Problémom mnohých záhrad je sucho. So suchom v záhrade si však môžete poradiť. Aj na takomto mieste môže vzniknúť farebná a krásne rozkvitnutá záhrada.

 

sucho 2021


Suchšia záhrada môže byť vhodná na pestovanie rôznych druhov byliniek, ktoré pekne kvitnú a príjemne voňajú. Ide napríklad o levanduľu, divozel, oregano, šalviou, rozamrín, echinaceu, yzop alebo tymián. Pôsobivé sú na suchších a veterných miestach aj okrasné trávy, z nich sú najkrajšie napríklad kavyľ, perovec alebo kostravy. Sortiment okrasných tráv je pritom mimoriadne rozsiahly a vyplatí sa obzrieť sa aj po ďalších druhoch.


Veľa pekných rastlín, ktoré obľubujú sucho nájdete aj medzi trvalkami. Z konkrétnych druhov ide o agastache, baptíziu, glejovku, kosatce, fakľovku, rozchodníky, kocúrnik, ľaliovky, železník argentínsky, devätorník, marulku, gailardiu, rudbekie, ľan trváci, liatris, centrant, plesňulku alebo trávničku prímorskú.


Na suchších miestach prosperuje aj niekoľko nenáročných a veľmi pekných krov. Celkovou atraktivitou a farebnosťou vyniká napríklad škumpa vlasatá (Cotinus coggygria) a jej kultivar Royal Purple. Osvedčené sú aj pestrolisté dráče, bohato kvitnúca perovskia, tavoľa alebo hlohyňa. Sucho nevadí ani vytrvalo kvitnúcim nátržníkom či tavoľníkom.


Nezabudnite ani na cibuľoviny, z nich sucho najlepšie znášajú okrasné cesnaky. Vybrať si môžete z množstva druhov a kultivarov. Ideálna doba na ich výsadbu je koncom leta. dk

Pin It