Tradičná letná Flóra Olomouc bude za prísnych hygienických opatrení jedinou tohtoročnou kvetinovou výstavou v susednom Česku. Aké zaujímavosti návštevníkom ponúkne?

 

floraOlomouc

 


Letná Flora Olomouc, ktorá sa uskutoční 20. – 23. augusta 2020 na Výstavisku Flora Olomouc, má rozhodne čo ponúknuť.


„Kvetinové výstavy k mestu Olomouc rozhodne patria. Aj preto sa snažíme, aby návštevníci o výstavu neprišli. Dbáme na aktuálne hygienické a epidemiologické opatrenia a odporúčania vydané Bezpečnostnou radou a všetky kroky konzultujeme s Krajskou hygienickou stanicou v Olomouci. Rozhodne sa návštevníci nemusia báť na Floru zavítať. Čaká ich totiž množstvo kvetinových expozícií a to najlepšie z floristického a záhradného umenia,“ uvádza riaditeľka Výstaviska Flora Olomouc Eva Fuglíčková.


Aktuálne hygienické opatrenia


Na akcii bude zabezpečené dostatočné množstvo dezinfekčných prostriedkov. Výstavisko zahŕňa niekoľko desiatok tisíc metrov štvorcových plôch, preto budú expozície aj stánky rozmiestnené tak, aby sa zabránilo kumulácii návštevníkov a budú dodržané predpísané rozostupy min. dvoch metrov. Prebiehať bude kontrola nosenia rúšok a regulácia počtu návštevníkov v pavilóne A prostredníctvom kamier. Toalety, reštauračné zariadenia aj gastro zóny budú neustále dezinfikované.


Organizátori apelujú aj na využitie online vstupeniek, vďaka ktorým sa zabráni sústreďovanie väčšieho množstva ľudí pri pokladniciach. Upozorňujú tiež na využívanie platieb bezkontaktnou platobnou kartou, umožňuje to väčšina pokladníc. Jednotlivé opatrenia sa budú odvíjať od aktuálnych nariadení v danom termíne.

 

olomouc2


Hlavná expozícia


Tradičné podujatie zahŕňa množstvo lákadiel. „Hlavná expozícia Záhrada za stenou poukáže na potenciál mestských priestorov, ako sú vnútrobloky a dvory. Tieto miesta môžu ponúknuť relaxáciu, oddych, slúžiť ako školská záhrada, športovisko alebo byť miestom pre stretávania a budovanie komunity,“ vysvetľuje autorka expozície Ing. Mária Doleželová.


Nápady pre sezónnu výzdobu balkónov alebo terás ponúknu predvádzacie akcie floristov. Prednášky poučia o najčastejších a aktuálnych chorobách a škodcoch okrasných a úžitkových rastlín, pestovaní ovocných drevín v nádobách alebo o popínavých rastlinách a vertikálnych záhradách, súčasnom trende záhradnej architektúry.


Ďalšou lákavou expozíciou je České dedičstvo UNESCO, v ktorej sa možno vydať na cestu po Čechách, Morava a Sliezsku a preskúmať všetkých 14 českých pamiatok zapísaných do zoznamu svetového dedičstva. Expozícia Českého záhradkárskeho zväzu v pavilóne E záujemcom ukáže, ako to chodí v záhradkárskych osadách. V pavilóne E možno navštíviť pestovateľskú poradňu.


Historická Oranžéria bude teraz hostiť umeleckú výstavu Pod krídlami múz. Tá predstaví sochy členov Únie výtvarných umelcov Olomoucka v objatí kvetín. V pavilóne H bude mať opäť základňu Výskumné laborátorium rastlín, ktoré tento rok opäť láka na populárno-náučnú expozíciu s praktickými ukážkami, workshopmi a poradenstvom na tému semenárstvo, výživa rastlín, žihľava – (ne)tradičná bylina budúcnosti. Návštevníci si môžu užiť aj vernisáž fotografií „Alpská květena“ a projekciu filmov o rastlinách a prírode.


Tradičné Letné záhradnícke trhy s širokým sortimentom rastlín a záhradkárskych potrieb budú mať svoje miesto opäť vo vonkajších priestoroch pavilónu. Rozmanité vína z Moravy aj Čiech ponúknu vinári a someliéri pri Dňoch moravských vín v galérii pavilónu A.


Program pre deti a sprievodný program


Na Letnej Flore Olomouc bude program aj pre najmenších návštevníkov. Po novom je pripravená Detská zóna na Letnej scéne pri rybníčku. Deti sa môžu tešiť na zábavný program s kockami LEGO od organizácie Bricks 4 Kidz Olomouc, na korálkovanie „šperky u Kačky“, výtvarný workshop Pieskovanie a pre staršie deti je pripravený program od umeleckej skupiny Chaoscompany.


Bohatý program prinesie odborné prednášky, predvádzacie akcie a odborné semináre. Chýbať nebude ani floristická show.


Vstupenky v predpredaji sú dostupné na https://www.flora-ol.cz/vstupenky/detail/83

 

Zdroj a foto: Výstaviště Flora Olomouc, a.s.

 

Pin It