Vyvýšené záhony sa tešia čoraz väčšej priazni. V záhrade dobre vyzerajú a dodávajú jej zaujímavý moderný akcent, zároveň umožňujú získať jednoduchšie vyššiu úrodu.

 

woodblocx 1

 

Intenzita budovania vyvýšených záhonov je v posledných rokoch čoraz silnejšia. Je to aj vďaka generácii, ktorá usiluje o zdravší životný štýl a stravovanie s využitím vlastnoručne dopestovanej bio zeleniny či ovocia. Vďaka vyvýšených záhonom sa to dá docieliť rýchlejšie, jednoduchšie, hravejšou formou a celé je to v konečnej fáze estetickejšie. Možnosti vyvýšených záhonov tu ale zďaleka nekončia. Uplatniť vďaka týmto záhonom môžete naplno aj aktuálny trend vytvárania zmiešaných výsadieb, teda kombinovanie úžitkových a okrasných rastlín. Mimochodom vyvýšené záhony umožňujú lepšie a zaujímavejšie prepojenie úžitkovej záhrady s okrasnou. Vyplatí sa to určite vyskúšať.

Vedeli ste, že vyvýšené záhony nie sú výdobytkom posledných rokov? Už v dávnych časoch, približne 300 rokov pred Kristom, ich Hispánci stavali s cieľom uchrániť pôdu pred eróziou. V dnešných časoch je dôvodov ich narastajúcej obľuby u pestovateľov hneď niekoľko.

 

1. Vyvýšený záhon je investíciou do vášho zdravia


Neustále skláňanie sa nad záhonom a trhanie buriny na kolenách si časom vypýta svoju daň. Hoci práca v záhrade dobíja energiou a pomáha regenerovať myseľ, k chrbtici a kolenám nebýva veľmi zhovievavá. Trpia najmä vekovo starší pestovatelia. Pestovanie vo vyvýšenom záhone je ale naopak príjemnejšie a zážitkovejšie. Čím vyšší záhon, tým je jeho údržba a starostlivosť o vysadené rastliny jednoduchšia . Na záhon sa dokonca môžete aj posadiť a niektoré práce jednoducho vykonať v pohodlnom sede. A zároveň si popri tom vypiť osviežujúci nápoj alebo prehodiť pár slov so susedou za plotom. Vyvýšené záhony ocenia napríklad aj imobilní pestovatelia, aj v nich odrazu ožije túžba vypestovať si zeleninu alebo kvety.

 

2. Riešenie pre začiatočníkov aj vášnivých záhradníkov


Či patríte medzi nováčikov, ktorí sa k pestovaniu len odhodlávajú, alebo ako skúsení záhradkári trávite v záhrade každú voľnú chvíľu, záhradníčenie vo vyvýšených záhonoch vám prinesie potešenie, aj úspech o čosi ľahšie. Vypestujete v nich napríklad bez väčšej námahy aj rastliny, ktoré vyžadujú špecifický typ substrátu a v bežnej pôde by sa to nemuselo podariť. Vo vyvýšenom záhone môžete pripraviť presne taký substrát, aký bude vyhovovať vybraným, napríklad kyslomilným rastlinám (čučoriedkam, hortenziám a pod.). Nie ste tak odkázaní na pôdu, akú máte v záhrade.

 

3. Ideálna voľba aj pre pozemky s nekvalitnou zeminou


Nie každá záhrada oplýva aj kvalitnou zeminou a výsledok každoročnej snahy tak nemusí prinášať uspokojivé výsledky. Najmä v mestách býva kontaminovaná ťažkými kovmi. Možno tu zvládnete vypestovať chrumkavú zeleninu, no úsilie o zdravšie stravovanie sa nemusí stretnúť so želaným účinkom. Rastlinám pestovaným vo vyvýšených záhonoch doprajete zeminu, akú potrebujú. Sami si volíte, v čom porastú, pričom substrát kedykoľvek jednoducho vymeníte. Navyše, vďaka tomu, že do týchto záhonov nebudete vstupovať, zostane pôda kyprá, nie zhutnená. No a vďaka spôsobu, akým sa tieto záhony zakladajú, získajú pestované rastliny veľké množstvo živín a ďalších hodnotných prírodných látok. A tým odpadá aj nutnosť intenzívnejšieho prihnojovania. Vrchnú časť zeminy sa navyše odporúča raz za 4-5 rokov meniť, čiže získavate záruku kvality aj v tomto.

 

4. Pestovateľská sezóna môže začať skôr


Zemina vo vyvýšených záhonoch sa na jar rýchlejšie prehrieva. Rastliny tu majú teplotne optimálnejšie podmienky pre rast, než vo voľnej pôde. Zároveň sa okolo týchto záhonov (vďaka použitým materiálom) často vytvára mimoriadne priaznivá mikroklíma. Pestované rastliny sú dokonca na vyvýšených záhonoch lepšie chránené pred mrazom. K vyššej pôdnej teplote prispieva v prvých rokoch aj rozkladajúci sa organický materiál, ktorý tvorí základ správneho vyvýšeného záhona. Ak na konci zimy každoročne neviete obsedieť a radi by ste vybehli čo najskôr do záhrady, vedzte, že vyvýšené záhony vám môžu pomôcť začať o čosi skôr. Viacerí pestovatelia sa tiež zhodli v tom, že zelenina, ktorá by nemala byť schopná vonku prezimovať, to na vyvýšenom záhone prekvapivo zvládla.

