Ak ste doteraz nestihli pripraviť svoju záhradu na najchladnejšie mesiace roka a obdobie vegetačného pokoja, stále máte príležitosť napraviť to. Na čo všetko nezabudnúť?

 

zazimovanie2020

 

Najdôležitejšie je v týchto dňoch vybrať z pôdy hľuzy okrasných rastlín a správne ich zazimovať. Na celoročný pobyt vonku totiž mnohé hľuznaté rastliny nie sú prispôsobené. Ak by ste ich počas zimy ponechali v pôde, namrzli by a zhnili. V nasledujúcej sezóne by ste na nové výhonky čakali zbytočne. 


Kany, georgíny a mečíky


Akonáhle prvé silnejšie mrazy poškodia nadzemnú časť kán a georgín je čas postarať sa o ne. Najskôr odstráňte odumretú nadzemnú časť, ideálne 10 centimetrov nad pôdou. Vidlami potom opatrne podoberte a vyberte hľuzy, dajte ale pozor, aby ste ich nepoškodili. Po vykopaní si trsy hľúz označte názvom kultivaru, prípadne len informáciou o výške rastu, type a farbe kvetu. Oceníte to na jar, kedy budete hľuzy opäť vysádzať na záhony. Hľuzy zbavte zeminy alebo umyte pod prúdom vody a nechajte vysušiť. Po očiste ich preneste do miestnosti s teplotou okolo 10° C. Uložiť ich môžete napríklad do vedier a zasypať suchou rašelinou. Nebudú vysychať a do jari vám vydržia vo výbornom stave.

 

geeorginy jesen

 


Na suchom a chladnom mieste prezimujú aj hľuzy acidantery či montbrécií. Aj tie je lepšie vybrať po prvých mrazoch z pôdy. Po vybratí najskôr rastlinám odstráňte namrznutú nadzemnú časť, zeminu z hľúz ale príliš neotriasajte, ochráni ich pred vysychaním. V teplejších lokalitách Slovenska môžu montbrécie prezimovať aj vonku, na miesto, odkiaľ vyrastajú ale včas nahrňte hrubšiu nástielku zo suchého lístia.


Hľuzy mečíkov vyberte z pôdy skôr, ideálne už počas októbra. Opatrne ich podoberte vidlami, odstráňte zeminu a odstrihnite nadzemnú časť (až po vybraní z pôdy). Dajte preč zvyšky starej hľuzy (nachádza sa tesne pod novou), odtrhnite korene a očistené hľuzy nechajte asi 2 týždne sušiť na vzdušnom mieste. Uskladniť ich potom môžete voľne uložené v debničkách, v miestnosti s teplotou okolo 5 °C.


Jazierko a vodné rastliny 


Kým nastanú mrazivé dni, jazierko zbavte kalu a hladinu vyčistite od napadaného lístia, zvyškov semien, kôry či odumretých nadzemných častí vodných a pobrežných rastlín. Hnijúce časti rastlín vodu obohacujú o živiny a to podporuje tvorbu rias a siníc. Praktické je rozprestrieť nad hladinou sieť, ktorá padajúce lístie zadrží. Ak takúto nemáte, využiť sa dá aj králičie pletivo. Včas z jazierka odstráňte aj všetky teplomilné rastliny (vodný hyacint, pistia, lotos). Prezimujte ich v bezmrazovej miestnosti, prípadne podľa toho, čo vyžadujú konkrétne druhy. Nezabudnite vybrať čerpadlo, prípadne ďalšie technické prvky. Vysušte ich a uložte. Pokiaľ ide o ryby, tie môžu zostať v jazierku len za predpokladu, že je hlbšie ako 100 cm a majú v ňom vhodné úkryty na prezimovanie. Koncom jesene nezabudnite ostrihať tiež odumreté nadzemné časti pobrežných rastlín (ideálne tesne nad úrovňou hladiny), vyhnite sa len okrasným trávam.

 

jazieerko 2020


Skalka a vresovisko


Najskôr odstráňte všetku trvácu burinu, ideálne aj s koreňmi. Ostrihajte suché nadzemné časti skalničiek, zvyšky kvetov a úplne odstráňte uhynuté druhy. Zo skalky pozbierajte všetko napadané lístie, nepatrí sem. Pod hrubšou vrstvou lístia by mohli začať skalničky zahnívať a nedostávalo by sa k nimi ani svetlo. Ku skalkovým rastlinám môžete pred zimou nasypať drobnú kamennú drvinu (alebo hrubší piesok), pomôžu ochrániť korene pred mrazom. Miesta, kde máte vysadené chúlostivejšie druhy, nezabudnite včas zľahka zakryť ihličnatými chvojkami. Skalničky už v tomto období nepresádzajte ani nevysádzajte. Stále si však môžeme vytvoriť základ novej skalky. Vymodelujte si terénne nerovnosti, vytvorte priestor pre malé jazierko a rozmiestnite najväčšie kamene. Do jari pôda sadne a budeme si môcť skalku bez obáv dotvoriť a najmä vysadiť rôznymi zaujímavými skalničkami.

