Stena, ktorá je vytvorená z atraktívnych izboviek, predstavuje modernú podobu pestovania zelene v interiéroch. Čo by ste o vertikálnom spôsobe pestovania mali vedieť?

 

vertikalna 2021

 

1.POZITÍVA

Pestovanie izbových rastlín v rámci zelených stien má viacero predností. Tou najdôležitejšou je úspora miesta, čo oceníte najmä vtedy, ak máte menší byt. Stačí sa zamyslieť nad tým, koľko miesta by vám v byte zabralo niekoľko črepníkov s rastlinami a koľko vám zaberie zelená stena. Zdravá zeleň zároveň prispieva k zdravšiemu prostrediu, pomáha zvyšovať vzdušnú vlhkosť, čistí vzduch od škodlivých látok a navodzuje celkový pocit harmónie. Tieto pozitíva sa ale týkajú len udržiavanej a zdravej zelene.


2. MOŽNOSTI

Ak sa pre tento spôsob pestovania rozhodnete, ponuka je čoraz širšia a v súčasnosti už zoženiete lacnejšie aj drahšie riešenia. Vertikálne pestovanie môže byť sústredené do rôznych typoch konštrukcií, ktoré sa obvykle dajú veľmi jednoducho prichytiť k stene alebo na ňu aj zavesiť. Zohnať si môžete jednotlivé nádoby, do ktorých sa priamo vysádza a k tomu potrebnú konštrukciu alebo celé sofistikovanejšie systémy s plochou na vysadenie, ktorých súčasťou je aj umelé osvetlenie alebo automatické zavlažovanie a rosenie. Záleží na vašich finančných možnostiach, ale aj časových možností. O zeleň, ktorá je automaticky zavlažovaná, sa nebudete musieť až tak často a dôsledne starať. Možné je dokonca dať si celú zostavu vyrobiť „na mieru“.


3. PRIESTOR

Je na vás, kde si vertikálnu výsadbu umiestnite. Ideálna na umiestnenie je, samozrejme, reprezentatívna miestnosť, teda obývacia izba alebo jedáleň, môže to byť ale aj pracovňa alebo dokonca kuchyňa (do výsadby môžete zakomponovať bylinky). Dôležité je, aby vybraná miestnosť bola dostatočne svetlá a nešlo o príliš stiesnený alebo prekúrený priestor. Vertikálna výsadba nie je ideálnym riešením pre spálne ani detské izby.


4. ZELEŇ

Nie všetky rastliny sú vhodné pre pestovanie v zelených stenách. Zvoliť si môžete osvedčené kvitnúce druhy ale aj tie, ktoré sú okrasné listami. Dôležité je, aby boli vybrané rastliny vhodné do podmienok vášho bytu (zvážte intenzitu svetla, tepla a vlhkosť vzduchu) a zároveň aby sa spolu dobre znášali. V zásade je vhodné skombinovať kvitnúce druhy s pestrolistými, aby vznikol zaujímavý efekt. Základ by mali vždy tvoriť pestovateľsky nenáročné druhy, ktoré sú charakteristické rýchlym rastom a dobrou regeneračnou schopnosťou (ľahšie znášajú prípadné poškodenie). Z konkrétnych druhov do zelených stien odporúčam kvitnúce antúrium alebo lopatkovec, z nekvitnúcich zelenec, syngónium, potosovec, aglaonému, cisus, marantu, filodendron alebo tradeskanciu.


5. STAROSTLIVOSŤ

O zeleň vo vertikálnych výsadbách sa môžete postarať svojpomocne alebo oslovte špecializovanú firmu. Takáto vám tiež môže pomôcť s realizáciou vertikálnej výsadby. Rastlinám treba dopriať dostatok vlahy (vyhnúť sa treba zmáčaniu substrátu), substrát nesmie na dlhšiu dobu preschnúť. Potrebné je dbať aj na pravidelné prihnojovanie hnojivom na izbové rastliny a zvyšovanie vzdušnej vlhkosti (pravidelné postrekovanie listov). Výrazne to prispieva k celkovej atraktivite zelene v rámci vertikálnych výsadieb. Pri systémoch, ktoré majú automatické zavlažovanie alebo rosenie, toto odpadá. Vhodné je tiež priebežne rastliny strihať, tvarovať, a tým obmedzovať v rýchlom raste. Presádzanie nie je potrebné. Ak niektorá rastlina ochorie alebo uschne, stačí ju jednoducho vybrať a nahradiť novou, vhodné je vtedy vymeniť aj substrát, v ktorom rástla.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor

Pin It