Záhrady sú teraz plné kvetov. Mnohé si môžete odrezať, vkusne naaranžovať alebo inak využiť na spríjemnenie všedných, či výnimočných letných chvíľ.

 

muskatyfloristika uvod

 


Dajte svojim letným kvetinovým dekoráciám v tomto roku úplne inú podobu, vyskúšajte napríklad použiť súkvetia muškátov. Ideálne tie, ktoré nazbierate vo vašich výsadbách na balkónoch, terasách alebo dvoroch.


Muškátové súkvetia sa vyznačujú ohromnou rozmanitosťou, výraznou farebnosťou a niekedy aj príjemnou vôňou. Kvety môžu byť rôznej farby, veľkosti, štruktúry a ich prednosťou je aj to, že sú pomerne trváce. Nádherné sú pri pohľade zblízka, obdivovať ich budete môcť vďaka použitiu v kvetinových dekoráciách. Dôležité bude strihať ich skoro ráno, ideálne v štádiu, kedy sú mierne rozkvitnuté. Rastliny síce pripravíte o pár súkvetí, zároveň ale podporíte tvorbu ďalších. Zber muškátových kvetov je tak pre rastlinu a jej ďalšie kvitnutie prínosný.

 

muskaty2


Muškátové súkvetia s dostatočne dlhými stopkami (prípadne aj s pár listami) si môžete povkladať do menších a väčších váz a sklených nádobiek s vodou, tiež do priehľadných a širších skúmaviek, vyniknú aj v závesných sklených bankách, naaranžované v nízkych miskách a štýlových, či retro pohároch. Využijete ich pri dekorovaní prestretého stola v exteriéri alebo interiéri, pri dotváraní atmosféry na záhradnej párty, na zútulnenie relaxačných kútikov na balkónoch a terasách, rovnako ich môžete po originálnej úprave aj podarovať.


Aranžmány z muškátových kvetov nemusia pôsobiť mohutne ani preplnene. Vyhnite sa zložitým kreáciám. V jednoduchosti je krása, ideálne je preto kvety nedokombinovať so žiadnymi inými prírodninami. Maximálne využite jemne pôsobiace steblá okrasných tráv. Dokonca aj v rámci jednej nádoby bude stačiť len jedno súkvetie, či kvet. Príjemne pôsobí napríklad aj skupinka sklených pohárov s vloženým muškátovým súkvetím. Ak aj kvety zvädnú, podľa vlastného zváženia ich môžete vymeniť za čerstvé. Pozrite si niekoľko zaujímavých inšpirácií:

 

 

Pripravil: dk
Foto: Pelargonium for Europe

Pin It