Orchidey, konkrétne lišajovce, sú neodmysliteľnou súčasťou mnohých okenných parapetov a niekedy aj interiérov. Vedeli ste, že dokážu rozkvitnúť viackrát do roka?
Záleží na podmienkach, ktoré lišajovcu (Phalaenopsis) pripravíte a ako sa o rastlinu postaráte. V ideálnych podmienkach rozkvitne totiž až 3 krát ročne a kvetov môže byť veľmi veľa.
Miesto
Lišajovcu sa najlepšie darí na svetlom mieste (nie tam, kde dopadajú priame slnečné lúče zvonka). Pestovať ho môžete na už spomínanom okennom parapete, ktorý je situovaný na východ alebo západ. Ideálny je ale širší okenný parapet, potom nebudú prekážať vyrastajúce vzdušné korene a rastlina bude stabilnejšia. Na menej svetlých miestach sa tejto tropickej kráske príliš nedarí, väčšinou je menšia a menej kvitne. Ideálna teplota pre tento druhy orchidey je maximálne 22°C, môže byť však aj nižšia, napríklad okolo 17°C. Vo všeobecnosti je lepšie, keď je teplota cez deň vyššia ako tá nočná. V príliš prekúrených miestnostiach ale rastlina trpí. Hoci novšie kultivary lišajovca znesú aj suchší vzduch, je lepšie rastlinu občas orosiť odstátou, nie veľmi studenou vodou. Vhodná doba je na to ráno a pri aplikácii jemnej rosy sa treba vyhnúť kvetom.
Zálievka
Je dôležité osvojiť si niekoľko pravidiel. Orchidey zalievajte tak, že črepník s koreňmi (nie listy) ponoríte na asi polhodinu do vedra s dažďovou alebo vychladnutou prevarenou vodou z vodovodu. Potom nechajte prebytočnú vodu z kvetináča odkvapkať a až potom dajte rastlinu na miesto, kde ju pestujete. Nikdy na zálievku nepoužívajte studenú vodu práve napustenú z vodovodu. Zavlažujte ráno a podľa možnosti raz týždenne v zime a dvakrát týždenne v lete. Substrát by pritom mal medzi každou ďalšou zálievkou dobre preschnúť. Pozor na dlhodobejšie premokrenie, môže spôsobiť hnilobu koreňov. Prvým znakom preliatia často býva žltnutie listov. Vždy vylievajte aj prebytočnú zálievkovú vodu z podmisky alebo obalovej nádoby (ak zalievate krhlou zhora na substrát). Platí, že radšej nezaliať dlhšie (zabudnúť na zálievku) ako často a príliš veľa. Zalievajte ale tak, aby sa voda čo najmenej dostávala na listy a do listového srdiečka. Lišajovec inak môžete pestovať aj hydroponickým spôsobom.
Prihnojovanie
Je dôležitým predpokladom dlhého a bohatého kvitnutia. A tiež dlhovekosti a sviežeho vzhľadu. Potrebné je zaobstarať si hnojivá, ktoré sa hodia na prihnojovanie orchideí. Ponuka je široká, dostupné sú kvapalné formy aj tuhé, napríklad vo forme hnojivých tyčiniek, z ktorých sa živiny uvoľňujú postupne. Výhodné je tiež použitie listových hnojív, ktoré sa aplikujú vo forme postreku. Hnojivá aplikujte vždy podľa návodu na obale. Vo všeobecnosti treba prihnojovať pravidelnejšie.
Starostlivosť
Lišajovec je pestovateľsky nenáročná a vďačná orchidea, ktorá sa vám za trochu pozornosti odmení peknými kvetmi a najmä opakovaným kvitnutím. Po odkvitnutí skráťte kvetnú stonku na dva až tri puky (tesne nad pukom). Takto môžete prinútiť rastlinu k ďalšiemu a opäť ďalšiemu kvitnutiu, hoci kvetov sa vždy dočkáte za asi 100 dní. Potrebné je tiež myslieť na presádzanie. Lišajovec presádzajte vždy na jar (ideálne hneď po odkvitnutí) a aspoň raz za tri roky, pretože rastlina neobľubuje rušenie tohto charakteru. Pri presádzaní použite vždy nový a o niečo väčší kvetináč, najlepší bude plastový. Ten by tiež mal byť priehľadný, kvôli koreňom, ktoré vplyvom svetla vytvárajú potrebné zásobné látky. V súčasnosti je ponuka priehľadných črepníkov pre orchidey veľmi široká a objavíte aj zaujímavé dizajnové kúsky. Nevyhnutné je tiež použiť špeciálny substrát pre orchidey, čiže nie bežnú zeminu pre izbové rastliny. Pokiaľ ide o vzdušné korene, často sú tieto odstraňované, pre niekoho sú totiž na parapete rušivé. Nie je to samozrejme vhodné, rastlina ich potrebuje k tomu, aby sa jej dobre darilo a veľa kvitla. V rámci nevyhnutnej starostlivosti je tiež vhodné pravidelne kontrolovať zdravotný stav lišajovca a v prípade potreby zasiahnuť čo najskôr. Napríklad aj prípravkom na biologickej báze. Odkladanie problému väčšinou vedie k uhynutiu rastliny alebo nevyhnutnému siahnutiu po chemických prípravkoch.
Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor