Máte na záhone mladú žltú cuketu? Spestrite si nedeľné posedenie v záhrade skutočnou maškrtou. Vyskúšajte osviežujúce cuketové rezy s makom a citrónovou polevou.

 

titulna972x648

 


Zdravá, šťavnatá, s minimálnym množstvom kalórií. Pestovatelia cukety vedia, prečo táto zelenina každoročne kraľuje v ich záhradnej výsadbe. Je predurčená na prípravu slaných aj sladkých dobrôt od výmyslu sveta, a to bez výčitiek.
Sviežim cuketovým rezom môžete prekvapiť rodinu či hostí po nedeľnom obede alebo počas víkendovej záhradnej oslavy. Pripravíte ho raz dva a uvidíte, že raz dva zmizne aj z tanierikov všetkých, ktorí ho ochutnajú.

Na cuketové rezy budete potrebovať:
• 4 vajcia
• 200 - 250g jemného kryštálového cukru
• 150 ml oleja
• 400 g polohrubej múky
• 50 g celého maku
• 1 kypriaci prášok do pečiva
• 400 g na jemno nastrúhanej cukety, zvoľte mladú žltú cuketu, postrúhať ju môžete aj so šupkou

Na polevu si pripravte:
• šťavu z 1 veľkého citróna
• 1 vanilkový cukor (20g)
• práškový cukor podľa potreby

 

Začnite cuketou, ktorú si nastrúhajte na jemno. Celé vajcia vyšľahajte s kryštálovým cukrom do peny. Zašľahajte olej, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a makom a nakoniec do zmesi zamiešajte nastrúhanú cuketu. Vylejte ju na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech (29 x 38cm vysoký 4cm) a pečte na 180° asi 25 min. (čas prispôsobte vašej rúre). Upečený koláč nechajte vychladnúť a následne polejte citrónovou polevou.
Na prípravu polevy si pripravte odšťavený citrón, ktorý vyšľahajte s práškovým a vanilkovým cukrom na nie veľmi hustú polevu. Natrite ju na vychladnutý koláč a nechajte zaschnúť. Množstvo cukru záleží od veľkosti a šťavnatosti citróna (približne cca 250 - 300 g). Milovníci čokolády iste uvítajú možnosť zmeniť polevu aj na čokoládovú.

 

Nám sa tento sezónny koláčik, ktorý šírime do sveta vďaka blogu Recepty z mojej kuchyne a záhrady, pomyselne rozplýval na jazyku už pri písaní receptu. Nech ulahodí pri posedení v záhrade aj vám.

 

 

Pin It