Nádherne kvitnúce veľkokveté begónie si môžete jednoducho vypestovať z hľúz, ktoré sa dajú kúpiť aj v supermarketoch. Vhodné obdobie je na to vo februári.

 

vysevy2022


Kvalitné, pevné a väčšie hľuzy begónií (Begonia tuberhybrida) položte na mierne vlhký rašelinový substrát v širšom kvetináči, zakryte ich ďalšou vrstvou substrátu a mierne ho utlačte. Kvetináče s vysadenými hľuzami si nezabudnite riadne označiť, nakoniec substrát výdatnejšie zalejte. Kvetináč s hľuzami begónií potom umiestnite na svetlé a teplé miesto, ideálne do priestoru s teplotou okolo 25C. Keď si rastliny vytvoria prvé listy opatrne ich porozsádzajte po jednom do menších kvetináčov s rašelinovým substrátom. Mladé rastliny primerane zavlažujte a počas slnečných dní priestor, kde ich predpestúvate občas vyvetrajte. Na vonkajšie stanovištia si predpestované begónie môžete umiestniť až v máji keď pominie nebezpečie neskorých jarných mrazov.


Vo februári tiež môžete začať s predpestovaním letničiek, ktoré vám počas leta svojimi kvetmi ozdobia dvory, terasy a záhrady. Teraz sa treba pustiť do predpestovania druhov, ktoré potrebujú na svoj vývoj dlhší čas. Osivo si vysejte do čistých výsevných misiek a použite kvalitný substrát s jemnejšou štruktúrou, ktorý je určený na výsevy. Nepoužívajte starý substrát, zeminu zo záhrady ani kompost. Misky s vysiatymi semenami umiestnime na svetlé, teplé a dobre vetrané miesto a substrát pravidelnejšie zavlažujte. Vysiať si počas februára môžete agerát, petúnie, šalvie, netýkavky, lobelky, papuľky, okrasný tabak, fialu sivú, tunbergiu, kobeu a ďalšie druhy. Nezabudnite, že drobnejšie semená treba vysiať na povrch a pritlačiť k substrátu, alebo ich zakryť tenšou vrstvou substrátu. Väčšie semená je zasa vhodnejšie vysievať hlbšie. Všetky výsevy si vždy riadne označte. dk

Pin It