradníkov a energie bude treba na ich údržbu. Nie je efektívne, keď k záhonom musia každý mesiac prichádzať traja záhradníci a tí sa intenzívne starajú o vysadené trvalky,“ vysvetľuje Ferdinand Leffler z ateliéru Flera. Prioritou mestskej zelene i súkromnej záhrady sú tak výsadby, ktoré vytvoria živú zelenú hmotu, zlepšia mikroklímu, prinesú harmonizujúci pocit a pritom spotrebujú minimum vody a nebudú žrútmi ľudskej práce.


„Pokiaľ ide o mestské parky, naše myslenie sa ešte intenzívnejšie posúva smerom k navodeniu pokoja. Nesnažíme sa v meste zvíťaziť množstvom navrhovaných atrakcií. Ale naopak - mať menej, môže v meste aj v záhrade priniesť jej používateľom viac. Jednoduchým upokojením pod korunami stromov sa snažíme vyvážiť ruch ulíc a všadeprítomný technologický smog,“ dodáva záhradný architekt. Aké sú ďalšie trendy, s ktorými sa stretáva vo svojom odbore?


Záhrady svojpomocne a pre radosť


V súkromných záhradách vidíme príklon k realizáciám svojpomocne. Neistá finančná situácia na celosvetovom trhu sa stretáva s dobiehajúcou situáciou, kedy bol o záhradníkov a vôbec remeselníkov extrémny záujem a remeslo sa bohužiaľ mnohokrát stalo nedosiahnuteľným, či neserióznym, pretože väčšina remeselníkov nedokázala adekvátne plánovať a plniť včas zákazky. Už ustupuje doba, kedy každý muž bol remeselník, postavil dom, opravil auto a týždeň čo týždeň kopal zemiaky na záhrade. Kontakt s materiálom, pôdou aj vodou je pre väčšinu z nás očistný a povzbudzujúci, vyvažuje každodenný technologický smog okolo nás.

 

zahradnetrendy23 1


Jedlá záhrada


Vyvýšené záhony už vídať vo väčšom než malom rozsahu. Ľudia chápu, že jedlé rastliny nepatria len do jej úžitkovej časti, ale sú súčasťou celého priestoru záhrady. Vyvýšené záhony postupne dopĺňajú alebo dokonca nahrádzajú v moderných záhradách klasické záhony našich babičiek. Prečo je to tak? Tak v prvom rade nemusíte, ak si takéto záhony zaobstaráte, kľačať na pôde a ohýbať chrbát. „Pestovanie zeleniny si urobte vždy maximálne pohodlným,“ radí F. Leffler. „Postavte si záhony také vysoké a hlboké, aby ste sa nemuseli krčiť ani naťahovať. Priestory medzi nimi odporúčam vysypať štrkom, mlatom alebo obložiť dlažbou, pri zalievaní si neznečistíte topánky od pôdy.“ Vyvýšené záhony navyše svojimi rovnými líniami pôsobia usporiadane aj vtedy, keď nie sú dokonale vypleté alebo na nich rastliny pestujete permakultúrne.


Trend trvalkových výsadieb


Všetky farby a všetky druhy obľúbených rastlín na jeden záhon? Takto veru nie. „Aj trvalkové záhony v našich záhradách sú už prepracovanejšie. Preč sú časy, kedy sa umelé skalky snažili pretromfnúť trvalkový záhon. V súčasnosti za plotmi vídam premyslené trvalkové kombinácie, pri ktorých sa nezabúda na atraktivitu záhonu aj mimo hlavnej sezóny. Prednosť dostávajú zaslúžene farebné kombinácie tón v tóne a monokultúrne výsadby na väčších plochách, ktoré sa v záhrade opakujú.“


Trávnik áno


„Pred rokmi sme zdôrazňovali, že je v záhradách je príliš veľa trávnikov. V súčasnosti však vidíme opačný extrém, ľudia trávniky úplne rušia. Pritom existujú situácie, a ja by som ich rád zdôraznil, kedy má trávnik v záhrade svoje opodstatnenie a nenájdeme zaň žiadnu náhradu. Ak máte chuť prejsť sa občas vonku bosými nohami, doprajte si kus voňavého a hustého zeleného koberca. Ani najlepšia drevená podlaha vám neprinesie rovnaké potešenie ako perfektne udržiavaný trávnik,“ zdôrazňuje F. Leffler.

 

zahradnetrendy23 2


Trend lenivého záhradníka


Mnohí moderní ľudia nemajú toľko skúseností ani času neustále dohliadať na výsadby vo svojej záhrade. Mnohí pritom správne tušia, že s premysleným konceptom bude výsledok zaujímavejší a dokonca k výsledku postačí menšia údržba. Kedysi nám mnohým vstávali vlasy hrôzou, keď v záhone rozkvitla púpava a medzi nášľapnými kameňmi sa objavil mach. „Učíme sa od prírody, chápeme, že ani les niekto nepleje, že rastliny sa medzi sebou dopĺňajú a po určitej dobe jedna druhej odovzdáva prvenstvo. Niektoré zanikajú, iné sa naopak rozširujú samovýsevom“ vysvetľuje záhradný architekt. Preto šetrime sily a so záhradou či rastlinstvom nebojujme. Neočakávajme roky nemennú, instantnú zeleň. Tak ako sa vyvíjame my, premieňa sa v čase aj naša záhrada. Je to prirodzené a výsledok je zaujímavý.


Stromy a ich tieň


Stromy pohlcujú škodliviny, potláčajú okolitý hluk, sú najprirodzenejšou klimatizáciou, ochladzujú a zvlhčujú vzduch okolo nás. To všetko sú dobre známe fakty a je viac než vhodné využiť ich aj vo svojej záhrade. „Verejnosť tieto prínosy možno dobre nepozná, no ľudia prirodzene cítia, že im je pod korunami stromov veľmi príjemne, aj preto stromy vysádzajú. Zároveň je to základ tzv. hedonistic sustainability, ktorú vo svete presadzuje napríklad dánsky architekt Bjark Ingels. Robíte dobre sami sebe a pritom konáte dobro aj pre okolitú krajinu.“

 

Ateliér Flera
• V súčasnosti združujeme 30 záhradných architektov
• V roku 2022 sme spracovali 90 projektov súkromných záhrad a 15 developerských
• V rámci Flera Gallery ponúkame diela viac ako 50 umelcov
• Pripravili sme 3 online kurzy, ktoré́ už̌ majú́ viac ako 6000 absolventov
• Študenti si navrhli nejemnej 3 337 trvalkových záhonov a osládzali tak minimálne 20 022 m2
• Flera TV je youtube kanál, ktorý́ združuje 25 000 odberateľov a ponúka 70 videí́
• 3. séria TV programu Ferdinandovy zahrady štartuje 25. marca na ČT 1
• Ku dvom knihám o súčasnej záhradnej architektúre sľubuje Ferdinand pridať tento rok ešte tretiu.

 

  

 

Zdroj a foto: Atelier Flera

 

PR

Pin It