Kvetinové, bylinkové alebo zeleninové záhony si môžete olemovať netradične – s využitím vlastnoručne vyrobeného, vypletaného plôtika.

 

plotik 2022 v


Využiť na to môžete prúty košikárskej vŕby alebo liesky. Mali by ste si ich však odrezať čím skôr, ešte predtým, než začnú pučať nové listy. Ideálne sú hlavne vŕbové prúty, pretože sú mäkké a dajú sa ľahko ohýbať.


Vŕbový plôtik môže mať rôznu výšku, je na vás, či sa rozhodnete pre nízke lemy záhonov alebo nižšie ploty, ktorými si oddelíte jednotlivé výsadby či dokonca časti záhrady. Hoci nejde o riešenie na veľa rokov, počas najbližšieho roka či dvoch vám takýto doplnok môže spestriť záhradu, navodiť prírodnú a harmonickú atmosféru. Ako na to?


1. Najskôr si vytvorte oporné stĺpiky. Poslúžia vám na to asi 40 cm dlhé nastrihané časti najhrubších konárikov. Keď si chcete vytvoriť vyšší plôtik, oporné stĺpiky musia byť vyššie. Opatrne ich zatlčte pomocou gumeného kladiva do kyprej pôdy, asi 25 cm od seba. Stĺpiky rozmiestnite podľa toho, ako chcete viesť plôtik.


2. Následne pomocou dlhých prútov začnite tvoriť plôtik. Prepletajte ich precízne poza a pred jednotlivé stĺpiky. Ideálne je, keď majú prúty na vypletanie zhruba rovnakú hrúbku.


3. Nakoniec, keď dosiahnete želanú výšku plôtika, zastrihnite konce stĺpikov, aby neprečnievali. Počítajte s tým, že stĺpiky zakorenia a začnú vyháňať nové výhonky. Tie potom počas sezóny pravidelne odstraňujte. Podľa potreby priebežne opravte uvoľnené výpletové prúty, inak nie je potrebné sa o tento plôtik nijako starať.


Koncom zimy si tiež z vŕbových prútov môžete vytvoriť štýlové záhradné dekorácie, opory pre okrasné aj úžitkové rastliny alebo netradičné deliace steny. Je to na vás a vašej kreativite. Prútené plôtiky sú vhodné pre moderné aj vidiecke záhrady.


Napísal: Daniel Košťál
Foto: autor

Pin It