Ak prerábate alebo staviate novú terasu, máme pre vás 6 tipov, ako svoj zámer dotiahnuť do dokonalosti. Začať však treba od podlahy. Teda v prípade terasy od dlažby.

 

6tipov

 

1. Základ dobrý, všetko dobré

Tu treba začať, pretože kým záhradný nábytok, rastliny a doplnky môžete meniť aj každú sezónu, dlažba bude na terase zrejme veľa rokov. Navyše, jej štýl a charakter predurčia celkový ráz tohto miesta. „Ideálnym materiálom na terasu je betónová dlažba, pretože dobre znáša všetky druhy počasia od tepla cez chlad a dážď, a keďže môže mať veľa podôb, dovolí terase naozaj vyniknúť,“ hovorí Marko Szőcs z Austria Beton Werk. Betónové dlažby sa dobre udržiavajú, sú príjemné na dotyk a časom získavajú peknú patinu. „Betónová dlažba na terase rokmi nestráca nič zo svojho čara, naopak, je ešte zaujímavejšia. Roky jej pridávajú na kráse,“ uvádza M. Szőcs. Oproti dreveným terasám, ktoré si vyžadujú častú starostlivosť, je takmer bezúdržbová a má podstatne dlhšiu životnosť.

Tip

Pohľad na štýlovú betónovú dlažbu môže časom narušiť zopár nehôd pri grilovaní a stolovaní na terase. Nevzhľadné bývajú napokon aj olejové fľaky na parkovacom mieste či v priestore pred garážou. Ak vám záleží na tom, aby si dlažba čo najdlhšie zachovala pekný vzhľad bez nežiadúcich škvŕn a poškodení, riešením je podlahový lak na betón. Vďaka UV filtru podlaha nevybledne a hlboký prienik do podkladov zase zabezpečí, že lakované povrchy budú chránené proti väčšine mechanických a chemických poškodení. Vrstva laku vám predĺži životnosť dlažby. Do betónu s tenkou ochrannou vrstvou laku neprenikne červené víno, káva, kolové nápoje, olej, atrament, benzín, nafta ani použitý olej. Na ich vyčistenie vám postačí bežný čistiaci prostriedok a voda. Lak má protišmykové vlastnosti a nepoškodia ho ani posypové soli počas zimných mesiacov. Pomáha vám šetriť financie a udržať harmonický pohľad na vydláždené plochy okolo domu.

 

2. Prírodné materiály

Terasa je kus prírody vo vašej záhrade, preto je fajn mať v nej bez ohľadu na celkový dizajn aj niečo prírodné. Betónová dlažba môže byť v rôznych farebných prevedeniach aj v rôznych štýloch. Rustikálna, glamour, minimalistická, romantická... Vedeli ste však, že môže vyzerať aj ako drevo? „Dizajn dreva sa určite hodí pre rodiny, kde radi chodia naboso. Tieto dlažby priam lákajú k dotyku a ľahko sa udržiavajú,“ dopĺňa M. Szőcs.

 

3. Kvalitný a odolný nábytok

Záhradný nábytok musí tiež veľa vydržať. Či naň praží slnko, alebo ho kropí dážď, mal by to zvládnuť, preto vyberte kvalitné kusy. My hlasujeme za tíkové drevo, je to osvedčený odolný prírodný materiál. Samozrejme, možností je oveľa viac – podľa vkusu a obsahu peňaženky. No skôr ako si ho vyberiete, treba myslieť ešte na niekoľko „drobností“. Ako ho uskladníte na zimu? Ostane vonku? Alebo ho chcete schovať? V tom prípade by mal byť skladný. Pohodu na terase pomôžu dosiahnuť aj odkladacie priestory priamo v nábytku, aby bolo kam schovať textílie, knihu alebo niečo, čo má byť poruke, ale mimo dosahu detí.

 

4. Terasa podľa zón

Je praktické aj užitočné, ak je terasa opticky nábytkom a doplnkami rozdelená na zóny podľa toho, ako ju budete využívať. Určite na nej bude oddychová zóna so sedením, no možno chcete aj zónu na detské hry a zónu na prípravu jedla. Či chceme, či nie, počas varenia z času na čas niečo skončí aj na podlahe. Aby sa terasa zbytočne neznehodnotila nepeknými mastnými fľakmi, treba minimálne do zóny na varenie zvoliť vhodnú dlažbu. Na jednotlivé zóny je fajn myslieť už pri návrhu terasy a výbere nábytku. Aké rozmery sa vám zmestia, čo má byť v tieni a kde má byť najlepší prístup k vode?

 

5. Zelená oáza

Terasa bez zelene pôsobí smutne a stroho. Veľké kvetináče sú zaujímavé a slúžia aj na optické predelenie jednotlivých zón terasy, zároveň však platí, že sa s nimi ťažšie manipuluje a treba ich obchádzať. Jedným z riešení sú napríklad vegetačné tvárnice, prípadne Alpino múrik, ktorým sa dajú vytvoriť záhony alebo kvetináče na niektorej strane terasy, no pokojne aj takmer po celom obvode. Zapadnú do okolia, dajú sa výborne doladiť s betónovou dlažbou a pri polievaní voda nesteká na terasu. Tá je upokojujúcou zelenou oázou bez toho, aby priestor na nej rastliny či bylinky obmedzovali.

 

6. Sila doplnkov

Textílie a svietidlá umocňujú pocit pohody a pohodlia. Vďaka týmto doplnkom sa dá navyše jednoducho meniť vzhľad celého priestoru. Kvetinové romantické podsedáky a vankúšiky môže o rok vystriedať minimalizmus s čistými líniami alebo dovolenkový duch s modro-bielymi pruhmi.

 


Pre absolútnu dokonalosť vašej terasy rátajte v rozpočte s nákupom svietidiel a doplnkov hneď od začiatku, aby konečný výsledok dokonale ladil a nepôsobil nedokončene.


Zdroj a foto: Austria Beton Werk

 

Pin It