V rámci podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad sa v Kochovej záhrade dňa 26.6. 2021 o 15:00 hod budú konať ukážky arboristického ošetrovania dlhovekých stromov.

 

foto teraz


Táto aktivita je súčasťou nového projektu Národného Trustu n.o. s názvom Múdre stromy.


Cieľom uvedeného projektu realizovaného v rámci programu cezhraničnej spolupráce SK/HU INTERREG je podporiť historické a botanické záhrady nachádzajúce sa v slovensko-maďarskom pohraničnom regióne s cieľom rozvoja udržateľného záhradného turizmu “bez hraníc”.


Projekt sa prioritne zameriava na "múdre" starobylé/senescentné stromy rastúce v záhradách a parkoch desiatky ba stovky rokov. V spolupráci so Združením arborét a botanických záhrad Maďarska (HAABG) je v pláne v rámci projektu v danom regióne vytvoriť nové a netradičné služby v oblasti manažmentu starobylých stromov. Tie by mali správcom a vlastníkom parkov a záhrad pomôcť nielen pri ochrane a starostlivosti o starobylé/senescentné stromy, ale aj pri prezentácii ich hodnôt verejnosti. Zámerom je pomôcť pri budovaní úcty a vytváraní pozitívneho vzťahu ľudí a návštevníkov tohto regiónu k stromom, ktoré tu rastú niekoľko desiatok ba stoviek rokov.


Počas projektu na základe výsledkov prieskumu bolo vybraných 40 stromov v Maďarsku a 40 stromov na Slovensku. Pre tieto vybraté stromy vypracujú odborníci kompletné zhodnotenie ich zdravotného stavu. Z nich sa následne na odborné ošetrenie vyberie 5 stromov z každej krajiny.


Dôležitou súčasťou projektu bude aj vytvorenie medzinárodnej interaktívnej webstránky záhradného turizmu, na ktorej návštevníci nájdu zaujímavé údaje o starobylých stromoch ale aj parkoch a záhradách, v ktorých sa nachádzajú ako aj užitočné turistické informácie z hľadiska plánovania návštev vybratých stromov a lokalít. Súčasťou projektu budú aj odborné školenia a tréningy týkajúce sa problematiky starostlivosti o starobylé stromy a na záver vytvorenie atraktívnej prezentácie vybratých stromov na slovenskej i maďarskej strane formou interpretačných audiosprievodcov v slovenskom, maďarskom i anglickom jazyku.


Zdroj a foto: Národný Trust n.o./ Múdre stromy

 

Pin It