Pánbožkova apatieka, tak kedysi prezývali bazu čiernu, ktorej kvety sú obľúbenou surovinou na prípravu čajov, výrobu sirupov, či limonád. Vyskúšali ste už bazovú zmrzlinu?

 

titulnazmzrka972x648


Táto netradičná zmrzlina vás pri poobednej sieste, či pikniku v záhrade počas májových dní dokonale osvieži. Baza čierna práve začína kvitnúť. Prineste si z prechádzky v prírode zopár voňavých súkvetí, samotná príprava zmrzliny nie je náročná.


Pár slov o baze


Baza čierna (Sambucus nigra) bola v tradičnom lekárstve považovaná za všeliek. Liečivé účinky tejto dreviny majú mladé výhonky, listy, kvety, plody, kôra a koreň. Bohato rozrastený bazový ker bol pokladaný za ochrancu rodiny, domu, dvora, aj dobytka. Aj preto si ju ľudia kedysi hojne vysádzali. V súčasnosti ju nájdete na okraji lesov, pri plotoch, či pri cestách. V poslednej dobe sa objavili zaujímavé okrasné formy bazy s purpurovo sfarbenými listami.


Baza nestráca na popularite. Aspoň u tých ľudí, ktorí preferujú zdravší životný štýl a domácu výrobu pochutín. Do výroby domácej bazovej zmrzliny vás môžeme zasvätiť vďaka receptu z bylinkového portálu www.bylinke.sk . Nájdete tu užitočné informácie o liečivých účinkoch bazy čiernej, no nielen to. Vedeli ste napríklad, prečo sa z dreva bazy nemôže vyrábať detská postieľka?

 

zmrzka clanok

 

 

Bazovú zmrzlinu hravo zvládne každý


Budete potrebovať:

  •  200 ml mlieka alebo smotany
  •  6 okvetí z bazy čiernej (veľké)
  •  med podľa chuti


Mlieko nalejte do plytkej misy, kvety ponorte do mlieka a dbajte, aby sa kvety úplne ponorili.


Pridajte med, zmes zohrejte na cca 80°C a odstavte. Misku nechajte zakrytú cez noc v chladničke. Následne prelejte pripravenú zmes cez jemné sito do hlbšej nádoby a dajte ju do mrazničky. Vždy po hodine vyberte a dobre premiešajte vidličkou. Opakujte tento postup, kým zmrzlina nebude hustá. Nakoniec zmrzlinu rozmixujte do hladka a nechajte znova stuhnúť. A ešte jeden tip na záver, ak máte chuť, pridajte vanilku (vanilkový lusk) alebo zmes prevarte spolu s levanduľou.


Prajeme vám príjemné maškrtenie vo vašej májovej rozkvitnutej záhrade.

Zdroj: recept a foto – www.bylinke.sk 

 

Pin It