V záhrade nájdete veľa surovín, ktoré využijete na prípravu sladkých, či slaných jedál a osviežujúcich nápojov. O využití mnohých rastlín ste možno ani netušili.

 

orgovanovykolactitulna972x648

 

Okamih, kedy sa na chvíľku zastavíte, v nose vás pošteklí vôňa čerstvej kávy a nedávno upečeného dezertu a vy sa nadchýňate pohľadom na záhradu, je vždy veľmi vzácny a neopakovateľný. Urobte všetko pre to, aby ich bolo v tejto sezóne ešte viac. 

 

Prinášať vám rôzne recepty na lahodné pokrmy a nápoje, ktoré vás občerstvia pri práci, či relaxe v záhrade, sme sa chystali už dávno. A tu je prvý z nich. Je z dielne, či skôr z kuchyne foodbloggerky, Tatiany Leovej.

 

Ochutnajte vláčny makovo-tvarohový koláč s višňovo-orgovánovým krémom


Orgován dodá romantický šmrnc nielen záhrade a vášmu obednému stolu, ale môžete si z neho pripraviť aj sirupy, lahodný čaj, a dokonca aj cukor, ktorý využijete na prípravu dezertov. Ako na to? Poďte sa spolu s nami inšpirovať výrobným postupom Tatiany.


Rozmixujte xylitol s hrsťou kvietkov orgovánu a lyofilizovanými višňami, ktoré mu dodajú správnu farbu a kyslosť. Pripravenú zmes nechajte vysušiť na plechu. Vznikne cukor, ktorý využijete do dezertov, koláčov, drinkov alebo na dekoráciu torty, či ovocných pohárov. Tatiana ho pridala do gréckeho jogurtu a šup s ním na vláčny makovo-tvarohový koláč, osladený jablkami a trochou medu. Poďte si spolu s nami koláčik pripraviť doma aj vy a oslaďte si ním najbližšie voľné chvíle na záhradnej lavičke, terase, počas pikniku v tráve alebo hoci aj na balkóne.

 

Čo budete potrebovať?

 4 vajcia
 200g mletého maku
 200g tučného tvarohu
 3 nastrúhané jablká
 2PL medu
 2ČL kypriaceho prášku bez fosfátov
 štipka soli
 1 ČL bourbon vanilky
 Grécky jogurt
 višňovo-orgovánový cukor

 

Bielky vyšľahajte so štipkou soli do tuhého snehu. V druhej miske si zmiešajte žĺtky, mak, tvaroh, nastrúhané jablká, med, kypriaci prášok, bourbon vanilku a štipku soli. Bielky opatrne primiešajte do cesta. Cesto vlejte do formy vystlanej papierom na pečenie a pečte vo vopred predohriatej rúre na 170 stupňov cca hodinu. Zostáva už len zmiešať grécky jogurt s orgovánovým cukrom, ktorý budete podávať s koláčom.

 

Nech vám chutí ... život v záhrade aj Tatianin lahodný a zdravý koláč.

 

Recept na tento koláč, ale aj mnohé iné chutné dobroty nájdete na stránke foodbloger.com 

 

Pin It