 

5. Pestovať v nich môžete takmer čokoľvek


Zelenina, bylinky a koreniny, ovocné rastliny, letničky, trvalky, cibuľoviny, okrasné trávy, kvitnúce kríky... Spektrum rastlín, ktoré môžete pestovať vo vyvýšených záhonoch je naozaj veľmi široké. V príliš malých záhonoch však nie je dobré pestovať veľa rôznych druhov rastlín a tiež si treba dať pozor na to, aby medzi rastlinami boli adekvátne rozostupy. Podľa zvoleného druhu pestovaných rastlín zabezpečte vo vyvýšenom záhone zeminu, ktorú vyžadujú. Vyvýšené záhony oceníte aj pri pestovaní bio potravín, zloženie substrátu máte totiž pod úplnou kontrolou.

 

WoodBlocX


6. Ľahký prístup zo všetkých strán, efektívnejšie pestovanie


Vyvýšený záhon oceníte aj pri starostlivosti o rastliny. Dostanete sa k nim pohodlne zo všetkých strán a napríklad kyprenie alebo odburiňovanie, či zavlažovanie zvládnete nepochybne dôkladnejšie. Pravdepodobne vás to bude motivovať k ďalším a častejším zásahom. Možnosť pohodlnejšieho prístupu oceníte napríklad aj počas daždivejších dní, samozrejme, ideálne je ak tieto záhony lemujú spevnené chodníky.

 

7. Vhodné riešenie pre záhradu na svahu


Vyvýšené záhony pomôžu vyriešiť dilemu, ako zvládnuť pestovanie na svahovitom pozemku. Dokážu totiž kopírovať sklon svahu, pričom stupňovitým členením vytvoria z neskrotného kopca za domom útulné zákutia pre pestovanie rastlín, odpočinok po náročnom dni strávenom v práci aj pre zážitkové či gurmánske stretnutia s rodinou a priateľmi.

 

8. Uľahčia odtok prebytočnej vody


Dostatočná výška substrátu vo vyvýšenom záhone zabezpečí optimálny odtok prebytočnej vody. Vysadená okrasná aj úžitková zeleň sa v ňom lepšie zakorení. Ak je vaša záhrada na pozemku, ktorý býva postihnutý záplavami prípadne ak častejšie prší, faktom je, že tento typ záhonov má tendenciu lepšie odtekať.

 

9. Chránia pred škodcami ale aj mačkou či psom


Zdolať cestu k zelenine pestovanej vo vyvýšenom záhone je pre slimákov a iných škodcov o kus náročnejšie. Ušetríte si tak čerstvé suroviny na prípravu jedla pre vlastné potreby a nebudete kŕmiť neželaných návštevníkov záhrady. Rovnako, ak máte podozrenie, že si mačka pletie vašu výsadbu s toaletou, pravdepodobnosť, že sa rozhodne močiť na rastliny vo vyvýšených záhonoch bude iste menšia. Má váš pes tendenciu rozkopať každý záhon? Ten vyvýšený tak ľahko nezdolá. A pestovaným rastlinám sa zrejme vyhnú aj choroby, napríklad tie hubové. Ak by rástli bližšie k pôde, listy by im totiž osychali po zálievke pomalšie a to by mohlo spôsobovať rozvoj plesní.

 

10. Záhon mnohých tvárí


Vyvýšené záhony dobre vyzerajú pri moderných domoch, v komunitných záhradách, dvoroch, aj pri vidieckych a chalupárskych usadlostiach. Konkrétny záhon si vyberiete podľa typu a veľkosti záhrady. Poslúžia na pestovanie, vizuálne rozdelenie a oddelenie priestoru záhrady na okrasnú časť, úžitkovú či relaxačnú. V menších záhradách sa napríklad uplatnia krátke a úzke záhony, pripomínajúce kvetináč. Kombináciou lavíc s vyvýšeným záhonom získate v záhrade priestor na relax, pozorovanie obľúbených rastlín, kvetov, s príjemnou zvukovou kulisou v podaní operených návštevníkov.

 

WoodBlocX

 

woodblocx l  

Odborník radí

 

Pri rozhodovaní o výbere vyvýšeného záhonu majte na pamäti:


· Vyvýšené záhony s výškou do 25 cm sú vhodné pre rozčlenenie záhrady a pestovanie rastlín s „plytkým“ koreňovým systémom
· Ak potrebujete úrodu ochrániť pred domácimi miláčikmi, zvoľte variantu s výškou nad 45 cm
· Potrebujete pohodlný prístup k zeleni? Ideálnym riešením bude výška záhonu nad 45 cm, nebojte sa ísť aj o kúsok vyššie (45 cm - výška sedáka stoličky)
· Chcete vytvoriť záhradku pre malých pestovateľov? Zo skúseností so školskými záhradami bude pre deti ideálna výška 45 alebo 55 cm

 

Článok bol pripravený v spolupráci s internetovým obchodom WoodBlocX s ponukou vyvýšených záhonov WoodBlocX. Patentovaný inovatívny systém WoodBlocX je vo svojej podstate na trhu ojedinelý. Postaviť ho zvládnete hravo aj sami, bez skúseností. Drevo pochádza z pomaly rastúcich škótskych či lotyšských borovíc, ktoré sú mimoriadne odolné a húževnaté, čo v spojení s tlakovou impregnáciou zaručuje dlhú životnosť stavby, aj pri neustálom kontakte s vlhkou zeminou. Drevo je pestované podľa zásad trvalo udržateľného rozvoja, nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, jeho trvanlivosť je 15 rokov. Na zostavenie ideálneho záhona je možné využiť praktický konfigurátor, no k dispozícii je aj viacero návrhov obľúbených zostáv alebo samotní odborníci z firmy WoodBlocX, ktorí radi vytvoria záhon na mieru každej záhrade.

 

Pin It