Čoskoro sa v predaji objavia rozkvitnuté chryzantémy v črepníkoch. Nepremeškajte šancu, zaobstarajte si tie najkrajšie a využite ich na ozelenenie balkónov a terás.

 foto uvod


Vedeli ste, že chryzantémy patria medzi krátkodenné rastliny? Reakciou týchto rastlín na krátke dni je vytváraním kvetných púčikov a kvitnutie. Aj preto začína byť ponuka chryzantém najširšia od septembra, kedy sa začínajú dni prirodzene skracovať.


Chryzantémy sú vytrvalo kvitnúce a nenáročné záhradné trvalky, ktorým sa výborne darí aj v rôznych črepníkoch. Umožňuje to pestovať tieto vďačné rastliny aj na balkónoch a terasách, prípadne na dvoroch a pri vchodových dverách. V čase kvitnutia sú nádherne farebné a takmer nevidno ich listy. Celá táto krása má pritom trvácejší charakter, aj vďaka nižšej teplote a vyššej vzdušnej vlhkosti v jesennom období. Sortiment črepníkových chryzantém je mimoriadne pestrý, vybrať si môžete jedince s rôznou veľkosťou, s kvetmi rozmanitých farieb aj veľkostí. Priemer rozkvitnutých rastlín môže byť v rozmedzí od 20 do 80 cm. Existujú dokonca exempláre s rozpätím viac ako 120 cm.


Kvety chryzantém môžu byť biele, ružové, fialové, žlté, oranžové, červené, hnedasté alebo karmínové. Samotné kvety môžu byť jednoduché, prekrásne a vytrvalé sú najmä plnokveté formy.

 


Starostlivosť


Chryzantémy sú pestovateľsky nenáročné rastliny. Ak sa o ne správne postaráte, urobia vám radosť až do konca jesene. Vyberte im svetlé miesto, v polotieni a tieni sa im až tak dobre nedarí. Nezabudnite udržiavať substrát v črepníku stále mierne vlhký ale dajte pozor na preliatie. Na dlhšie preschnutie reaguje rastlina vädnutím a žltnutím listov.


Priebežne odstraňujte odkvitnuté kvety (podporíte tvorbu nových) a suché alebo žltnúce listy. Ak si rastlinu zaobstaráte začiatkom septembra, má zmysel dopriať jej aj hnojivo. V záhradníctvach dostať aj také, ktoré je určené pre chryzantémy. Ak hrozia prvé nízke teploty, rastliny zakryte bielou netkanou textíliou, ochránite ich pred poškodením chladom. Citlivejšie sú hlavne kultivary s bielymi kvetmi.


Pri manipulácii s rastlinami buďte opatrní, ľahko sa totiž zlomia. Z tohto dôvodu je vhodné umiestňovať ich aj na záveterné miesta a dať pozor aby sa príliš rozložité rastliny v menšom črepníku neprevrhli.

 


Po odkvitnutí


Keď vám chryzantémy na konci jesene odkvitnú, môžete ich buď zlikvidovať skompostovaním alebo uchovať do budúceho roka. Ak sa rozhodnete pre druhý variant, rastliny umiestnite na chladné a svetlé miesto, ale oveľa skôr ako nastanú mrazivejšie dni. V zime ich priebežne zavlažujte. Prezimované rastliny môžete vyniesť von opäť na jar, v marci alebo apríli. V období kedy sú dlhšie dni, najmä v lete, vytvoria bohaté olistenie a rozkonária sa. V tomto čase ale bude potrebné ich okrem zavlažovania aj pravidelnejšie prihnojovať. Akonáhle sa dni začnú skracovať chryzantémy opäť začnú vytvárať kvetné puky.

 

Pripravil: dk
Zdroj a foto: Flower Council of Holland, redakcia

 

Pin It