bylinkyZ rastlín sú pre kuchynské priestory najtypickejšie bylinky. Sú dekoratívne, zároveň aj užitočné. Je na nezaplatenie ak sa dá pri príprave jedál siahnuť po čerstvej pažítke, petržlenovej vňati, bazalke či tymiáne. Nejde však o typické izbové rastliny ale záhradné. Na to treba pri ich pestovaní pamätať.

 

V primerane veľkých črepníkoch je v interiéroch bylinky možné pestovať len dočasne. Väčšinou je po čase treba vymeniť staršie chradnúce rastliny za mladé a vitálne jedince. Bylinky sa uplatnia pri varení, ako účinné pohlcovače kuchynských pachov a prirodzené osviežovače vzduchu.

 

V kuchyni je bylinkám nevyhnutné poskytnúť dostatok svetla. Ideálne je ak sa k nim dostanú aj slnečné lúče. Je to dôležité pre tvorbu charakteristickej arómy. Nevyhnutný je tiež pravidelný prísun čerstvého vzduchu. Zabezpečiť sa to dá pravidelným vetraním priestorov kde bylinky rastú. Čím viac čerstvého vzduchu a svetla tieto rastliny budú mať k dispozícii, tým rýchlejšie sa rozrastú, budú husto olistené a aromatické. Ideálne pre bylinky a koreniny sú slnečné kuchynské okenné parapety, rovnako to môžu byť aj okenné poličky prípadne rôzne stolíky a skrinky, vždy samozrejme v blízkosti okien. Nie každá bylinka obľubuje rovnakú intenzitu svetla, teda jeho dostatok alebo nadbytok. Petržlen, pažítka, žerucha, mäta, či medovka sa uspokoja s tým, ak svetla bude menej. Ak ho ale budú mať veľmi málo, nebudú dostatočne aromatické.

 

Nádoby, dózy a košíky

 

Bylinky sú pri adekvátnej starostlivosti vysoko atraktívne rastliny. Kuchyňu rozvoňajú, vhodne doplnia a zútulnia. Celkový efekt dotvoria vegetačné nádoby v ktorých sú vysadené. Pri bylinkách sa žiada využiť hlinené črepníky, efektné sú aj nádoby kovové, napríklad pozinkované. Klasikou sú nádoby keramické. Príjemným a domáckym dojmom pôsobia výsadby byliniek v prútených košíkoch, ktoré ale musia byť vystlané fóliou. Zaujímavo pôsobí ak sa niekoľko rovnakých črepníkov s rovnakou rastlinou zhromaždí a vytvorí menšia skupinka. Vždy by výber vegetačných nádob pre bylinky mal byť prispôsobený celkovému štýlu a farebnosti kuchyne.

 

Vhodné pre bylinky môžu byť aj staré kuchynské dózy (z kávy, kakaa), vyradené hrnčeky či nepoužívané plechové formy na pečenie. Každá takáto nádoba ale musí mať otvor na odtok prebytočnej zálievkovej vody. Bylinky totiž veľmi citlivo reagujú na hromadenie vlhkosti v blízkosti koreňov.

Vždy je lepšie sústrediť bylinky v kuchyni na jedno miesto. Je to dobré aj kvôli starostlivosti. Praktické je k jednotlivým bylinkám umiestniť aj malé menovky, aby hlavne na začiatku pestovania nevznikali pri varení zbytočné problémy s identifikáciou.

 

Rozmanitý výber

 

V kuchyni možno pestovať známe stredomorské druhy, najmä rozmarín (Rosmarinus officinalis), tymián (Thymus vulgaris), šalviu (Salvia officinalis), vavrín (Laurus nobilis) a pamajorán – oregáno (Origanum vulgare). Okrem nich aj pažítku (Allium schoenoprasum), mätu (Mentha piperita), bazalku (Ocimum basilicum), vňaťový petržlen (Petroselinum crispum), majorán (Majorana hortensis), kôpor (Anethum graveolens), koriander (Coriandrum sativum), medovku (Melissa officinalis) či žeruchu (Lepidium sativum). Vypestovať na kuchynskom parapete sa dá aj ligurček, trebuľka, saturejku, či estragón.

 

Pravidlá starostlivosti

 

Všetky bylinky žiadajú okrem dostatku sveta a čerstvého vzduchu priepustný substrát s prímesou piesku. Ten môže mať aj hrubšiu zrnitosť. Ideálny je samozrejme špeciálny substrát určený na pestovanie byliniek, ktorý dostať bežne kúpiť. Do toho je vždy dobré bylinky po kúpe presadiť. Nie je vhodné ponechať ich vo veľmi malých črepníkoch, tu im hrozí rýchle vysychanie. Samozrejmosťou by mala byť pravidelná zálievka nie veľmi studenou vodou, ale zároveň treba dať pozor, aby substrát medzi každou ďalšou zálievkou dobre preschol. Každodenná zálievka potrebná nie je. Najviac sú na vlahu náročné mäta, žerucha a petržlen.

 

Zberať vňať treba pravidelne. Pri zbere treba odstrihovať celé výhonky alebo len končeky. Netreba sa tohto obávať, rastliny sa rýchlo rozkonária a opäť bohato olistia. Keď začne niektorá z byliniek chradnúť, je čas vymeniť ju za novú. V súčasnosti už nie je problém zaobstarať si tieto rastliny, dokonca rôzne druhy a kultivary, celoročne v supermarketoch, hobbymarketoch a záhradníctvach. Žeruchu, pažítku a vňaťový petržlen si dokonca možno vysiať a tak získať priebežne nové rastliny. Ak bylinky v črepníkoch začnú kvitnúť, je lepšie im kvety odstrihnúť. Týka sa to najmä bazalky a pažítky. Rastliny by sa zbytočne vysiľovali, kvalita vňate by bola podstatne nižšia. Odstraňovať treba aj všetky žlté a poškodené listy a stonky. Choré rastliny – väčšinou z dôvodu nevhodného pestovania je vždy lepšie zlikvidovať a nahradiť novými.

 

V supermarketoch sa bylinky a koreniny obvykle predávajú v črepníkoch chránené priehľadným obalom. Tento obal (niekedy sú na ňom rady ako dané bylinky použiť aj pestovať) treba po príchode domov z črepníka odstrániť. Väčšinou spôsobuje kumuláciu vyššej vzdušnej vlhkosť a tú tieto rastliny príliš neobľubujú.

 

Daniel Košťál
Ilustračné foto: Shutterstock.com

Pin It