Ku koncu zimy už neodmysliteľne patria kvety snežienok. Obdivovať ich môžete aj vo svojej záhrade. Teraz sa dajú kúpiť a vysadiť do záhrady aj predpestované rastliny snežienok.

 

snezienky2022 v


Nezabudnite, že presádzania snežienok z voľnej prírody do záhrady nie je možné. Ďalšou možnosťou ako si tieto rastliny zaobstarať je výsadba cibúľ na konci leta alebo začiatkom jesene. Je to drahší spôsob pretože na to, aby ste získali oku lahodiaci porast potrebuje viac cibuliek. Skoro na jar, po úplnom odkvitnutí, si tiež môžete snežienky presadiť z inej záhrady, kde sa už dostatočne rozšírili, do svojej. Vyberte si na to dni, kedy je vlhkejšie a drobno prší. Celé rastliny si potom vysaďte do menších skupiniek (nie jednotlivo), nie hlboko ani plytko. Takto sa každoročne na jar ukážu v plnej nádhere. Snežienky sa na miestach, kde majú ideálne podmienky, zvyknú rýchlo rozrásť.


Snežienka jarná (Galanthus nivalis) je prvým poslom jari. Vynikne samostatne, aj v kombinácii s inými typicky jarnými rastlinami - s tavolínmi, krókusmi alebo veternicami, ktoré kvitnú približne v rovnakom období ako snežienky. Kúzelne pôsobí aj spojenie snežienok s čemericami.


Snežienky sa hodia do moderných aj tradičných vidieckych záhrad, mimoriadne príťažlivé sú v prírodných záhradách.


Snežienkam sa darí v svetlom polotieni, v kyprej, vlhkej a na humus bohatej pôde. Nevyhovuje im slnečný úpal, ani jarné sucho či teplo. Ak je suchší koniec zimy, miesta, kde rastú snežienky treba občas zavlažiť. dk

Pin It