Smrek alebo jedľa? Oba druhy sú skvelou voľbou. Tieto ihličnany doplnia vašu terasu počas koncoročných sviatočných dní a aj inokedy v roku.

 

piceaabies

 

Každý ihličnan je originálny a niečím iným atraktívny. Smrek a jedľa sú dobre známe dreviny, ponúkajú viacero druhov a kultivarov. V sortimente nájdete druhy, ktoré sú ako vystrihnuté z najkrajšej japonskej záhrady, alebo také, ktoré pripomínajú sviežu horskú prírodu.


Tieto ale aj iné ihličnany si neodmysliteľne spájame so zimou, s vianočným obdobím a novoročnými sviatkami. Hoci si ich bežne, najmä v interiéroch, dekorujeme, najkrajšie sú bez ozdôb a svetiel, alebo len s decentným prírodným skrášlením. Vyskúšajte to v tomto roku inak! Veľkou prednosťou ihličnanov je atraktívna, väčšinou aj voňavá zeleň v období, kedy je zelených rastlín vonku málo.


Pôvod a sortiment


Druhy, na ktoré chceme upriamiť vašu pozornosť v tomto článku, sa k nám dostali z rôznych oblastí sveta. Jedle pochádzajú z Kaukazu, nájdeme ich aj v Malej Ázii, niektoré druhy rastú v Kórei, Japonsku a Severnej Amerike. Smreky pochádzajú zo severnej, strednej alebo východnej Európy a z Ázie. Vďaka intenzívnemu úsiliu šľachtiteľov je dnes paleta týchto ihličnanov skutočne rozsiahla a je si z čoho vyberať. Nie všetky druhy a kultivary sa však hodia na pestovanie v nádobách alebo na rez a dekorovanie sviatočných príbytkov. Čo si z pestrej ponuky vybrať?

 

ihlicnanyBEZ

 

Smrek obyčajný (Picea abies) je obľúbený druh smreku. Ide o tradičný vianočný stromček, ktorý býva v ponuke rezaný alebo v črepníku. Dekoratívna hodnota tejto dreviny spočíva v jej celkovom tvare, v rovnomernom usporiadaní konárov a nádhernej vôni. Nevýhodou smreka je, že po krátkom čase v teplejšom priestore začne opadávať. Ak rezaný smrek umiestnite do stojana s vodou alebo si vyberiete exemplár s koreňmi môžete tento proces oddialiť. Odporúčam zadovážiť si smrek vo väčšom črepníku a doplniť si ním ľubovoľný priestor pri dome.


Smrek biely (Picea glauca 'Conica') je kompaktná a pomaly rastúca drevina. Už na prvý pohľad zaujme prísnym pyramidálnym rastom. Ponúka husté a tmavozelené kratšie ihličie, ktorého vôňa niekomu pripomína arómu čiernych ríbezlí. Od konca jesene sa s ním stretnete v záhradníctvach veľmi často, pre mnohých je najosvedčenejšou voľbou pokiaľ ide o živý vianočný stromček v črepníku. Použiť ho môžete dočasne v interiéri a bez obáv v exteriéri.

 

Tieto dreviny sa často pestujú voľne na poliach a tesne pred sviatkami sa vyberajú a umiestňujú do kvetináčov. Väčšinou nemajú kompaktný koreňový bal a preto je ich životnosť veľmi krátka, najmä v teplejších interiéroch rýchlo opadávajú. Z tohto dôvodu odporúčam kupovať len jedince, ktoré sú zapestované v črepníkoch, majú silný koreňový bal a pri dotyku neopadávajú. Presvedčíte sa o tom tak, že drevinu z črepníka jemne povytiahnete. V predaji sú rôzne veľkosti tohto smreka.


Smrek omorikový (Picea omorika) je štíhly, kompaktný ihličnan s elegantne prevísajúcimi konármi. Má kratšie, tuhšie, 1 až 2 cm dlhé ihličie. Z vrchnej časti je svetlo zelené a zo spodnej modrasté. Je trvácejšie a neopadáva. Kvalitne zakorenené jedince môžete po Vianociach využiť na výsadbu do väčšej prírodnej záhrady. Vo voľnej pôde táto drevina dorastá do výšky až 10 m.


Jedľa je s adventom a Vianocami spojená ešte viac. Má dlhé, ploché a mäkké ihličie, sivozelenej farby. Na koncoch konárikov sa tvoria šišky, tie sa po dozretí rozpadávajú priamo na drevine. Aj ponuka jedlí je rozmanitá a vybrať si môžete z troch najviac osvedčených druhov.


Jedľa Nordmannova (Abies nordmanniana) sa bežne predáva ako rezaný vianočný stromček, alebo aj v črepníkoch. Je to drahší strom, avšak vysoko dekoratívny. Je málo náchylný na opadávanie ihličia, upúta atraktívnym usporiadaním jednotlivých konárov. Tie sú vhodné na umiestnenie ľahších dekorácií a svetiel. Drevinu môžete pestovať vo väčšom črepníku – ozdobí vám terasu, dvor alebo átrium. Vysadiť si ju môžete na jar aj do voľnej pôdy, avšak počítajte s tým, že môže dosiahnuť výšku 20 metrov a viac.


Jedľa ušľachtilá (Abies procera „Glauca“) má atraktívnu modrastú farbu, hrubé, mäkké ihličie a výraznejšiu ale sviežu vôňu. Tento druh jedle je stále viac vyhľadávaný práve kvôli atraktívnemu vzhľadu, ktorý naplno využijete napríklad v adventnom alebo vianočnom období.


Jedľa kórejská (Abies koreana) predstavuje atraktívny vianočný stromček. Na rozdiel od iných ihličnanov na nej už pri nákupe niekedy nájdete fialové šišky. Ihličie má zhora typicky lesklé, tmavšie zelené, spodná strana je striebristá. Túto jedlu dostanete kúpiť v rôznych veľkostiach a stane sa prekrásnou, luxusne pôsobiacou súčasťou vášho exteriéru.

 

T12 picea 2019 6 MED orez

 

Všimnite si pri kúpe


Ak sa chcete potešiť počas sviatočného alebo zimného obdobia pohľadom na nádherné ihličnany, odporúčam dodržať pri kúpe niekoľko dôležitých pravidiel. Skontrolujte vetvenie a celkový tvar dreviny, uprednostnite vždy pravidelnosť. Vyberte si sviežo pôsobiace a husto rozvetvené jedince, ktoré nie sú mechanicky poškodené. Koreňový bal kupovaných drevín by mal byť dostatočne vlhký a najmä kompaktný. Za žiadnych okolností sa nesmie rozpadávať, takéto ihličnany nekupujte. Dreviny musia byť bez známok chorôb a škodcov.

 

 

T12 PICEA ABIES 2019 3 MED

 

Výber miesta a ošetrovanie


Nami odporúčané ihličnany tolerujú slnko, polotieň aj tieň. Substrát v črepníku by mal byť stále mierne vlhký, nie premáčaný alebo zapáchajúci. Najlepšie je vybrať drevine chránené záveterné miesto, dekoratívny obalový črepník a menšiu polystyrénovú podložku, ktorá bude koreňový bal a črepník ochraňovať od studenej podlahy.


Počas zimného obdobia si môžete ponechať kúpené dreviny v črepníku – zalievajte ich v dňoch, kedy bude slnečno a teploty vystúpia nad nulu. Vysadiť do voľnej pôdy si ich môžete už koncom marca a v apríli.

 

Pripravil: dk
Zdroj a foto: Flower Council Holland

Pin It