Plot je užitočný pomocník, ak sa chcete chrániť pred neželanými pohľadmi okoloidúcich, nápormi vetra alebo ak chcete udržať psov na pozemku.

 plot

 

Oplotenie je drobná stavba, a vo všeobecnosti na jeho výstavbu nie je potrebné stavebné povolenie. Výstavbu však musíte riadne nahlásiť stavebnému alebo obecnému úradu. Aj pri výstavbe plotov sa však vyskytujú výnimky, kedy je potrebné o povolenie požiadať. To budete potrebovať ak váš plot spadá do jednej z týchto kategórií:


• plot je vyšší ako 2 metre,

• pozemok sa nachádza v ochrannom pásme,

• pozemok sa nachádza v pamiatkovej zóne,

• pozemok sa nachádza na nezastavanom území,

• na výstavbu sú potrebné zemné práce alebo úprava terénu.


Ak plánujete stavať plot, je vhodné upozorniť na to vašich susedov. Síce nejde o zákonom danú povinnosť, no včasným upozornením si môžete upevniť dobré susedské vzťahy.


Štýl a údržba


Dizajn oplotenia by mal ladiť s vašim domom a tiež s okolitým prostredím. Vzhľad by však nemal byť na prvom mieste. Oplotenie by malo spĺňať aj určitú funkciu, ako napríklad pohľadovú ochranu alebo ochranu proti vetru. Materiál preto vyberajte aj na základe klimatických podmienok, náročnosti na údržbu a, samozrejme, aj z hľadiska finančných nákladov spojených s výstavbou. Jedinečný charakter domu vytvoríte kombináciou viacerých materiálov. Vyberať môžete z materiálov ako drevo, plast, drevoplast, kov, drôt, kameň či zvoliť živé oplotenie z rastlín.


Príprava terénu


Pred inštaláciou oplotenia sa prejdite pozdĺž celého obvodu pozemku, a ohraničte celú líniu oplotenia. „Zamerajte sa na nerovnosti, veľké kamene, korene stromov a všetky ostatné prekážky. Premyslite si, kde budú zarazené stĺpy a aká bude medzi nimi vzdialenosť. Ak si správne zmeriate plochu, ktorú budete oplocovať, lepšie si naplánujete kúpu všetkého potrebného materiálu,“ radí Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v projektových marketoch Hornbach. Ak sa chcete uistiť, že plot staviate skutočne iba na vašom pozemku využite služby geodeta. Ten vám všetko správne zameria a tak predídete možným komplikáciám alebo pokutám.


Stavba a ukotvenie stĺpov


Stĺpiky plotu sa rýchlejšie a ľahšie stavajú pomocou vrtáku do zeme. Rýľom vyryte pôdu na hĺbku a šírku rýľa a potom jednoducho "vŕtajte". Stĺpy ukotvite pomocou zatĺkacích alebo skrutkovacích kotviacich pätiek. Výhodou skrutkovacích kotviacich pätiek je, že ich nemusíte zakotviť pomocou betónu, tak ako je to pri zatĺkacích pätkách. Tento postup ale nie je vhodný pre všetky typy oplotenia. Takto jednoduchý spôsob sa využíva najmä pri plotoch, ktoré majú prevažne ohraničujúcu alebo dočasnú funkciu a nebudú príliš namáhané. Ide o pletivové a drôtené panelové ploty.


Pokiaľ staviate pevný plot, stĺpiky bude nevyhnutné upevniť do pevného základu. „Pre zabetónovanie plotových stĺpikov vyvŕtajte zemným vrtákom otvory do hĺbky rovnajúcej sa ¼ dĺžky stĺpika s prídavkom cca 20 cm na potrebnú štrkovú drenáž. Otvor ešte rozšírte lopatou, aby vznikol dostatok miesta pre betónový základ. Na upevnenie použite H stĺpikové nosníky, ktoré zabezpečia stabilitu,“ dodáva R. Klička.


Nezabúdajte na bránu


Brány a bránky sú neoddeliteľnou súčasťou plotu a ohraničenia pozemku. Rozoznávame jednoduché a dvojité bránky. Ak chcete zaistiť jednoduchý prístup do vašej záhrady vystačíte si s jednoduchou bránkou. Pokiaľ však plánujete prístupovú cestu na pozemok pre auto, odporúčame zvoliť dvojitú bránu. Výber vhodného materiálu je dôležitý ako pri výstavbe oplotenia, tak pri stavbe brány. Brány či ploty z dreva budú vyžadovať pravidelnú starostlivosť a ošetrovanie povrchu. Kovové brány sú menej náročné na údržbu, no aj tie si vyžadujú ošetrenie proti vplyvom vlhka. Drevoplastové materiály sú najodolnejšie a takmer bezúdržbové. Navyše nie sú náchylné na zmeny farieb kvôli pôsobeniu UV žiarenia. Ponúkajú tiež široké možnosti farebných prevedení.


Zdroj a foto: Hornbach

 

Pin It