Ste vášnivým záhradkárom alebo sa ním túžite stať? Potom vám v kôlni nesmie chýbať základné záhradkárske náčinie. Poradíme vám, bez čoho sa nezaobídete.

 

naradie


1. Záhradné nožnice

V žiadnej kôlni na náradie nesmú chýbať univerzálne záhradné nožnice. Aby ste s nimi zvládli ostrihať aj silnejšie vetvičky, zaobstarajte si masívne nožnice s ostrou čepeľou. Ergonomicky tvarované držadlo bude plusom.

 

2. Hrable

V záhrade je stále čo hrabať. Či už tam na vás čaká pokosená tráva alebo suché lístie, bez poriadnych hrablí sa nezaobídete.

Výber je široký:

• na hrabanie lístia sú najvhodnejšie švédske alebo plastové hrable,
• drevené hrable využijete na trávu,
• klasické kovové hrable sú ideálne na zarovnávanie a nakyprenie pôdy.

 

3. Lopata

Lopata je univerzálny nástroj, ktorý sa v záhrade určite nestratí. Hodí sa na prenášanie sypkých materiálov, prehadzovanie kompostu alebo na drobné úpravy na nerovnom teréne. Na škodu nie sú ani jej menšie varianty so špičkou, ktoré sú určené na hĺbenie jamôk a vyrývanie koreňov.


4. Rýľ

Rýľ je nevyhnutným pomocníkom pri údržbe záhradných záhonov, a to zeleninových, ako aj kvetinových. Správny rýľ vyberajte podľa typu pôdy:

• na ľahkú až stredne ťažkú hlinu je vhodný rýľ s plochým koncom,
• na ťažkú pôdu si musíte zaobstarať rýľ so stredovou špičkou.


Tip: Na prevzdušnenie pôdy alebo na odstránenie buriny z veľkých plôch sa vám budú hodiť rýľové vidle.

 

5. Motyka

V záhradách sú najvyužívanejšie malé motyčky skombinované s hrabličkami alebo s tzv. drápkom. Hodia sa na okopávanie rastlín a pletie. Užšie a ťažšie motyky využijete vo väčších záhradách na odstraňovanie odolnej buriny alebo náletových drevín.


Čím viac času budete tráviť úpravou záhrady, tým rozsiahlejšia bude vaša zbierka náradia. Na začiatok si však zabezpečte aspoň základné vybavenie.

 

Zdroj a foto: Merxu

 

Pin It