V sortimente trvaliek sa agastache objavilo len pred pár rokmi. V súčasnosti už ponúka niekoľko druhov aj kultivarov. Okrem nádherných súkvetí, či listov, zaujme aj vôňou.

 

agastache2020

 


Najčastejšie pestovaný druh, agastache fenyklové (Agastache foeniculum), sa napríklad vyznačuje výraznou feniklovo – anýzovou arómou. Vôňa ďalších druhov však môžete byť úplne iná (pripomína mätu alebo citrón). Aróma tejto rastliny sa však naplno rozvinie len na slnečných a teplejších miestach.


Pestovanie tejto trvalky v polotieni alebo tieni nie je vhodné. Nebude sa jej dariť a zrejme ani nerozkvitne. Okrem dostatku slnečných lúčov je potrebné dopriať jej suchšiu a priepustnú pôdu. Neodporúčame výsadbu ani na miesta, kde je počas zimy vlhko (blízkosť ústia odkvapových rúr)alebo sa môže hromadiť sneh.


Ak si raz agastache vysadíte do ideálnych podmienok, pravdepodobne sa rozšíri samovýsevom a budete sa tak z kvetov a typickej arómy tešiť veľa rokov. Inak ide o krátkovekú trvalku, preto jej treba dať priestor, aby sa sama rozmnožila a pretrvala v záhrade aj v ďalších rokoch. Oceníte aj to, že netrpí chorobami ani škodcami, počas daždivejších dní však môžu byť listy napadnuté hubovými chorobami.


Agastache sa uplatní v zmiešaných trvalkových záhonoch spolu s inými kvitnúcimi suchomilnými trvalkami, v bylinkových výsadbách, mnohé druhy a kultivary môžete bez obáv pestovať aj vo vegetačných nádobách na slnečných balkónoch a terasách.


Rastlina je okrasná, zároveň aj užitočná. Napríklad tým, že jej súkvetia sú veľkým lákadlom pre včely a ďalší užitočný hmyz. Zaujímavosťou je aj to, že agastache má jedlé kvety aj listy. Môžete ich bez obáv využiť pri príprave letných pokrmov a nápojov.


Ak sa pre agastache rozhodnete, vysaďte si do záhonu niekoľko rastlín, asi 40 cm od seba. Počas kvitnutia, čiže od júna do septembra, sa vám na porast naskytnú nádherné pohľady. Po odkvitnutí sa s odstraňovaním zvyškov súkvetí neponáhľajte, po zoschnutí budú prirodzenou zimnou dekoráciou záhonov.dk

Pin It