 

Vo vresovisku je dôležité ochrániť najmä novovysadené rastliny. Prihrňte k nim suchú rašelinu a zakryte ich ihličnatými chvojkami. Osvedčilo sa tiež zakrývať vresovisko počas mrazivejších období netkanou textíliou, je vhodné mať ju k dispozícii. 

 

skalka 2020 jesen

 

Kvetinové záhony


Najskôr odstráňte všetky odumreté letničky. Ak neboli napadnuté chorobami alebo škodcami, môžete ich umiestniť na kompostovisko. Záhonovým trvalkám odstráňte suchú nadzemnú časť, ale nie všetkým. Suché súplodia a vňate niektorých druhov sú nielen trváce ale najmä príťažlivé na pohľad. Na záhonoch môžu byť zaujímavou a najmä prirodzene pôsobiacou zimnou dekoráciou (rudbekie, rozchodníkovce, monarda, echinacea, veronika). Zároveň aj príbytkom pre drobný užitočný hmyz. Niektorým druhom dokonca ponechaná nadzemná vňať pomôže lepšie prezimovať (japonské veternice).


Ak sa stihnete k týmto prácam dostať v októbri, môžete ešte presádzať alebo zmladzovať staršie trsy trvaliek a to najmä druhy, ktoré kvitnú na jar. Cibuľoviny, ktoré rozkvitajú na jar (najmä tulipány) si môžete vysadiť ešte do konca novembra. Pred avizovanými silnejšími mrazmi nahrňte k trvalkám suché lístie (ideálne nie veľmi nasiaknuté vlahou), chúlostivejšie druhy zakryte ihličnatými chvojkami. Týmto spôsobom ochráňte aj tohtoročné výsadby trvaliek a nezabudnite ani na levanduľové kríky, či pestrolisté šalvie.

 

trvalky 2020 jesen


Ruže a dreviny


Akonáhle ružiam opadnú všetky listy, je najvyšší čas zazimovať ich. Najskôr jednotlivé kríky dôkladne prezrite. Odstráňte zvyšky kvetov, plody, suché alebo poškodené konáriky. Na spôsobom rezu si nelámte hlavu. Pred zimou stačí kríkovým ružiam ostrihať len vrchnú časť, tak, že ju zarovnáte. Potom ku koreňom nahrňte asi 30 cm vysokú vrstvu pôdy, preosiateho jemného kompostu alebo substrátu, ktorý je určený pre ruže. Ochránite tým púčiky, z ktorých na jar vyrastú nové výhonky. V chladnejších polohách nakopcovanú pôdu zakryte ihličnatými chvojkami. Výhonky popínavých ruží mierne skráťte a pevne priviažte k opore. Korunky stromčekových ruží nezabudnite obaliť jutovinou alebo netkanou textíliou a to tak, aby ste zakryli aj miesto očkovania (zhrubnutá časť pod korunkou). Ak ich ponecháte bez dostatočnej ochrany, môžu utrpieť a v nasledujúcej sezóne budú menej atraktívne. 

 

ruze zima

 


Okrasné dreviny, ktoré ste počas jesene nestihli vysadiť, sústreďte na chránené miesto, prípadne ich aj s črepníkmi zapustite do pôdy a nadzemnú časť obaľte netkanou textíliou. Nedávno vysadené druhy, najmä ihličnany, vždyzelené kríky a vresy ešte pred príchodom zimy dôkladne zalejte. Platí to aj pre výsadby v nádobách. Nestrihajte však kríky hortenzií, počkajte až na jar. Nezabudnite skontrolovať pevnosť úväzkov novo vysadených stromov, inak budú ohrozované silným zimným vetrom. Veľmi dôležité je aj zviazanie stĺpovitých druhov ihličnanov pevným špagátom, najmä v oblastiach kde je v zime viac snehu. Pod ťarchou ťažšieho snehu by sa totiž tieto dreviny mohli zlomiť. Živé ploty špeciálnu starostlivosť pred zimou nežiadajú, vhodné ale bude nahrnúť pod ne suché lístie, ktoré ochráni korene. Lístie môžete nahrnúť ešte teraz aj do porastu rododendronov či azaliek.  


Okrasné trávy a trávnik


Z trávnika dôkladne vyhrabte všetko napadané lístie, zvyšky semien, plodov alebo drobné konáriky. Podľa potreby to môžete priebežne robiť až do začiatku zimy. Odstrániť je teraz dobré aj poslednú širokolistú burinu, praktickým pomocníkom vám bude vypichovač buriny. Počas mrazivých dní však už na trávnu plochu nevstupujte, poškodili by ste ju. V týchto dňoch už neodporúčam trávnik kosiť ani prihnojovať.

 

jesen travnik 2020

 

Trochu pozornosti si budú žiadať pred zimou aj výsadby okrasných tráv. Vyššie druhy pevne zviažte silným špagátom (nie umelohmotnými šnúrkami), tým zabránite prieniku vody k báze týchto rastlín. Nižšie druhy okrasných tráv zväzovať nemusíte. Pred mrazom ochráňte teplomilnejšie druhy, napríklad imperátu a niektoré druhy ostríc. Na miesta, kde rastú stačí sústrediť suché lístie a zaťažiť ho ihličnatými chvojkami.

 


Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor

Pin It