Grilovanie nemusí byť len záležitosťou letných mesiacov. V mnohých krajinách sa bežne griluje aj v ostatných obdobiach roka, na jar, jeseň a dokonca aj počas mrazivej zimy. Vyskúšajte, neoľutujete!

 

grilovanievonku1

 

Mrazivý víkendový deň, poletujúce snehové vločky, zopár skvelých ľudí v správnej nálade. K tomuto ešte chýba napríklad skvelé jedlo, pripravené na grile. Avšak nie vo vnútri, ale vonku, na dvore, terase alebo v záhrade. Netradičnú grilovačku si môžete naplánovať na Vianoce alebo takýmto spôsobom osláviť novoročné sviatky.

Vonku si na grile môžete pripraviť skutočne rozmanité menu a prekvapiť ním svojich hostí. Šťavnaté steaky, pizzu, tradičnú vianočnú kapustnicu, rybu, dokonca si môžete upiecť novoročný koláč, zeleninové hranolky alebo vyskúšajte pripraviť chutné pečené zemiaky. Možností je neúrekom. Ak túžite len po niečom jednoduchom, orestujte si na grile jedlé gaštany. Pri dostatočne vysokej teplote budú upečené za asi polhodinu.

 

BLIŽSIE K DOMU

 

Grilovanie sa v posledných rokoch stalo obľúbené aj v našich končinách, zbližuje ľudí a prináša zaujímavé, často doposiaľ nepoznané chuťové zážitky. V sviatočnom zimnom období môžu byť tieto zážitky ešte o niečo intenzívnejšie. Grilovania v exteriéri sa počas mrazivých zimných dní nemusíte obávať. Pri grile nebudete pociťovať chlad, neuvedomíte si ani nevľúdnosť počasia, objavíte niečo, čo ste doteraz nepoznali. Vybrať pre gril treba vhodné miesto, ideálne záveterné, chránené, dostatočne stabilné miesto a také, kde sa budete môcť okolo grilu pohybovať bez obmedzení.

Z praktického hľadiska a kvôli predpokladu častého chodenia von-dnu do kuchyne, je vhodnejšie sústrediť gril čo najbližšie k domu. Najlepšie na vydláždenú plochu, na dvor alebo terasu.

Na zimné grilovanie môžete využiť bežné, aj v lete využívané grily, trendom sú však grily špeciálne určené na grilovanie v zimnom exteriéri. Vynikajú moderným a v chlade hrejivo pôsobiacim dizajnom. Navyše sú vybavené niektorými špeciálnymi funkciami.

 

grilovanievonku3

 

 

INÁ NEŽ ČIERNA

Hoci typickou farbou grilov je čierna, v kurze je už aj iná farebnosť, najmä rôzne prírodné odtiene. Atraktívne pôsobia grily vo farbe slonovej kosti, dymovej sivej, karmínovo červenej či medenej. V kontraste s bielym snehom a námrazou môžu zaujať grily nápadnejších farieb - modré, zelené alebo fialové.
.
Na zimné grilovanie sa hodia grily na drevené uhlie, využívajú sa predovšetkým grily s poklopom. Vďaka poklopu je pripravovaný pokrm leošie chránený pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami, zároveň zabezpečí počas celej doby grilovania rovnomernú teplotu. S poklopom dosiahnete kvalitné prepečenie pripravovaného jedla a to aj v mínusových teplotách. Vďaka povrchovej úprave sú naviac grily chránené aj zvonka pred nepriaznivými poveternostným podmienkam a koróziou. Grilovania počas zimného obdobia sa preto netreba vôbec obávať.

Okrem grilov na uhlie samozrejme môžete využiť aj elektrické a plynové grily.

 

grilovanievonku2

 

NEPRIAMA METÓDA

 

V zimnom období je vhodné využívať nepriamu metódu grilovania, kedy sa pokrm pripravuje mimo zdroja priameho tepla pod poklopom. Táto metóda má jednu veľkú výhodu, ktorú v chladných dňoch určite oceníte – a to, že pripravovaný pokrm nie je obracať. Poklop zaisťuje rovnomernú cirkuláciu horúceho vzduchu z oboch strán, prostredie je podobné ako v horúcovzdušnej rúre. Veľmi dôležité je v zimnom období zvoliť aj správny druh uhlia alebo ešte lepšie brikiet. Väčšina firiem už ponúka brikety vhodné na celoročné exteriérové grilovanie.

Počítajte však s tým, že oproti letným mesiacom je grilovanie v zime, najmä v mrazivých dňoch, o niečo dlhšie. Je preto vhodné mať pripravené pre hostí aspoň niečo drobné na jedenie, malé jednohubky alebo horúcu polievku do hrnčeka. Nezabudnite na horúci čaj, punč a užitočnú drobnosť, ktorá sa vždy v zime zíde - teplé deky.

 

PRAKTICKÉ PRÍSLUŠENSTVO

 

Pripraviť na grile môžete v zime čokoľvek – od mäsa, diviny a rýb, cez zeleninu a syry až po polievky, pizzu, pečené koláče, toasty a belgické wafle. Originálne, aj keď možno pre mnohých nepredstaviteľné, je pripraviť si celé vianočné či silvestrovské menu vrátane kapustnice, medovníkov či štrúdle. Použiť môžete na tieto rozmanité účely rôzne špecifické a pre zimné obdobie viac vhodné príslušenstvo, ktoré dnes už dostať kúpiť. V ponuke nájdete pre grilovanie určené odolné liatinové hrnce, panvice wok, toastovač, držiaky na ryby či kameň na pizzu a pod. A tiež všetko potrebné na stolovanie počas grilovania.

 

grilovanievonku4

 

Praktickou pomôckou je digitálna vrecková termosonda, s jej pomocou môžete rýchlo a presne zistiť vnútornú teplotu mäsa, takže pri griloch s poklopom nebude nutné otvárať poklop na príliš dlho. S termosondou môžete napríklad sledovať vonkajšiu a vnútornú teplotu mäsa vďaka aplikácií s použitím Bluetooth™.

 

Pripravil: dk

Ilustračné foto: Weber

Pin It