Menšie celistvo okrajové, tmavozelené, kožovité listy a množstvo červených plodov, zároveň príťažlivý kompaktný tvar. Spoznajte jednu z najkrajších rastlín tohto obdobia.

 

gaulteria 2021 uvod


Gaultéria (Gaultheria procumbens) pochádza z vlhkých lesov Severnej Ameriky, kde sa postupne rozrastá pomocou plazivých výbežkov a vytvára súvislý pokryv pôdy. U nás je možné pestovať ju napríklad vo vresovisku, častejšie však slúžia na jesenné a adventné dekorovanie. Môže byť súčasťou kombinovaných výsadieb, pričom najlepšie vynikne keď je spolu sústredených niekoľko jedincov. Zaujímavo však pôsobí aj samostatne, napríklad v dekoratívnych kvetináčoch a tiež zakomponovaná v nápaditých aranžmánoch, napríklad s vetvičkami ihličnanov, so skimiou a čemericami.


Gaultéria je v predaji aj v tomto období, treba sa však poponáhľať pretože ponuka rôznych veľkostí tejto rastliny býva najmä na začiatku adventného obdobia. Dôležité je vedieť, že ide o exteriérovú rastlinu, ktorej vyhovuje umiestnenie v exteriéri, nie v interiéri. Vo vonkajšom prostredí dokáže byť za predpokladu občasnej zálievky príťažlivá až do konca zimy. Vo vnútri sa jej dariť nebude, tu môže byť len dočasnou ozdobou.

 

gaultheria 2021 2


Dekoratívne kríky


Gaultéria upúta hustým olistením a množstvom červených plodov. Pri kúpe a prenášaní domov dajte pozor, aby ste ich z rastliny nestriasli. Celá rastlina je nízka a nemusíte mať obavu, v kvetináči vám neporastie ani do výšky ani šírky. Pestuje sa väčšinou ako sezónna rastlina a po uplynutí sviatkov sa vyhadzuje. Je to však škoda, pretože je možné ju vysadiť aj do voľnej pôdy a ďalej ju pestovať. Vhodné sú na to hlavne podhorské oblasti a záhrady v blízkosti lesa. Vo voľnej pôde vám gaultéria aj rozkvitne. Kvety sú biele a pripomínajú malé zvončeky.


Gaultérii sa dobre darí v nevysychavej, teda vlhkej, výživnej a skôr kyslejšej pôde na chránenom polotienistom mieste. Takéto podmienky poskytuje vresovisko, vysadiť si však tento drobný vždyzelený krík môžete aj na okraj skupín s azalkami a rododendronmi. Najlepšie však bude, ak si vysadíte niekoľko týchto rastlín – výsledný efekt bude zaujímavejší. Keď sa o gaultériu primerane postaráte, zakrátko vytvorí hustý koberec zložený z drobných lístkov, ktoré počas sezóny menia farebnú intenzitu.

 

gaultheria 2021 3


Starostlivosť


Starostlivosť o túto nevysokú rastlinu je jednoduchá, nevyžaduje žiadne špeciálne úkony. Pri pestovaní v kvetináči, aj vo voľnej pôde, treba dbať na to, aby mala stále mierne vlhký substrát. Dlhšie preschnutie môže spôsobiť rýchle a predčasné uhynutie tejto rastliny. Platí to hlavne pre rastliny, ktoré pestujete v kvetináčoch. Použitý rašelinový substrát vysychá veľmi rýchlo.


Gaultéria, ktorá rastie vo voľnej pôde, žiada aj pravidelnejší prísun živín. Na prihnojovanie sa hodia hnojivá, ktoré využívate na dopĺňanie živín čučoriedkam, rododendronom a azalkám. Pravidelne prihnojované rastliny sú hustejšie olistené a bohato plodia, sú vysoko dekoratívne a odolné.

 

gaulteria rastlina


Ideálne obdobie na presádzanie a tiež výsadbu gaultérie do voľnej pôdy je na jar alebo koniec leta. Vysádzať treba vždy len jedince s neporušeným koreňovým balom. Vysadené rastliny je potrebné pravidelne zavlažovať a okolitú pôdu namulčovať jemne drvenou kôrou. Po zakorenení rastlina nevyžaduje takmer žiadnu opateru.

 

Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor, Shutterstock

 

Pin It