V poslednej dobe patrí k častejšie vysádzaným trvalkám. Kvitne dlho a kvetov máva obvykle veľa. Najčastejšie sú biele a ružové, môžu byť aj bordové. Kde sa tejto trvalke darí najlepšie?

 

gaura 2021


Gaura (Gaura lindheimeri) je nenáročná trvalka, ktorá sa uplatní v moderných slnečných záhradách a predzáhradkách. Býva vysoká asi 80 cm a v ideálnych podmienkach vytvára bohato rozkonárené trsy. Jemné kvety na dlhých stonkách sa na rastline objavujú počas celého leta, neraz až do neskorej jesene. Listy sú málo nápadné, zvyknú byť posiate drobnými bodkami čoho sa netreba obávať pretože nejde o chorobu.


Gaura obľubuje slnečné a teplejšie miesta, po zakorenení výborne znáša sucho. Nedarí sa jej v tieni a vlhkej pôde. Je pestovateľsky nenáročná, nevyžaduje prehnanú starostlivosť a každoročne prekvapuje množstvom kvetov. Darí sa jej v priepustnej a výživnej pôde.


Uplatní sa v zmiešaných kvetinových záhonoch, pri bazénoch, v štrkových plochách a pestovať ju môžete aj vo vegetačných nádobách. Ideálnou dobou na jej výsadbu je jar alebo leto. Počas prvej zimy ju odporúčame dobre zakryť ihličnatými chvojkami. dk

Pin It