Vitajte v čarovnom svete domácej zelene, kde sa harmónia prírody a pohodlie domova spájajú aj počas novembrových dní. Nechajte sa inšpirovať a premeňte akýkoľvek kút svojho domova na útulné útočisko a oázu pokoja pre rodinu, priateľov alebo pre seba.

 

kutik zima 2023 uvod

 

Interiérové rastliny a štýlové dekorácie či textílie sú nielen esteticky príťažlivé, ale aj prospešné pre naše zdravie a pohodu. Rastliny dokážu čistiť vzduch, zvlhčujú ho a zároveň zvyšujú pocit celkovej pohody no a prispievajú aj k príjemnej harmónii. V kombinácii s mäkkými textíliami vytvárajú príjemné a dokonalé prostredie na relaxáciu, meditáciu alebo na zimné leňošenie.

 

Rastliny pre vašu zimnú záhradu

 

Keď sa vonku ochladí, domáce záhradkárčenie môže nadobudnúť nový rozmer. Zima nie je dôvodom na to, aby ste sa vzdali zelene - práve naopak. Výber vhodných druhov rastlín, ktoré tolerujú menej svetla a nižšie teploty, je kľúčom k úspechu. Predstavujeme vám tri rastliny, ktorým sa bude vo vašej domácnosti nielen dobre dariť, ale aj pridajú na útulnosti:

1. Zamiokulkas je obľúbenou voľbou. Zaujme tmavozelenými, lesklými listami, ktoré vnesú do každého priestoru exotický nádych. Táto rastlina je mimoriadne odolná a aj preto môže byť ideálnym spoločníkom pre všetkých, ktorí na pravidelnú starostlivosť nemajú dostatok času.

kutik zima zamiokulkas 2023 cl1

 

2. Sansevieria, známa aj ako svokrin jazyk,  je ďalšou skvelou voľbou, najmä počas zimy. Charakteristické mečovité listy tejto rastliny prinášajú prvok geometrickej štruktúry a sú známe svojou schopnosťou odolávať nedostatku svetla a suchu. Pozor však na nadmerné zalievanie a neočakávané presunutie na slnečné miesto.

kutik zima svokrinejazyky 2023 cl2

 

3. Alokázia so svojimi veľkolepými listami, ktoré pripomínajú slonie uši, pôsobí nápadne a dodáva priestoru tropickú atmosféru. Je o niečo náročnejšia na starostlivosť, no jej ohromujúce listy stoja za to. Obľubuje stálu vlhkosť, preto sa vyhnite nadmernému zalievaniu, ktoré môže viesť k hnilobe koreňov.

kutik zima alokazia 2023 cl3

 

 

Ako pomocou textílií zútulniť priestor s rastlinami?


Textílie sú rovnako ako rastliny dôležitou súčasťou útulného domova. V zimných mesiacoch, keď je menej svetla a teploty klesajú, môžete pomocou správnych prikrývok a vankúšov dosiahnuť útulný pocit v celom dome.

Pri kombinovaní textílií s rastlinami je vhodné myslieť na vytváranie vrstiev a textúr, ktoré spolu ladia. Prehoďte deky cez operadlo pohovky alebo ich zložte do košov rozmiestnených po miestnosti. Výber farby môže odrážať farbu rastlín alebo naopak vsaďte na príjemný kontrast. Napríklad zelená dobre ladí s veselými farbami, ako je ružová, oranžová či žltá.

Nezabudnite ani na vankúše. Vyberte si také, ktoré majú prírodné motívy alebo zelené odtiene, aby ladili s rastlinami v miestnosti. Nemusíte sa však obmedzovať len na zelenú farbu; jemné pastelové tóny alebo dokonca odvážnejšie farby môžu tiež doplniť zelené lístie a dodať priestoru moderný vzhľad. Naopak, pre minimalistický vzhľad zvoľte čiernu, béžovú alebo bielu farbu.

Vytvorte zákutia, kde sa návštevníci môžu pohodlne usadiť, obklopení dekami, vankúšmi a čerstvou zeleňou, ktoré sú ideálne na relaxáciu s knihou alebo horúcim čajom. Využite aj záclony alebo závesy, ktoré môžu pridať ďalšiu izolačnú vrstvu a zároveň prepustia dostatok svetla pre vaše rastliny.

 

kutik zima 2023 clanok

 

Nezabudnite, že v zimných mesiacoch je obvykle menej svetla, preto je žiadúce umiestniť rastliny čo najbližšie k oknám, aby mali k dispozícii dostatok prirodzeného svetla.

 

Vytvorenie harmónie medzi rastlinami a komfortom


Začlenenie zelene do vášho obytného priestoru počas novembra a ďalších zimných mesiacov môže byť príjemnou estetickou aj emocionálnou investíciou. Rastliny vnášajú do našich domovov život a ich synergická kombinácia s tkaninami, ktoré si vyberiete, spoluvytvára priestor, v ktorom je radosť zotrvávať a relaxovať.

Rastliny ako zamiokulkas, svokrin jazyk a alokázia sú prispôsobivé, a tak zabezpečia, že sa zelený kútik vášho interiéru zaskvie aj počas chladných dní. Keď ich doplníte premyslene vybranými textíliami, ako sú deky a vankúše, dodáte bytu vrstvu pohodlia.

 

Zdroj: GetFound.cz

Foto: Unsplash

 

PR

Pin It