Hyacinty patria k najkrajšie kvitnúcim jarným cibuľovinám. Kým sa však budete môcť potešiť z ich kvetov v záhrade, uplynie zopár týždňov. Čakať až do jari ale nemusíte.

 

hyacint sklenavaza


Farebné súkvetia hyacintov dokážu zažiariť aj počas zimy, ale len v interiéri. Táto cibuľovina sa totiž výborne hodí na rýchlenie. Ak vystihnete správny čas a budete trpezliví, ozdobíte si vlastnoručne vypestovanými kvetmi hyacintov napríklad už novoročný stôl.


Hyacinty ponúkajú širokú škálu farieb kvetov. Majú pevné stonky a sviežo pôsobiace zelené listy. Dlho kvitnú, rozvoniavajú a v teple vydržia oproti iným rýchleným cibuľovinám o niečo dlhšie.


Na rýchlenie sú ale vhodné len cibule, ktoré prešli obdobím chladu. V predajniach bývajú tieto označené alebo si ich na rýchlenie môžete sami nachystať. Ak prejdú obdobím chladu budú pripravené na kvitnutie. Inak by ste na kvety čakali zbytočne. Nie je to nič zložité. V domácich podmienkach stačí cibule uložiť do papierových vreciek a umiestniť na mesiac do chladničky. Pôsobením nízkej teploty sa spustí finálny vývoj kvetných pukov.


Po uplynutí mesiaca môžete cibule vybrať a vysadiť do črepníkov s čerstvým záhradníckym substrátom alebo ich jednotlivo umiestniť do špeciálnych sklených pohárov. Tieto sú určené na rýchlenie cibuľovín a je praktické mať ich doma k dispozícii. Poslúžia totiž aj pri rýchlení tulipánov či zorníc, prípadne cibule kuchynskej na zber vňate počas zimy. Nádoba pripomína vázu, má úzke hrdlo a rozšírenú spodnú časť, ktorá je zásobárňou vody. Pred vložením cibule treba ešte do vody vložiť kúsok dreveného uhlia, ktoré zabráni nežiadúcim hnilobným procesom.


Rýchlenie je veľmi jednoduché. Väčšie cibule hyacintov stačí vložiť do hrdla nádoby. Vodná hladina by ale mala siahať tesne pod podcibulie, nesmie sa cibule dotýkať. Hyacinty sú totiž citlivé na premokrenie a mohli by začať zahnívať. Výšku vodnej hladiny občas skontrolujte a podľa potreby doplňte vodu. Postupne z cibule začnú vyrastať korene, ktoré môžu siahať až na dno tejto nádoby.


Nádobu s cibuľou najskôr umiestnite na tmavšie a chladné miesto s teplotou približne 10° C a celú ju zakryte nepriehľadným materiálom. Akonáhle sa objavia prvé listy, je čas preniesť ešte stále zakrytú nádobu do teplejšej miestnosti. Listy povyrastú a objaví sa aj súkvetie s množstvom pukov. Ak sa nerozkvitnuté súkvetie dostane trochu nad listy a jemne sa vyfarbí, je čas nádobu preniesť do ešte teplejšej miestnosti a kryt odstrániť. Hyacint postupne začne rozkvitať a súčasne jeho listy nadobudnú sýtejšiu farbu. Naplno rozkvitnutú rastlinu umiestnite na svetlé, ale nie príliš teplé, skôr chladnejšie miesto a občas ju oroste. Ak treba, v nádobe priebežne dopĺňajte vodu.


Odkvitnutý hyacint vyberte z nádoby, vložte na podnos a preneste do chladnejšej miestnosti. Počas jesene môžete cibuľu z rýchlenia vysadiť do voľnej pôdy v záhrade alebo v predzáhradke. V nasledujúcich rokoch vás svojimi kvetmi prekvapí na záhone.

 

  

Napísal: Daniel Košťál

Foto: Kvetinovecibulky.info

Pin It